Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Annan niet langer bondscoach hockeysters

Annan niet langer bondscoach hockeysters

UTRECHT (ANP) - Hockeybond KNHB heeft per direct afscheid genomen van bondscoach Alyson Annan, die verantwoordelijk was voor de vrouwenploeg. Volgens de bond verschillen de partijen "van mening over de aanpak van het huidige traject om tot verbetering in de samenwerking en groepscultuur bij Oranje te komen". De hockeysters pakten afgelopen zomer goud op de Olympische Spelen van Tokio.

Na de Spelen in Tokio werd na evaluatiegesprekken met de selectie duidelijk dat niet alle betrokkenen een goed gevoel hadden bij het teamklimaat waarin zij de afgelopen periode hebben gepresteerd, aldus de KNHB. De conclusie was dat de groepscultuur, de onderlinge communicatie en het individuele welzijn van speelsters en staf punten waren waarop verbetering geboekt moest worden.

"Afgelopen maanden heb ik inzicht gekregen in de punten waar wij als team, staf en individu mee aan de slag konden gaan. Er is naar mijn mening geen verschil van inzicht over wat er te verbeteren valt, maar wel over de aanpak daarvan. Ik heb daar voor mezelf een grens getrokken en dit is helaas de consequentie", aldus de 48-jarige Annan.

Externe begeleider

Nadat duidelijk was geworden dat de hockeysters gebukt gingen onder het heersende teamklimaat werd door de KNHB een externe begeleider aangesteld die met staf en speelsters een traject startte om de huidige teamcultuur te verbeteren.

"De afgelopen drie maanden heeft de externe begeleider gebruikt om met staf en team de eerste stappen te zetten in dit traject. Gaandeweg dit traject bleek dat de aanpak waarvoor wij als bond in dit traject gekozen hebben niet overeenkomt met de visie die Alyson daarop heeft", aldus technisch directeur Jeroen Bijl. "Voor ons als KNHB is er geen andere weg dan de ingeslagen route die we met overtuiging in november zijn ingegaan. Natuurlijk hadden we het traject met Alyson tot en met de WK graag afgemaakt. Zeker gezien haar staat van dienst en wat ze allemaal betekend heeft als bondscoach."

Titels

Annan werd in oktober 2015 benoemd tot bondscoach van de hockeysters. Ze volgde toen Sjoerd Marijne op. Op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro werd Oranje tweede. Na de olympische finale was Annan onderwerp van gesprek omdat ze vlak voor de shoot-outs dacht dat er nog een helft gespeeld moest worden. Nederland verloor de shoot-outs uiteindelijk van Groot-Brittannië.

Nederland won in 2018 onder leiding van Annan ook het WK en in 2017, 2019 en 2021 werd ook de Europese titel veroverd door de hockeysters, die de afgelopen jaren nauwelijks te verslaan waren. Oranje is in voorbereiding op het WK dat in de zomer in Spanje en Nederland wordt gespeeld.

De KNHB denkt na over de opvolging van Annan, zowel voor de korte als lange termijn. Vorig jaar vertrok Max Caldas al bij de mannenploeg. Hij werd opgevolgd door Jeroen Delmee.

Meer uit Sport

Hoogste ranking ooit voor tennisster Hartono

DUBAI (ANP) - Tennisster Arianne Hartono heeft haar hoogste ranking ooit op de wereldranglijst bereikt. Door haar finaleplaats bij het ITF-toernooi in Dubai maakte ze een sprong van 26 plaatsen naar de 152e plek. De 27-jarige Hartono is de tweede Nederlandse op de lijst, achter Arantxa Rus, die 52e staat.

38 minuten geleden
Zoon NBA-ster LeBron James maakt rentree na hartstilstand

LOS ANGELES (ANP) - De zoon van topbasketballer LeBron James heeft vier maanden na zijn hartstilstand zijn rentree gemaakt. De 19-jarige Bronny James kreeg onder het toeziend oog van zijn vader een invalbeurt in de collegewedstrijd van de University of Southern California tegen Long Beach State (79-84). Hij speelde 16 minuten en maakte daarin vier punten, pakte drie rebounds en gaf twee assists.

58 minuten geleden
Hockeysters en hockeyers verslaan Groot-Brittannië in Pro League

SANTIAGO DEL ESTERO (ANP) - De Nederlandse hockeysters en hockeyers hebben in de Pro League een overwinning geboekt op Groot-Brittannië. In het Argentijnse Santiago del Estero wonnen de vrouwen met 5-1. De mannen waren met 2-1 te sterk voor de Britten.

1 uur geleden
Zwemcoach Robbertsen ziet goed EK als opsteker richting 2024

OTOPENI (ANP) - De deelname aan de Europese kampioenschappen kortebaan in Roemenië heeft op weg naar de Olympische Spelen goed uitgepakt voor de Nederlandse ploeg. Het team won in totaal zes gouden en vijf bronzen medailles. "Dit is een mooi opsteker richting de WK in februari in Doha en de Olympische Spelen", aldus Kees Robbertsen, die bij het toernooi als hoofdcoach optrad. "De ploeg heeft goede prestaties neergezet en elke dag was er een goede score. Dat goede gevoel kunnen de zwemmers meenemen naar de volgende toernooien."

2 uur geleden
Bol maakt kans op uitverkiezing beste atlete van de wereld

MONACO (ANP) - De internationale atletiekfederatie maakt de atlete van het jaar bekend tijdens een prijzenceremonie in Monaco. Femke Bol is één van de kanshebsters. De Amersfoortse kan als eerste Nederlander ooit worden gekozen tot beste atlete van de wereld.

6 uur geleden
Handbalsters treffen titelverdediger Noorwegen in kwartfinale WK

TRONDHEIM (ANP) - De Nederlandse handbalsters nemen het dinsdag in de kwartfinales van het wereldkampioenschap op tegen Noorwegen. De Scandinavische ploeg is de titelverdediger. De wedstrijd wordt gespeeld in het Noorse Trondheim (aanvang 20.30 uur).

11 uur geleden
Landman verliest finale WK darts van World Darts Federation

FRIMLEY GREEN (ANP) - Chris Landman heeft net naast de wereldtitel gegrepen bij dartsbond World Darts Federation. De 42-jarige Landman moest in Frimley Green de eindstrijd zijn meerdere erkennen in de Belg Andy Baetens. Het werd 6-1.

11 uur geleden