Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ANVS kijkt naar mogelijke risico's van plek nieuwe kerncentrales

ANVS kijkt naar mogelijke risico's van plek nieuwe kerncentrales

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) kijkt bij het beoordelen van een locatie die in beeld is voor de bouw van nieuwe kerncentrales naar de mogelijke risico's voor de veiligheid. "Denk daarbij aan overstromingsgevaar of de bereikbaarheid van een locatie voor hulpdiensten. Maar ook of er voldoende koelwater beschikbaar is", schrijft de ANVS in een reactie op het onderzoek naar een geschikte locatie voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales.

In de aanloop naar de bouw van de nieuwe kerncentrales is het mogelijk tot en met donderdag een zienswijze in te dienen bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De ANVS laat weten als vergunningverlener geen rol in de keuze voor een bepaalde locatie te hebben, maar beoordeelt wel of een plek geschikt is om veilig een kerncentrale te bouwen. "Daarom vinden wij het belangrijk om met onze reactie nu al duidelijk te maken waarop wij letten bij de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming rond een locatie", schrijft de ANVS. De autoriteit kijkt ook of de plek waar nieuwe kerncentrales moeten komen goed kan worden beveiligd. Verder is het aantal mensen dat in de buurt van een locatie woont een aandachtspunt.

Het demissionair kabinet heeft in december 2022 de Zeeuwse gemeente Borsele aangewezen als voorkeurslocatie voor twee nieuwe kerncentrales. De Eerste Maasvlakte is een alternatief.

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

11 uur geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

19 uur geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

19 uur geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

20 uur geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

20 uur geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

23 uur geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

23 uur geleden