Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ANWB: doe je winterjas uit in de auto

ANWB: doe je winterjas uit in de auto

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept bestuurders en passagiers op hun dikke winterjas of donsjack uit te trekken in de auto. Anders lopen ze bij ongevallen het risico op zware verwondingen. De ANWB komt met de waarschuwing nadat de ADAC, de Duitse zusterclub van de automobielclub, na een laboratoriumproef hierover alarm sloeg.

"Een ruim zittende winterjas beperkt niet alleen de manoeuvreerbaarheid op het stuur, maar levert dus ook gevaar op", zegt Markus van Tol van de ANWB tegen de Telegraaf. "Dat werd op indrukwekkende wijze duidelijk tijdens de ’crashtest’ van onze Duitse collega’s. Er werd een dagelijkse verkeerssituatie nagebootst waarbij een volwassene en een kinderpop in dikke winterkleding op de stoel en in een kinderzitje werden vastgemaakt."

De proef werd uitgevoerd met een snelheid van 16 kilometer per uur tot een noodstop volgde. Van Tol: "De situatie is te vergelijken met een kop-staartbotsing in het stadsverkeer. Omdat er door de vulling in winterkleding ruimte zit tussen de riem en het lichaam snijdt die bij een noodsituatie diep in de buik. Dat kan ernstige verwondingen veroorzaken aan de zachte weefsels zoals darmen, lever of milt en zelfs tot inwendige bloedingen leiden."

"We raden dan ook aan om je jas uit te doen of in ieder geval over de riem te trekken voordat je aan boord gaat. Kinderen moeten ook op deze manier worden vastgemaakt of, nog beter, zonder dikke winterkleding", aldus Van Tol.

Veilig Verkeer Nederland schaart zich achter de oproep van de ANWB. "Mensen beseffen niet dat het gevaarlijk kan zijn, maar deze ADAC-test toont overduidelijk aan dat het onveilig is dat wel te doen", zegt Rob Stomphorst. "Wil je dat niet, draag de riem dan onder je jas. En als het te koud is, dan biedt het verwarmingssysteem in de auto of een extra dekentje echt wel uitkomst."

Meer uit Binnenland

Onderzoek: Nederlandse tieners weten weinig van burgerschap

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse jongeren weten weinig over burgerschap en leren er op school ook weinig over. De kennis van jongeren over hoe een democratische samenleving eruit ziet en wat hun rol daarin is, blijft "op veel punten achter bij die in andere landen". Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.

12 minuten geleden
Ruim 980.000 kilo zout gestrooid om gladheid

DEN HAAG (ANP) - Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben sinds maandagavond 19.00 uur ruim 980.000 kilo zout gestrooid om de verwachte gladheid, meldt de verkeersdienst van Rijkswaterstaat. In het hele land zijn strooiwagens de weg opgegaan. "Hiermee proberen we gladheid zoveel mogelijk te voorkomen en zorgen we voor een veilige doorstroming", meldt Rijkswaterstaat op X.

2 uur geleden
Klimaatenquête: meeste Nederlanders tegen fossiele subsidies

LUXEMBURG (ANP) - Het merendeel van de Nederlanders is voorstander van het afschaffen van subsidies en belastingvoordelen voor de luchtvaartsector en alle bedrijven die sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De Europese Investeringsbank (EIB) meldt op basis van de jaarlijkse Klimaatenquête dat 72 procent hier voor is.

4 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest, dienstverlening getroffen

SOEST (ANP) - In het gemeentehuis in het Utrechtse Soest heeft maandagavond korte tijd brand gewoed. De brand brak rond 23.45 uur uit aan het Raadhuisplein 1 en was volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio snel onder controle. Wel is er veel schade aan de balieruimte en kantoren van burgerzaken. "Dat heeft gevolgen voor de dienstverlening aan inwoners", aldus de veiligheidsregio.

7 uur geleden
Extinction Rebellion: nieuwe acties bij Maastricht Aachen Airport

MAASTRICHT (ANP) - Extinction Rebellion (XR) kondigt nieuwe acties aan bij Maastricht Aachen Airport (MAA). Een gesprek maandagavond met directeur Jonas van Stekelenburg van MAA leverde in de ogen van de actievoerders te weinig op. "Acties zullen doorgaan totdat MAA concrete stappen zet naar een beleid dat in lijn is met een leefbare aarde in de toekomst", aldus XR in een verklaring.

7 uur geleden
Driekwart 18-plussers maakt zich zorgen over klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

9 uur geleden
KNMI: dinsdagochtend kan glad zijn door bevriezen nat wegdek

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt dat het maandagnacht en dinsdagochtend glad kan worden door het bevriezen van natte weggedeelten. Alleen voor de westelijke kustprovincies geldt geen waarschuwing in de vorm van code geel. Halverwege de ochtend is de gladheid op de meeste plaatsen verdwenen, zo is de verwachting.

15 uur geleden