Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ANVR: vaccinatiebewijs waarschijnlijk niet voor alle reizen nodig

ANVR: vaccinatiebewijs waarschijnlijk niet voor alle reizen nodig

LEUSDEN (ANP) - De reisbranche verwacht niet dat volledige vaccinatie tegen het coronavirus in de hele sector zal worden geëist. Voor 99,9 procent van de reizen die de Nederlandse reissector aanbiedt volstaat ook een negatieve test, zegt voorzitter Frank Oostdam van branchevereniging ANVR. De Volkskrant schreef eerder dat drie organisatoren van groepsreizen inmiddels een volledige vaccinatie eisen, zoals reisorganisatie Oad.

De ANVR begrijpt dat er bedrijven zijn die een vaccinatiebewijs eisen. "Het gaat om bustouroperators die tijdens een reis verschillende landen aandoen", zegt Oostdam. "Ik verwacht wel dat in die niche meer bedrijven een vaccinatiebewijs gaan eisen." Volgens de ANVR levert het voor die reisorganisaties die zulke reizen aanbieden zonder een vaccinatiebewijs van alle reizigers "veel administratief gedoe op", gelet op de regelgeving.

"Wij kunnen mensen die niet zijn gevaccineerd niet meenemen op reizen naar en door Duitsland", zegt directeur Arjan Koster van Oad. Na 24 uur moeten niet-gevaccineerde Nederlanders die langer dan 24 uur in Duitsland verblijven in quarantaine voor vijf dagen. Als Oad niet-gevaccineerde vakantiegangers zou meenemen moet het bedrijf die dus achterlaten. "Dat kan natuurlijk niet. Mensen snappen dat ook. Er is geen klant die er moeilijk over doet", aldus Koster. Het kleine aantal reizigers dat niet is ingeënt, boekt later of naar een andere bestemming, zegt hij.

Juridische onderbouwing

Voor de buschauffeurs van Oad gelden dezelfde voorwaarden. "Met het indelen van de reizen wordt gevraagd wie er volledig is gevaccineerd en die chauffeurs krijgen de reizen door Duitsland", vertelt Koster. Als de oosterburen de maatregelen tegen Nederlandse reizigers versoepelen, dan laat Oad de eis ook vallen dat chauffeurs en klanten moeten zijn gevaccineerd.

Of reisorganisaties juridisch gezien ongevaccineerde reizigers mogen weigeren, kan branchevoorman Oostdam niet zeggen. Dat is volgens hem niet onderzocht, maar een klant kan een bedrijf kiezen dat geen onderscheid maakt, zo benadrukt hij. Wat betreft het personeel denkt Oostdam dat vrijwel alle medewerkers in de reissector zijn gevaccineerd.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde al dat de regels rond reisadviezen vanaf zondag veranderen. Een geel reisadvies betekent dan dat reizigers van 12 jaar en ouder uit landen als Italië, Estland en IJsland bij terugkeer naar Nederland een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs van corona moeten laten zien. De negatieve test mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud. Voor mensen die uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra komen, geldt dat nu al.

Meer uit Binnenland

Joost Klein bedankt publiek Freshtival voor liefde

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein heeft zondag in Enschede de bezoekers van het festival Freshtival bedankt voor hun "liefde". Hij deed dat ongeveer vijftien minuten nadat hij zijn show op het muziekevenement was begonnen. Het was zijn eerste optreden na zijn diskwalificatie bij het Eurovisie Songfestival in Zweden.

1 uur geleden
Blikseminslagen zorgen voor problemen op het spoor

EMMEN (ANP) - Op verschillende plekken hebben blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor gezorgd. Zo werd een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen getroffen door de bliksem. Dit zorgde volgens spoorbeheerder ProRail voor een "onveilige situatie".

4 uur geleden
Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. "De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren van onze beken en rivieren zijn weer normaal."

6 uur geleden
Buitenlandse militair zwaargewond geraakt bij parachutesprong

DE KOOG (ANP) - Een militair uit het buitenland is zondagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een verkeerd afgelopen parachutesprong op Texel, meldt de Koninklijke Marechaussee. Onbekend is nog uit welk land de militair precies komt en of het hier ging om een oefening of een recreatieve sprong.

7 uur geleden
Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

9 uur geleden
Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

10 uur geleden
Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

15 uur geleden