Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apeldoorn schermt duizenden accounts burgers niet goed af

Apeldoorn schermt duizenden accounts burgers niet goed af

APELDOORN (ANP) - De gemeente Apeldoorn heeft een dienst voor minima uit de lucht gehaald, omdat de gebruikersnamen en wachtwoorden niet goed waren afgeschermd. Een ethische hacker kon de inloggegevens van ongeveer 4600 mensen zien en waarschuwde de gemeente. Volgens Apeldoorn is het bestand verwijderd en zijn de gegevens niet in verkeerde handen gevallen.

Het datalek werd ontdekt bij de Stadspas. Als mensen probeerden in te loggen maar de gegevens verkeerd invoerden, bijvoorbeeld door een spelfout in het mailadres of het wachtwoord te maken, werd dat bijgehouden in een logbestand. Dat bestand was van buitenaf in te zien. "Mogelijk zaten hier ook de juiste wachtwoorden bij. Als anderen met deze gegevens zouden inloggen, konden ze het adres, geboortedatum en het tegoed op die Stadspas zien."

Cybercriminelen kunnen zulke informatie ook op andere manieren gebruiken. Mensen gebruiken namelijk vaak hetzelfde wachtwoord op meerdere plekken. Op de lijst van meest gelekte wachtwoorden staan veel combinaties die met voetbal te maken hebben, en als iemand probeerde in te loggen met het veelgebruikte levefeyenoodr1, was het echte wachtwoord mogelijk levefeyenoord1. Cybercriminelen kunnen dan automatisch die combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord proberen op andere diensten, zoals een bank of een webwinkel.

Mensen kunnen de Stadspas gewoon blijven gebruiken, maar ze moeten wel hun wachtwoord veranderen, meldt de gemeente. Apeldoorn heeft het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid.

Meer uit Binnenland

Kerncentrale Borssele na onderhoud weer opgestart

BORSSELE (ANP) - De kerncentrale in het Zeeuwse dorp Borssele is weer opgestart na een onderhoudsperiode die op 5 april was begonnen. Het jaarlijkse onderhoud van de kerncentrale duurde enkele weken langer dan gepland, melden eigenaar EPZ en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).

31 minuten geleden
Dertig jaar cel voor dodelijke schietpartij Zwijndrecht

DORDRECHT (ANP) - De 51-jarige Minh Nghia V. is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van dertig jaar voor de dodelijke schietpartij bij een winkelcentrum in Zwijndrecht. In de zaak had het Openbaar Ministerie levenslang geëist tegen de verdachte met de bijnaam Lucky.

38 minuten geleden
Aspirant-minister Beljaarts geeft Hongaarse nationaliteit op

DEN HAAG (ANP) - Dirk Beljaarts heeft vlak voordat hij minister van Economische Zaken wordt afstand gedaan van zijn tweede nationaliteit, de Hongaarse. Dat heeft hij gedaan op eigen initiatief en niet op verzoek van PVV-leider Geert Wilders, die Beljaarts heeft voorgedragen en vaak bezwaar heeft gemaakt tegen de dubbele nationaliteit van andere politici.

1 uur geleden
Controle bij ingangen universiteitsgebouwen in centrum Groningen

GRONINGEN (ANP) - Mensen die naar binnen willen bij een gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen in het centrum van Groningen, moeten dinsdag een medewerkerspas of een studentenpas laten zien. De universiteit voert controles uit en heeft beveiligers neergezet vanwege een aangekondigde demonstratie. "We hebben geen idee wat we moeten verwachten", zegt een woordvoerster van de universiteit na berichtgeving van RTV Noord en de Ukrant.

1 uur geleden
Rechtstaat veilig bij PVV-kabinet, denkt beoogd minister Bruins

DEN HAAG (ANP) - De rechtstaat is veilig onder het kabinet met de PVV, denkt de aankomende minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Hij was ooit lid van het CDA, maar stapte vervolgens over naar de ChristenUnie. Een van de redenen daarvan was de deelname van het CDA aan een coalitie met gedoogsteun van de PVV. De afspraken die zijn gemaakt om de rechtstaat te beschermen geven Bruins nu evenwel genoeg vertrouwen om in een kabinet te stappen met de rechts-radicale partij als grootste coalitiepartner.

2 uur geleden
Inspectie: te veel vervuiling in water, betere bescherming nodig

DEN HAAG (ANP) - In het grondwater en in de rivieren, beken, meren en kanalen zitten te veel schadelijke stoffen. Dat constateert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het gaat onder meer om stoffen uit mest, PFAS, resten van medicijnen, minieme stukjes kunststof en bestrijdingsmiddelen.

2 uur geleden
CDA wil BBB welkom heten in Europese fractie

BRUSSEL (ANP) - De Europarlementariërs van het CDA willen hun BBB-collega's opnemen in hun machtige Europese fractie. Het CDA had aanvankelijk zijn twijfels door eurokritische uitlatingen van BBB'ers tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen, maar is "na een stevig gesprek" gerustgesteld. De BBB kan zich opmaken voor toetreding tot de EVP-fractie.

3 uur geleden