Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ANWB Alarmcentrale neemt 'rode calamiteitentelefoon' over

ANWB Alarmcentrale neemt 'rode calamiteitentelefoon' over

DEN HAAG (ANP) - De ANWB Alarmcentrale is vanaf woensdag een jaar lang coördinator calamiteiten en heeft daarmee de zogenoemde "rode telefoon" in handen. De instantie neemt de taken over van SOS International, die de afgelopen twaalf maanden het eerste aanspreekpunt was bij rampen in het buitenland waar meer dan acht Nederlanders bij betrokken waren.

SOS International kreeg het afgelopen jaar in totaal vijftien meldingen, waarvan twee grote calamiteiten. Een ervan was de reeks bloedige aanslagen in Sri Lanka in het paasweekend, waarbij meer dan driehonderd mensen omkwamen. SOS International haalde vanwege de aanslagen het "uitzonderlijk hoge aantal" van zeshonderd Nederlanders terug.

De tweede grote calamiteiten vond vorig jaar oktober plaats. Toen werd een Nederlands reisgezelschap van 25 mensen in Tanzania aangevallen door een zwerm bijen. Een persoon overleed, drie anderen werden in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. SOS International stuurde een medisch team naar het Afrikaanse land en haalde de betrokken toeristen terug naar Nederland.

De coördinator calamiteiten, de alarmcentrale die de rode telefoon beheert, is ingesteld na de vliegramp in het Portugese Faro in 1992. Toen kon er vanwege "te veel hulpverlening" niet adequaat gewerkt worden. Bij de ramp met het Martinair-toestel kwamen 56 mensen om het leven en raakten meer dan honderd personen zwaargewond.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Tekort aan handschoenen voor zorginstellingen

DEN HAAG (ANP) - Zorgverleners hebben momenteel een tekort aan handschoenen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Voor andere beschermingsmiddelen zoals schorten, brillen en mondkapjes geldt dat het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) met de huidige voorraad kan voorzien in de vraag van zorginstellingen, stelt de minister.

44 minuten geleden
Deelnemers Alpe d'HuZes zamelen 7,2 miljoen euro in

DEN HAAG (ANP) - Ondanks dat de fysieke 15e editie van Alpe d’HuZes een jaar is uitgesteld, is er door de deelnemers toch 7,2 miljoen euro opgehaald voor onderzoek naar kanker. Dat maakte de organisatie bekend. De opbrengst is lager dan vorig jaar toen 11,8 miljoen euro werd ingezameld.

47 minuten geleden
Raad voor Cultuur komt met adviezen voor kunstsubsidies Rijk

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor Cultuur brengt donderdagmiddag zijn vierjaarlijkse advies uit over de toekenning door het Rijk van subsidies aan culturele instellingen. Het adviesorgaan stelt op deze wijze voor wie of wat er een plek moet krijgen in de zogenoemde Basisinfrastructuur 2021-2024 (BIS).

50 minuten geleden
OM eist criminele miljoenenwinsten op van leveranciers Taghi

SCHIPHOL (ANP) - In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol begint donderdag een proces waarin het Openbaar Ministerie meer dan 7 miljoen euro opeist van in totaal acht mannen die zijn veroordeeld voor het leveren van wapens en auto's of andere hand- en spandiensten aan de criminele bende van Ridouan Taghi.

1 uur geleden
Aantal bruiloften gehalveerd door aanpak van corona

DEN HAAG (ANP) - Door de coronamaatregelen zijn minder mensen getrouwd. Van half maart tot en met half mei halveerde haast het aantal stellen dat het ja-woord gaf vergeleken met een jaar eerder. Alleen op mooie data, zoals 20 april 2020, traden nog relatief veel stellen in het huwelijk. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

5 uur geleden
Veel mbo'ers kopen lesboeken, maar gebruiken ze niet

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 40 procent van de mbo-leerlingen geeft aan lesboeken te hebben gekocht, maar die niet te gebruiken. Dat meldt Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), die rondvraag deed bij meer dan 200.000 mbo-studenten.

5 uur geleden
Korpschef: fouten gemaakt bij inschatten aantal betogers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse korpschef Frank Paauw heeft gezegd dat er bij politie en gemeente fouten zijn gemaakt bij het inschatten van het aantal bezoekers maandag bij de betoging op de Dam tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten.

7 uur geleden