Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aparte stemhulpen voor jongeren, lhbti'ers en cannabisgebruikers

Aparte stemhulpen voor jongeren, lhbti'ers en cannabisgebruikers

DEN HAAG (ANP) - Naast de bekende stemhulpen die kiezers helpen op het gebied van de algemene politiek in hun gemeente, zijn er ook stemhulpen die inzoomen op een thema.

Zo is er de stemhulp van het COC, Rainbowvote.nu. Daarop is per gemeente te zien welke lokale partijen zich inzetten voor de lhbti-gemeenschap en wat hun ideeën en plannen zijn. "Daarmee kan je straks in het stemhokje een goed geïnformeerde keuze maken", meldt de website.

In zestien gemeenten kunnen inwoners de Cannabis-kieswijzer invullen. Deze stemhulp beslaat de vier grote steden en gemeenten als Groningen, Leeuwarden, Almere en Nijmegen. De Cannabis-kieswijzer laat zien hoe 'cannabis-vriendelijk' de partijen in deze gemeenten zijn en hoe ze bijvoorbeeld staan tegenover regulering van de wietteelt.

Groene Kieswijzer

Haarlem kent een Groene Kieswijzer. Die geeft aan hoe de partijen in de Haarlemse raad de afgelopen jaren hebben gestemd op thema's rond klimaat en biodiversiteit, bijvoorbeeld over de Grand Prix in Zandvoort of de komst van windmolens.

De Jongerenkieswijzer is anders dan de meeste stemhulpen. "Dit is geen kieswijzer om er achter te komen welke partij het beste bij je past. Deze kieswijzer geeft antwoord op de fundamentele vraag: waarom moet ik überhaupt gaan stemmen? Aan de hand van 20 stellingen wordt duidelijk wat je te winnen of te verliezen hebt bij de keuze om wel of niet te gaan stemmen", meldt de website.

Meer uit Binnenland

Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

4 uur geleden
Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

5 uur geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

5 uur geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

5 uur geleden
Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

6 uur geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

7 uur geleden
Halsema: geen verbod op dragen vlag Israël bij Pride Walk

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt dat er geen sprake is van een verbod op het dragen van de Israëlische vlag tijdens de door Stichting Queer Amsterdam georganiseerde Pride Walk op 20 juli. "De Pride Walk is een manifestatie die onder het demonstratierecht valt. Vrijheid van demonstreren geeft echter geen recht op het opleggen van censuur aan demonstranten. Een organisatie mag mensen die willen meelopen dus niet verbieden om zich te uiten. Het is onacceptabel dat mensen die een vlag willen meedragen, dat niet zouden mogen", aldus de burgemeester.

7 uur geleden