Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aparte stemhulpen voor jongeren, lhbti'ers en cannabisgebruikers

Aparte stemhulpen voor jongeren, lhbti'ers en cannabisgebruikers

DEN HAAG (ANP) - Naast de bekende stemhulpen die kiezers helpen op het gebied van de algemene politiek in hun gemeente, zijn er ook stemhulpen die inzoomen op een thema.

Zo is er de stemhulp van het COC, Rainbowvote.nu. Daarop is per gemeente te zien welke lokale partijen zich inzetten voor de lhbti-gemeenschap en wat hun ideeën en plannen zijn. "Daarmee kan je straks in het stemhokje een goed geïnformeerde keuze maken", meldt de website.

In zestien gemeenten kunnen inwoners de Cannabis-kieswijzer invullen. Deze stemhulp beslaat de vier grote steden en gemeenten als Groningen, Leeuwarden, Almere en Nijmegen. De Cannabis-kieswijzer laat zien hoe 'cannabis-vriendelijk' de partijen in deze gemeenten zijn en hoe ze bijvoorbeeld staan tegenover regulering van de wietteelt.

Groene Kieswijzer

Haarlem kent een Groene Kieswijzer. Die geeft aan hoe de partijen in de Haarlemse raad de afgelopen jaren hebben gestemd op thema's rond klimaat en biodiversiteit, bijvoorbeeld over de Grand Prix in Zandvoort of de komst van windmolens.

De Jongerenkieswijzer is anders dan de meeste stemhulpen. "Dit is geen kieswijzer om er achter te komen welke partij het beste bij je past. Deze kieswijzer geeft antwoord op de fundamentele vraag: waarom moet ik überhaupt gaan stemmen? Aan de hand van 20 stellingen wordt duidelijk wat je te winnen of te verliezen hebt bij de keuze om wel of niet te gaan stemmen", meldt de website.

Meer uit Binnenland

Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

21 minuten geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

4 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

5 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

6 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

7 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

9 uur geleden