Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Anti-coronaprotesten in Rome monden uit in rellen

Anti-coronaprotesten in Rome monden uit in rellen

ROME (ANP) - Protesten in Rome tegen de invoering van een coronapas voor alle werknemers zijn ontaard in ernstige rellen. Duizenden demonstranten trokken zaterdag door de straten van de Italiaanse hoofdstad en kwamen herhaaldelijk in botsing met de politie. Er zijn ten minste vier mensen gearresteerd, onder wie voorman Giuliano Castellino van het rechts-extreme Forza Nuova, meldt persbureau ANSA. Een aantal agenten zou gewond zijn geraakt.

Er braken gewelddadige schermutselingen uit en agenten gingen relschoppers te lijf met de wapenstok, pepperspray, traangas en waterkanonnen. Demonstranten probeerden door barricades te breken en gooiden met stoelen en vuurwerk, zo is op beelden te zien. Ook werden politiemensen met flessen en stenen bekogeld.

Aan het begin van de avond werd het hoofdkwartier van de grootste vakbond van het land, CGIL, bestormd. Op amateurbeelden is te zien hoe actievoerders agenten en bewakers aanvielen met stokken en vlaggenmasten en door de deur het gebouw binnendrongen. Uiteindelijk wist de politie ze het pand weer uit te jagen.

De Italiaanse premier Mario Draghi veroordeelde het geweld en benadrukte dat vakbonden garant staan ​​voor democratie en arbeidersrechten, en dat elke poging tot intimidatie streng moet worden bestraft. Maurizio Landini, algemeen secretaris van de CGIL, noemde de aanval een "georganiseerde daad van fascistisch geweld, een aanval tegen de democratie en tegen de hele zakenwereld, die we zullen afslaan. Niemand moet denken dat ze ons land terug kunnen duwen naar het fascistische tijdperk."

Italië voert vanaf 15 oktober de coronapas voor alle werknemers in. Die moeten daarmee kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd of recent hersteld van het virus. Italianen kunnen zich als alternatief ook laten testen, maar daar moeten ze wel zelf voor betalen.

De zogeheten groene pas is in Italië nu al een vereiste voor mensen die bijvoorbeeld in het onderwijs werken of restaurants, musea of sportscholen bezoeken. De pas, oorspronkelijk bedoeld om reizen in de EU te vergemakkelijken, krijgt steeds meer toepassingen, ook in andere landen.

Meer uit Buitenland

Macron vraagt Iran onmiddellijk te stoppen met steun aan Rusland

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft gebeld met zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi met de vraag "een onmiddellijk einde te maken" aan de militaire steun die het land biedt aan Rusland in de strijd tegen Kyiv. Macron benadrukte de "humanitaire gevolgen" van de aanvallen die in Oekraïne plaatsvinden met Iraanse drones.

2 uur geleden
Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

3 uur geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

4 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

5 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

6 uur geleden
Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv.

7 uur geleden
Paus aan beterende hand, maar blijft nog een week in ziekenhuis

ROME (ANP/RTR) - Het herstel van paus Franciscus verloopt voorspoedig, melden zijn dokters zaterdag. Wel heeft hij op aanraden van zijn artsen ermee ingestemd om nog een week in het ziekenhuis te blijven. De paus onderging woensdag een buikoperatie van drie uur. Een hernia zorgde voor pijnlijke darmobstructies.

8 uur geleden