
AP: fiscus schond privacywet op ernstige wijze met zwarte lijst
DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst heeft de privacywet AVG "op ernstige wijze geschonden" door de gegevens van ruim een kwart miljoen burgers jarenlang te verwerken in het fraudesysteem FSV, dat fungeerde als een zwarte lijst van mogelijke fraudeurs. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na onderzoek.
Het onderzoek bevestigt het beeld dat mensen al bij de geringste signalen, "rijp en groen", op de zwarte lijst terecht konden komen. Een anonieme melding van bijvoorbeeld een boze buurman of jaloerse ex kon al voldoende zijn. En wie eenmaal op de lijst stond kwam er nooit meer van af.
Mensen die op de lijst stonden, wisten daar niets van en konden zich dus ook niet verweren. De gegevens werden ook veel te lang bewaard, werden niet gecorrigeerd als na onderzoek bleek dat er geen sprake was van fraude, en waren voor te veel medewerkers van de fiscus toegankelijk. Ook het interne toezicht schoot ernstig tekort.
Onschuldige mensen gedupeerd
AP-voorzitter Aleid Wolfsen benadrukt dat de Belastingdienst "vanzelfsprekend" fraude moet aanpakken. "Maar uit ons onderzoek blijkt dat de Belastingdienst fraudesignalen registreerde en gebruikte op een manier die absoluut niet is toegestaan. Onschuldige mensen zijn hierdoor gedupeerd."
FSV was in gebruik van eind 2013 tot begin 2020. Een voorloper ervan was al sinds 2001 in de lucht. Pas toen de Belastingdienst na mediapublicaties over de zwarte lijst in opspraak was geraakt, werd het systeem uitgezet.
Toeslagenaffaire
Nader onderzoek moet nog uitwijzen op welke manieren mensen allemaal last hebben gehad van hun registratie in FSV. In ieder geval is bekend dat de zwarte lijst een rol heeft gespeeld in de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Wie er op stond, kreeg bijvoorbeeld geen betalingsregeling wanneer toeslagen werden teruggevorderd.
Excuses aan degenen die ten onrechte in FSV waren opgenomen, zijn volgens Wolfsen op hun plaats. "En waar mensen echt schade hebben opgelopen, dan zul je die moeten vergoeden." Hoeveel mensen dat zijn "is voor ons niet te achterhalen", zegt Wolfsen. Maar het gaat waarschijnlijk om "grote aantallen".
Of de Belastingdienst een sanctie opgelegd krijgt, bijvoorbeeld een boete, beoordeelt de AP in een later stadium. Eerst krijgt de minister van Financiën de gelegenheid om op de bevindingen te reageren. Wolfsen benadrukt wel de ernst van de overtredingen. "Zo zout heeft de AP het bij de overheid niet vaak gegeten."
Meer uit Binnenland
MIDDELBURG (ANP) - Een kleine week na de overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Zeeland houdt verkenner Gerard Rabelink de eerste gesprekken met politieke partijen. Een provinciewoordvoerder meldt dat Kees Hanse en Arno Vael van de BBB woensdagochtend op het provinciehuis in Middelburg de eerste gesprekspartners waren van Rabelink, oud-burgemeester van Schouwen-Duiveland.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het bestuur van meldpunt Mores, voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector, treedt af. Dat is besloten omdat het bestuur "zelf onderwerp van gesprek is geworden en daardoor ook het imago van het meldpunt wordt aangetast", zo liet voorzitter Amber de Vente woensdag in een verklaring weten.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie dringt niet aan op verplichte uitkoop van Nederlandse boeren om uit de stikstofcrisis te komen. Dat zegt vicevoorzitter Frans Timmermans in een reactie op berichtgeving van de NOS en onderzoeksplatform Follow the Money. Die melden dat Timmermans' kabinetschef, voormalig PvdA-leider Diederik Samsom, dat in een gesprek met topambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zou hebben geadviseerd.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne op 24 februari vorig jaar hebben 213 Oekraïners die in Nederland werken zich met vragen en klachten gemeld bij Fairwork, een organisatie die strijdt tegen moderne slavernij in ons land. Bij 74 van de Oekraïners was er sprake van signalen van arbeidsuitbuiting, een vorm van mensenhandel. Dit is een grote toename in vergelijking met het jaar voor de oorlog, toen 17 Oekraïners aanklopten. In dat jaar werden drie keer signalen van arbeidsuitbuiting genoteerd.
2 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Dat er door dassen die het spoor hebben ondergraven bij het plaatsje Esch geen treinen kunnen rijden tussen Den Bosch en Boxtel, zorgt voor extra drukte op omreisroutes. Maar vooralsnog waren treinen niet zo afgeladen vol dat er reizigers op perrons moesten achterblijven, zegt een woordvoerder van de NS woensdagochtend. "Het zal absoluut voor drukte zorgen, we kunnen het niet 100 procent opvangen, maar vooralsnog gaat het wel goed."
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Werkgevers en FNV Jeugdzorg hebben een akkoord bereikt over het verminderen van de werkdruk bij jeugdbeschermers en het afbouwen van het aantal casussen dat ze onder hun hoede hebben. Dat meldt FNV Jeugdzorg. Volgens de vakbond betekent het principeakkoord na maanden van actievoeren een doorbraak voor de vijfduizend jeugdbeschermers. De verwachting is wel dat de wachtlijst door het akkoord, in eerste instantie, oploopt.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Utrechters die zich met schulden melden bij de gemeente komen sinds de invoering een speciale aanpak sneller uit de geldzorgen. De gemeente heeft de afgelopen jaren samen met organisaties zoals buurtteams, verzekeraars en corporaties veertig nieuwe maatregelen ingezet om mensen beter te helpen. Een daarvan is het vroegtijdig schrappen van een BKR-registratie, iets dat veel gemeentes inmiddels hebben overgenomen.
4 uur geleden