Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ANWB wil volgend jaar medische drone inzetten

ANWB wil volgend jaar medische drone inzetten

AMSTERDAM (ANP) - Als het aan de ANWB ligt vliegen volgend jaar de eerste drones rond die spoedleveringen voor ziekenhuizen verzorgen. De verkeersdienst werkt samen met andere bedrijven aan een dronedienst die bloedmonsters met spoed van en naar ziekenhuizen vervoert. Na een proef in het afgelopen najaar, mikken de initiatiefnemers op de eerste praktische inzet in 2023.

De ANWB is al verantwoordelijk voor de traumahelikopters en wil die graag aanvullen met drones. Daarvoor is een samenwerking opgezet met onder andere dronefabrikant Avy, telecomconcern KPN en post- en pakketbezorger PostNL. "We beginnen eerst met één route, met beperkte openingstijden. Denk daarbij aan één tot twee vluchten per dag", zegt Simon Prent, verantwoordelijk manager voor drone-activiteiten bij de ANWB. Hij staat met de de Avy-drone op Amsterdam Drone Week in de RAI Amsterdam, een evenement over de civiele inzet van drones.

Die eerste vluchten zullen plaatsvinden vanuit het ziekenhuis Isala in Zwolle voor het vervoer van bloedmonsters. Over vijf tot zes jaar moet er in heel Nederland een dekkend netwerk voor dronevluchten voor medische spoedleveringen bestaan dat 24 uur per dag kan worden ingezet. "De drones kunnen tot 3 kilogram vervoeren. Gebruik je fantasie en bedenk wat je allemaal allemaal nog meer kunt vervoeren. Te denken valt ook aan vaccins, antigif of insuline."

Risico

Het uitblijven van passende regelgeving is volgens Prent een van de grootste risico's voor het project. De Europese luchtvaartautoriteit EASA is volgens hem vergevorderd met het opstellen van sluitende regelgeving voor drones. Maar de invoering daarvan op nationaal niveau gaat in Nederland langzaam, vindt Prent. Hij wijst naar Ierland, waar het al is toegestaan om drones buiten het eigen zichtveld te besturen. In Nederland zou dat bij de huidige regelgeving alleen mogelijk zijn als het luchtruim óf volledig wordt afgesloten óf als de drone in het door de luchtverkeersleiding gecontroleerde luchtruim vliegt. Om de ANWB-drone in te kunnen zetten, moet dat veranderen.

Volgens de ANWB zitten er veel voordelen aan de inzet van drones voor medische spoedleveringen. In landelijke gebieden worden veel gezondheidsdiensten gecentraliseerd, waardoor de spoedleveringen van bijvoorbeeld bloedmonsters voor veel verkeer met kleine ladingen zorgen. Die kunnen relatief duurzaam worden vervangen door drones. In grotere steden leveren onbemande vliegtuigen het voordeel op dat ze geen last hebben van verkeersopstoppingen, zegt Prent.

Meer uit Financieel

Techbedrijven gewild op aandelenbeurzen in New York

NEW YORK (ANP) - Aandelen van technologiebedrijven zijn overwegend hoger geëindigd op de beurzen in New York. Beleggers verwerkten nieuwe gegeven over de producentenprijzen in de Verenigde Staten die voor optimisme over afzwakkende inflatie zorgden. Chipbedrijf Broadcom was een opvallende stijger, met een winst van ruim 12 procent.

26 minuten geleden
Patagonia-directeur Matthijs Visch wordt topman van de Bijenkorf

AMSTERDAM (ANP) - Matthijs Visch wordt de nieuwe topman van warenhuisketen de Bijenkorf. Hij neemt vanaf vrijdag de taken over van Giovanni Colauto, die sinds 2012 de hoogste leidinggevende was van het winkelbedrijf. Visch was de afgelopen twee jaar directeur voor de Europese activiteiten van het buitenkledingmerk Patagonia.

1 uur geleden
Onrust onder cabinepersoneel Transavia om geannuleerde vluchten

SCHIPHOL (ANP) - Het "grote aantal geannuleerde vluchten" bij Transavia draagt bij aan onrust onder cabinepersoneel, schrijft de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) op haar website. Volgens de vakbond hebben medewerkers aan boord van Transavia-vluchten hierdoor geregeld te maken met boze passagiers.

3 uur geleden
Werkgevers: flink deel transitieplannen pensioenstelsel klaar

DEN HAAG (ANP) - Pensioenfondsen hebben al een flink deel van hun transitieplannen opgesteld, zegt werkgeversvereniging AWVN. Die plannen moeten duidelijk maken wat de overgang van het oude naar het nieuwe stelsel betekent voor mensen die pensioen opbouwen. Tot nu toe zijn 31 van de ruim honderd verwachte transitieplannen gepubliceerd, meldt AWVN in zijn eerste voortgangsrapportage over de plannen.

3 uur geleden
Luchtvaartautoriteit VS vindt eigen toezicht op Boeing te laks

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de Amerikaanse toezichthouder voor de luchtvaart (FAA) heeft gezegd dat het toezicht op Boeing te laks is geweest. In januari verloor een toestel van de vliegtuigfabrikant vlak na het opstijgen een deurpaneel. In de aanloop naar dat incident is de luchtvaartautoriteit "te weinig betrokken" geweest bij het toezicht op Boeing, zei FAA-directeur Mike Whitaker in een hoorzitting in de Senaat.

4 uur geleden
Amsterdamse beurs sluit lager na Amerikaans rentebesluit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs heeft de handelsdag lager afgesloten, na de sterke koerswinsten een dag eerder. Beleggers op het Damrak reageerden donderdag terughoudend op het Amerikaanse rentebesluit en de toelichting van de Federal Reserve, die woensdag na sluiting van de Europese beurzen naar buiten kwamen.

5 uur geleden
VK komt met sancties tegen schepen uit Russische 'schaduwvloot'

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe sancties tegen Rusland aangekondigd die voor het eerst gericht zijn op schepen uit de zogenaamde schaduwvloot. Deze olietankers helpen de Russen om beperkingen op de export van olie te omzeilen. De oliehandel is een belangrijke inkomstenbron voor het Kremlin, dat daarmee de oorlog tegen Oekraïne financiert.

6 uur geleden