Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ANVR: zet tijdig en genoeg boosterprikken voor plan Europese Unie

ANVR: zet tijdig en genoeg boosterprikken voor plan Europese Unie

DEN HAAG (ANP) - De ANVR is voorstander van het hanteren van uniforme reisregels, zegt de reisbrancheorganisatie als reactie op het boosterprikplan van de Europese Unie. Daarvoor moeten wel tijdig en genoeg boosterprikken gezet kunnen worden, waarschuwt de reiskoepel. "We zien nu al dat met de afwijkende bepalingen die landen hanteren boekingen enorm teruglopen", zegt een woordvoerster. Zo hanteert Oostenrijk een beperkte geldigheid voor het Janssen-coronavaccin.

De Europese Commissie wil dat gevaccineerden uiterlijk 9 maanden na hun vaccinatie een boosterprik halen om hun coronareisbewijs te mogen behouden. Meerdere lidstaten hebben al aangekondigd sommige groepen gevaccineerden pas als volledig gevaccineerd te beschouwen na een boosterprik. Dat kan voor verwarring en problemen zorgen bij reizigers. De booster is bedoeld om de afweer op te peppen. De bescherming door coronavaccins lijkt mettertijd af te nemen.

De reisbrancheorganisatie wil dat de Europese Commissie voor het boosterprikplan één lijn trekt die geldt binnen het blok. "De invoering van het coronareisbewijs was een groot succes van de Europese Unie, zodat we binnen Europa op basis van dezelfde maatregelen konden reizen. De afwijkende bepalingen zijn niet bevorderlijk voor het vertrouwen van reizigers", zegt een woordvoerster van de Algemeen Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR).

Het boosterprikplan zal voor reisorganisaties eerder positief dan negatief uitpakken, verwacht de ANVR. Reisorganisaties kunnen dan namelijk doorgaan met ondernemen, omdat reizen weer makkelijker en mogelijk wordt. Als alles goed gaat, komen de vakanties die nu al geboekt zijn voor komende zomer niet in gevaar. Maar dan moet iedereen wel op tijd zijn boosterprik krijgen, aldus de woordvoerster. "Nu staan de boekingen feitelijk stil en vallen ze terug, door alle maatregelen die individuele landen nemen met oplopende besmettingen", zegt de woordvoerster.

De ANVR wil ook geen onderscheid tussen reizen binnen en buiten de EU, zoals het voorlopige plan zou voorstellen. De EU zou landen buiten de unie niet langer als veilig land willen aanmerken, met vrije toegang voor reizigers. Wie de EU wil binnenkomen, zou volgens persbureau Bloomberg voortaan zelf moeten laten zien geen besmettingsgevaar te vormen. Reizigers dienen zelf met een coronapas te bewijzen dat ze beschermd zijn doordat ze bijvoorbeeld zijn ingeënt.

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

37 minuten geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

1 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

1 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

2 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

4 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

4 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

6 uur geleden