Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ANVR: reizen naar verre bestemmingen kan weer ondanks reisadvies

ANVR: reizen naar verre bestemmingen kan weer ondanks reisadvies

DEN HAAG (ANP) - Reisorganisaties kunnen weer beginnen met het uitvoeren van verre reizen naar 'oranje bestemmingen' buiten Europa, ondanks het nog altijd geldende negatieve reisadvies van de overheid voor dit soort trips. Dat kondigt reisbranchekoepel ANVR aan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dit geen goed idee en onderstreept nogmaals het belang van de eigen reisadviezen.

De ANVR heeft er geen zicht op welke reizen precies weer gaan vertrekken, maar weet wel dat er veel reizigers zijn die weer op een verre vakantie willen. Wat de organisatie betreft staat niets aangesloten reisorganisaties in de weg om reizen naar oranje bestemmingen weer aan te bieden. Die zouden goed kunnen als een klant zijn reis naar een oranje bestemming bewust heeft geboekt en de reisonderneming op het moment van vertrek de reis verantwoord en veilig kan uitvoeren.

"Het is aan iedere reisorganisatie afzonderlijk om de afweging te maken", zegt een woordvoerster. Ze verwijst ook naar Corendon dat al langer reizen naar het buiten de EU gelegen Turkije aanbiedt. Daarnaast benadrukt ze dat bijna 80 procent van de Nederlandse 18-plussers volledig is gevaccineerd.

Quarantaineplicht vervalt

Vanaf 22 september vervalt bovendien de quarantaineplicht voor gevaccineerde reizigers die terugkeren uit landen waar een zeer hoog risico geldt om besmet te raken met het coronavirus. Heeft iemand geboekt naar een gele bestemming en verandert voor vertrek de bestemming naar oranje, dan heeft de klant in overleg met de reisorganisatie de mogelijkheid om te gaan of om zijn reis om te boeken. Volgens de zegsvrouw van de ANVR zijn er verder genoeg reisverzekeringen die dekking bieden naar oranje bestemmingen.

De reisbranche roept de overheid ook op om de reisadviezen voor verre bestemmingen aan te passen. Een ander heikel punt voor de branche is de steun vanuit de overheid, die binnenkort afloopt. De ANVR heeft er bij de overheid nadrukkelijk op aangedrongen om de steunmaatregelen te verlengen en zegt dit ook de komende weken te blijven doen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft begrip voor de lastige situatie voor de reisorganisaties, laat een woordvoerder weten. Maar een oranje reisadvies is er volgens hem niet voor niets, nu ook met het oog op de volksgezondheid. Dat betekent dat niet noodzakelijke reizen worden afgeraden. In Den Haag wordt volgens de zegsman wel gewerkt aan een aanpassing van het reisadviezensysteem. Maar daarbij zijn meerdere ministeries betrokken, en dat kost volgens hem tijd.

Meer uit Financieel

Grote waterstoftechniekfabriek in Rotterdam in de maak

ROTTERDAM (ANP) - De haven van Rotterdam krijgt de eerste industriële fabriek voor groenewaterstofapparatuur in Nederland. De Nederlandse start-up Battolyser Systems heeft daar vergevorderde plannen voor meldde het Havenbedrijf Rotterdam. De fabriek moet in de tweede helft van 2024 operationeel worden. Met de realisatie ervan, compleet met kantoor en laboratorium, is een bedrag van 100 miljoen euro gemoeid. Komend jaar valt de definitieve beslissing over de investering.

6 minuten geleden
Treinverkeer naar België en Oostenrijk ontregeld door stakingen

DEN HAAG (ANP/BELGA) - Reizigers die maandag met de trein naar België of Oostenrijk willen, krijgen te maken met de gevolgen van stakingen door treinpersoneel in die landen. Zo rijdt de nachttrein naar Oostenrijk helemaal niet en het treinverkeer in en naar België maar beperkt, meldt de NS. De internationale treinen vanuit Nederland richting Brussel rijden vooralsnog wel.

29 minuten geleden
ACM keurt tariefverhogingen netbeheerders goed

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de voorstellen voor tariefverhogingen van de regionale netbeheerders en TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, voor 2023 goedgekeurd. Netbeheerders hebben in oktober 2022 aangegeven de transporttarieven te moeten verhogen omdat zij door de hoge energieprijzen meer geld kwijt zijn aan het inkopen van elektriciteit en gas.

54 minuten geleden
Eneco verlaagt tarieven met 12 procent voor een derde van klanten

ROTTERDAM (ANP) - Energiebedrijf Eneco verlaagt per januari de variabele tarieven van een derde van zijn klanten met 12 procent. De tarieven gaan daarmee voor de derde maand op rij omlaag, aldus het bedrijf.

1 uur geleden
Liander breidt elektriciteitsnet Gelderland en Noord-Holland uit

ALMERE (ANP) - Netbeheerder Liander gaat het elektriciteitsnet in Gelderland en Noord-Holland Noord uitbreiden en verzwaren. De dochteronderneming van Alliander zal de komende jaren in deze regio's 4500 kilometer nieuwe kabels leggen en vervangen en zo'n 1600 transformatorhuisjes plaatsen. Het gaat volgens de netbeheerder om het grootste aanbestedingstraject ooit ter waarde van ongeveer 1,5 miljard euro.

1 uur geleden
Gasprijzen op en neer met koud weer in aantocht

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De aardgasprijzen in Europa schommelden maandag, waarbij de aandacht van handelaren zich concentreerde op koud weer en mogelijke verstoringen van de bevoorrading. Dat gebeurt op het moment dat de gasopslagen nagenoeg vol zitten.

1 uur geleden
DNB: nieuwe huurregels moeten verhuisdrift niet remmen

AMSTERDAM (ANP) - De plannen van het kabinet om naast de sociale huur ook het middensegment voor huurwoningen te reguleren, moeten er niet toe leiden dat mensen minder vaak willen verhuizen voor hun werk. Als de 'verhuismobiliteit' minder wordt, zou dat slecht kunnen uitpakken voor de arbeidsmarkt, concludeert De Nederlandsche Bank in een studie.

2 uur geleden