Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Anti-Trump Republikeinen willen nieuwe partij oprichten

Anti-Trump Republikeinen willen nieuwe partij oprichten

WASHINGTON (ANP) - Tientallen voormalige Republikeinse partijleden zijn bezig met de oprichting van een nieuwe centrum-rechtse politieke partij. Dat doen ze omdat ze zien dat de Republikeinen niet willen optreden tegen de voormalig president Donald Trump, in wie zij een extremist zien die een bedreiging vormt voor het voortbestaan van de partij. Dat vertellen ze aan persbureau Reuters.

Onder de initiatiefnemers bevinden zich voormalige Republikeinse politici, medewerkers van de Republikeinse regeringen van Ronald Reagan, George H.W. Bush, George W. Bush en Trump, ex-Republikeinse ambassadeurs en partijstrategen.

Meer dan 120 van hen hielden afgelopen vrijdag een online vergadering om de afsplitsing te bespreken. De nieuwe beweging moet opereren op grond van "principieel conservatisme". Daaronder wordt verstaan het vasthouden aan de grondwet en de rechtsstaat - ideeën die volgens de betrokkenen door Trump naar de prullenbak zijn verwezen.

De deelnemers aan het gesprek zeiden bijzonder ontsteld te zijn over het feit dat meer dan de helft van de Republikeinen in het Congres, 8 senatoren en 139 leden in het Huis van Afgevaardigden, enkele uren na de belegering van het Capitool stemden om de certificering van de verkiezingsoverwinning van Biden te blokkeren.

Voormalig Republikein Evan McMullin, die in het verleden een prominente rol speelde in het Huis van Afgevaardigden, is een van de initiatiefnemers: "Grote delen van de Republikeinse Partij zijn aan het radicaliseren en bedreigen de Amerikaanse democratie. De partij moet zich opnieuw richten op waarheid, rede en zijn traditionele idealen."

Meer uit Buitenland

Poolse minister: graangesprekken met Oekraïne gaan goede kant op

WARSCHAU (ANP/RTR) - De gesprekken tussen Polen en Oekraïne over de uitvoer van graan gaan volgens Polen de goede kant op. De graanexport was aanleiding voor een hoog oplopende ruzie tussen de twee landen, die een belangrijke grens delen en ook historische banden met elkaar hebben.

28 minuten geleden
Azerbeidzjan: bijna 200 militairen omgekomen in Nagorno-Kabarach

BAKOE (ANP/RTR) - Azerbeidzjan zegt dat 192 militairen van het land en een burger zijn omgekomen bij een offensief vorige week in Nagorno-Kabarach. Het Azerbeidzjaanse leger viel die betwiste enclave aan in een operatie tegen separatisten.

1 uur geleden
Voorzitter EU-parlement 'optimistisch' over migratieakkoord EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet er de komende maanden toch in kunnen slagen om het eindelijk eens te worden over het migratiebeleid, meent de voorzitter van het Europees Parlement. Roberta Metsola is "optimistisch", ook al dreigen de slepende onderhandelingen opnieuw vast te lopen.

2 uur geleden
Berlijn pleit voor internationale waarnemers in Nagorno-Kabarach

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland pleit voor internationale waarnemers in de enclave Nagorno-Kabarach en roept Azerbeidzjan op deze groep binnen te laten. Dat zou volgens Berlijn aantonen dat het land serieus is over het waarborgen van de veiligheid van de etnische Armeniërs in de betwiste regio.

2 uur geleden
Meer dan honderd doden door brand tijdens bruiloft in Irak

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - Bij een brand tijdens een bruiloft in de plaats Hamdaniya in de noordelijke Iraakse provincie Nineve zijn minstens honderd mensen omgekomen, melden Iraakse staatsmedia. Ook raakten zo'n 150 mensen gewond. Die aantallen kunnen nog worden bijgesteld. Volgens lokale media was de brand veroorzaakt door tijdens de bruiloft afgestoken vuurwerk.

2 uur geleden
Duitsland verbiedt extreemrechtse Artgemeinschaft en doet invallen

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering heeft de extreemrechtse organisatie Artgemeinschaft verboden, waarna korte tijd later door het hele land invallen werden gedaan bij leden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in twaalf deelstaten, waaronder Noordrijn-Westfalen, invallen gedaan in 26 woningen van 39 leden. Minister Nancy Faeser noemt Artgemeinschaft een "sektarische, diep racistische en antisemitische vereniging".

3 uur geleden
Schrijversstaking Hollywood is voorbij

LOS ANGELES (ANP) - De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan. De grote Hollywoodstudio's stelden zaterdag een nieuw driejarig contract voor aan de al sinds begin mei stakende scriptschrijvers, dat zij hun laatste bod noemden. Daarmee is de WGA akkoord gegaan.

8 uur geleden