Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apeldoorn schermt duizenden accounts burgers niet goed af

Apeldoorn schermt duizenden accounts burgers niet goed af

APELDOORN (ANP) - De gemeente Apeldoorn heeft een dienst voor minima uit de lucht gehaald, omdat de gebruikersnamen en wachtwoorden niet goed waren afgeschermd. Een ethische hacker kon de inloggegevens van ongeveer 4600 mensen zien en waarschuwde de gemeente. Volgens Apeldoorn is het bestand verwijderd en zijn de gegevens niet in verkeerde handen gevallen.

Het datalek werd ontdekt bij de Stadspas. Als mensen probeerden in te loggen maar de gegevens verkeerd invoerden, bijvoorbeeld door een spelfout in het mailadres of het wachtwoord te maken, werd dat bijgehouden in een logbestand. Dat bestand was van buitenaf in te zien. "Mogelijk zaten hier ook de juiste wachtwoorden bij. Als anderen met deze gegevens zouden inloggen, konden ze het adres, geboortedatum en het tegoed op die Stadspas zien."

Cybercriminelen kunnen zulke informatie ook op andere manieren gebruiken. Mensen gebruiken namelijk vaak hetzelfde wachtwoord op meerdere plekken. Op de lijst van meest gelekte wachtwoorden staan veel combinaties die met voetbal te maken hebben, en als iemand probeerde in te loggen met het veelgebruikte levefeyenoodr1, was het echte wachtwoord mogelijk levefeyenoord1. Cybercriminelen kunnen dan automatisch die combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord proberen op andere diensten, zoals een bank of een webwinkel.

Mensen kunnen de Stadspas gewoon blijven gebruiken, maar ze moeten wel hun wachtwoord veranderen, meldt de gemeente. Apeldoorn heeft het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid.

Meer uit Binnenland

Kabinet stopt 22 miljoen in modernisering ruimtevaartlab ESTEC

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet stopt de komende tien jaar in totaal 22,2 miljoen euro extra in de modernisering van het ruimtelab ESTEC in Noordwijk. Dat geld is toegezegd "vanwege het grote belang van ESTEC voor het vestigingsklimaat voor hightech-bedrijven", schrijft minister Mickey Adriaansens aan de Tweede Kamer.

6 minuten geleden
OM: verdachte schietpartijen Rotterdam woensdag voorgeleid

ROTTERDAM (ANP) - De verdachte van de schietpartijen in Rotterdam wordt op woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat meldt het Openbaar Ministerie Rotterdam. De verdachte, de 32-jarige Fouad L., zit sinds donderdag vast.

1 uur geleden
Voorzitter Hein Pieper van partij Omtzigt opgestapt

DEN HAAG (ANP) - Voorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij. Pieper was medeoprichter en een van de drijvende krachten achter de partij.

2 uur geleden
Vakbonden vinden het eindbod in cao jeugdzorg onvoldoende

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.

2 uur geleden
Dordrecht zet aangifte tegen 'lek' van Chemours-schikking door

DORDRECHT (ANP) - De gemeenteraad van Dordrecht ziet "geen enkele reden" om iets te doen aan de aangifte die is gedaan tegen Ruben Schilt, tot voor kort commissielid van de PvdA. Schilt schond de geheimhoudingsplicht door de notulen van een besloten raadsvergadering over een schikkingsvoorstel in de zaak-Chemours door te sturen naar het tv-programma Zembla. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht deed daarvan aangifte.

2 uur geleden
Rotterdamse campagne moet drugsgebruikers bewust maken van impact

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam is maandag gestart met een campagne om drugsgebruikers naar eigen zeggen bewust te maken van hun impact op de criminaliteit in de stad. Volgens de stad associëren drugsgebruikers zich niet zo snel met drugscriminaliteit, "toch dragen zij hier wel degelijk aan bij", aldus de gemeente.

4 uur geleden
Nederlandse vrouwen krijgen relatief vaak kanker, mede door roken

UTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.

4 uur geleden