
AP: fiscus schond privacywet op ernstige wijze met zwarte lijst
DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst heeft de privacywet AVG "op ernstige wijze geschonden" door de gegevens van ruim een kwart miljoen burgers jarenlang te verwerken in het fraudesysteem FSV, dat fungeerde als een zwarte lijst van mogelijke fraudeurs. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na onderzoek.
Het onderzoek bevestigt het beeld dat mensen al bij de geringste signalen, "rijp en groen", op de zwarte lijst terecht konden komen. Een anonieme melding van bijvoorbeeld een boze buurman of jaloerse ex kon al voldoende zijn. En wie eenmaal op de lijst stond kwam er nooit meer van af.
Mensen die op de lijst stonden, wisten daar niets van en konden zich dus ook niet verweren. De gegevens werden ook veel te lang bewaard, werden niet gecorrigeerd als na onderzoek bleek dat er geen sprake was van fraude, en waren voor te veel medewerkers van de fiscus toegankelijk. Ook het interne toezicht schoot ernstig tekort.
Onschuldige mensen gedupeerd
AP-voorzitter Aleid Wolfsen benadrukt dat de Belastingdienst "vanzelfsprekend" fraude moet aanpakken. "Maar uit ons onderzoek blijkt dat de Belastingdienst fraudesignalen registreerde en gebruikte op een manier die absoluut niet is toegestaan. Onschuldige mensen zijn hierdoor gedupeerd."
FSV was in gebruik van eind 2013 tot begin 2020. Een voorloper ervan was al sinds 2001 in de lucht. Pas toen de Belastingdienst na mediapublicaties over de zwarte lijst in opspraak was geraakt, werd het systeem uitgezet.
Toeslagenaffaire
Nader onderzoek moet nog uitwijzen op welke manieren mensen allemaal last hebben gehad van hun registratie in FSV. In ieder geval is bekend dat de zwarte lijst een rol heeft gespeeld in de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Wie er op stond, kreeg bijvoorbeeld geen betalingsregeling wanneer toeslagen werden teruggevorderd.
Excuses aan degenen die ten onrechte in FSV waren opgenomen, zijn volgens Wolfsen op hun plaats. "En waar mensen echt schade hebben opgelopen, dan zul je die moeten vergoeden." Hoeveel mensen dat zijn "is voor ons niet te achterhalen", zegt Wolfsen. Maar het gaat waarschijnlijk om "grote aantallen".
Of de Belastingdienst een sanctie opgelegd krijgt, bijvoorbeeld een boete, beoordeelt de AP in een later stadium. Eerst krijgt de minister van Financiën de gelegenheid om op de bevindingen te reageren. Wolfsen benadrukt wel de ernst van de overtredingen. "Zo zout heeft de AP het bij de overheid niet vaak gegeten."
Meer uit Binnenland
ROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdag vijf mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze gedurende langere tijd meerdere vrouwen seksueel hebben uitgebuit. Dat meldt de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. De aanhoudingen houden mogelijk verband met het gebruik van de designerdrug flakka.
10 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionaal openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien, maar zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.
20 minuten geledenZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft 52,5 miljoen euro vrijgemaakt om de oude dieseltreinen op het spoor tussen Almelo en Hardenberg te kunnen vervangen door elektrische treinen. De Provinciale Staten stemden unaniem in met die investering. Het is de bedoeling dat de ombouw van het spoor tussen de stations van Almelo en Mariënberg (gemeente Hardenberg) eind 2028 is afgerond.
29 minuten geledenDE BILT (ANP) - Voor het eerst sinds augustus 2022 is er sprake van een officiële hittegolf in Nederland, meldt Weeronline. Om 11.20 uur werd een temperatuur van 30,2 graden gemeten op het hoofdstation in De Bilt en daarmee is sprake van een officiële hittegolf. Het is de vijfde dag op rij dat het kwik boven de 25 graden stijgt in De Bilt.
38 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA stemt donderdag tegen allebei de asielwetten van het demissionaire kabinet. Dat laat partijleider Henri Bontenbal woensdag weten. Het gaat om zowel de asielnoodmaatregelenwet als het tweestatusstelsel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het is onduidelijk of het concert van Douwe Bob dit weekend kan doorgaan. De zanger zou op 5 juli optreden bij Gelderpop in Voorthuizen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als een vluchteling met een Griekse verblijfsvergunning naar Nederland afreist en hier opnieuw asiel aanvraagt, dan mag asielminister David van Weel (VVD) zelf beoordelen of diegene daar recht op heeft. Dat oordeelt de Raad van State. Normaal gesproken mag de minister zulke statushouders terugsturen naar het Europese land waar ze vandaan komen. Dat mag niet in Griekenland omdat de opvang daar slecht is.
1 uur geleden