Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Antwerpse burgemeester mogelijk doelwit terreurverdachten België

Antwerpse burgemeester mogelijk doelwit terreurverdachten België

ANTWERPEN (ANP) - De terreurverdachten die eerder deze week in België werden opgepakt, beraamden een moordaanslag op de Antwerpse burgemeester Bart De Wever, meldt het Belgische Openbaar Ministerie. Ze maakten zich onder meer boos over het Antwerpse hoofddoekverbod voor baliemedewerkers, schrijven Belgische kranten.

De politie pakte maandagavond zeven mannen en een vrouw op in en rond Antwerpen en in en rond Brussel. Ze vormden twee groepen die, mogelijk samen, op aanslagen zouden broeden. Onder de Antwerpse arrestanten is een Turkse dertiger, de anderen zijn 19 of begin 20.

Justitieminister Vincent Van Quickenborne "kan bevestigen dat de naam van de burgemeester van Antwerpen is gevallen", zegt hij op de Belgische nieuwszender Radio 1. "Van het moment dat er sprake was van aanwijzingen van geweld is men tussengekomen." De moordplannen waren volgens de minister nog "niet concreet", maar er is "geen risico genomen".

De geradicaliseerde verdachten zouden het ook hebben gemunt op politiebureaus. Ze verzamelden onder meer vuurwapens, schrijft onder andere de krant Het Nieuwsblad.

De Wever is behalve burgemeester van de grote havenstad ook voorman van de grootste partij van Vlaanderen. Dat maakt de mediagenieke Vlaams-nationalist tot een van de invloedrijkste politici van België.

Meer uit Buitenland

VN-chef waarschuwt in Veiligheidsraad voor strijd in hele regio

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - VN-chef António Guterres heeft tijdens een zitting van de Veiligheidsraad over het Midden-Oosten gewaarschuwd dat de hele regio in een algehele strijd dreigt te worden gesleept. Hij roept daarom op tot "maximale terughoudendheid op dit moment van maximaal gevaar".

2 uur geleden
Jurylid in zwijggeldzaak Trump valt uit omdat identiteit uitlekte

NEW YORK (ANP/RTR) - Een van de juryleden in de zwijggeldzaak tegen Donald Trump in New York mag zich terugtrekken. Ze had daarom gevraagd omdat details over haar identiteit in de openbaarheid waren gekomen. Zes van de juryleden die al waren aangewezen, zijn nu nog over.

2 uur geleden
Veiligheidsraad stemt over VN-lidmaatschap Palestijnen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt volgens diplomaten donderdagavond al over een Palestijns verzoek om als volwaardige VN-lidstaat erkend te worden. De stemming wordt verwacht om 17.00 uur in New York, 23.00 uur Nederlandse tijd.

3 uur geleden
Iraanse generaal waarschuwt Israël tegen aanval op nucleair doel

TEHERAN (ANP/AFP) - Een topgeneraal van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) waarschuwt Israël om geen nucleaire faciliteiten in Iran te bestoken. Als dat gebeurt, zal Iran dergelijke doelen in Israël aanvallen. Iran houdt rekening met een Israëlische vergeldingsactie na een ongekende aanval op Israël.

3 uur geleden
Oekraïne meldt 'succesvolle' aanval op Russische basis op de Krim

KYIV (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Oekraïne bevestigt een aanval te hebben uitgevoerd op een grote Russische luchtmachtbasis op de Krim. De militaire inlichtingendienst claimt dat de luchtverdediging, radarsystemen en andere apparatuur schade hebben opgelopen. Een woordvoerder sprak op de radio over een "succesvolle operatie".

4 uur geleden
Iran tegen VS: we willen geen verdere escalatie

NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft de Verenigde Staten geïnformeerd dat het geen verdere escalatie wil na een grote aanval op Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zegt in een videoboodschap dat er geen behoefte is aan "meer spanning in de regio".

7 uur geleden
Premier Tusk wil 'geen woorden maar daden' bij veiligheid EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Poolse premier Donald Tusk wil geen woorden, maar daden als het gaat om het veiligheidsbeleid van de Europese Unie. "Als alle woorden die in de laatste jaren hier in Brussel zijn gezegd over gemeenschappelijke verdediging veranderd zouden worden in kogels en raketten, dan zou Europa de sterkste macht ter wereld zijn", aldus Tusk donderdag in een bericht op het socialemediaplatform X.

8 uur geleden