Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Anti-corruptieorganisatie: regie zoek om Russen aan te pakken

Anti-corruptieorganisatie: regie zoek om Russen aan te pakken

AMSTERDAM (ANP) - Bij het bevriezen van Russische miljarden die in Nederland zijn gestald, ontbreekt het aan regie. Verschillende instanties die met de opsporing van vermogens van oligarchen en andere rijke gesanctioneerde Russen zijn belast wijzen te veel naar elkaar en daarmee stokt de aanpak. Dat zei Lousewies van der Laan, directeur van de Nederlandse afdeling van anti-corruptieorganisatie Transparency International in het tv-programma Buitenhof.

Volgens De Nederlandsche Bank is door Nederland nu zo'n 200 miljoen euro aan vermogen bevroren. Dat staat in schril contrast met bijvoorbeeld België waar al beslag is gelegd op zo'n 10 miljard euro aan Russische tegoeden.

Van der Laan is hoogst verbaasd over de Nederlandse aanpak. Zeker omdat het via Nederland door middel van allerlei constructies mogelijk was om geld weg te sluizen. "Nederland is altijd het centrum geweest van dit soort geldstromen", aldus Van der Laan.

Volgens de voormalige Europarlementariër voor D66 is de regie te verdeeld en moet de politieke druk opgevoerd worden. Alleen al in het kabinet is deze kwestie volgens haar verdeeld over vier ministers. Daarnaast wijzen instanties als De Nederlandsche Bank, de FIOD, de Douane, de Autoriteit Financiële Markten, het Openbaar Ministerie en anderen te veel naar elkaar.

45 miljard euro

Uit onderzoek van het Financieele Dagblad kwam naar voren dat in Nederland alleen al zo'n 45 miljard euro geparkeerd staat van personen en organisaties die op de zwarte lijst van Europese Unie staan. Om het bevriezen van de Russische tegoeden te versnellen is Transparency International eerder met aanbevelingen gekomen. Een daarvan is transparantie. Zo moet er beter inzicht komen over wie eigenaar is van bedrijven. "Door de opgetuigde constructies is nu bijna niet te achterhalen wie erachter zit", aldus Van der Laan.

Ook moet er regie komen. "Er moet helder zijn wie wat doet." Van der Laan pleit ook voor aansluiting bij internationale initiatieven en het eventueel instellen van een "war room" zodat de aanpak beter wordt gecoördineerd. We hebben wat goed te maken. Werk aan de winkel", besluit Van der Laan.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

1 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

2 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

2 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

7 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

8 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden