Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Annabel Nanninga wil namens JA21 de Kamerverkiezingen in

Annabel Nanninga wil namens JA21 de Kamerverkiezingen in

DEN HAAG (ANP) - Annabel Nanninga heeft gesolliciteerd voor de lijst van JA21 voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat bevestigt zij op X - voorheen bekend als Twitter - na berichtgeving hierover in De Telegraaf. Ze laat ook weten geen interesse te hebben in de positie van lijsttrekker. Nanninga is momenteel fractieleider namens de partij in de Senaat.

"Ja ik heb gesolliciteerd, iets wat intern al voor de val van het kabinet bekend was dat ik dat zou doen", twittert ze. "En nee ik wil geen lijsttrekker worden, de rest is aan de sollicitatiecommissie." De politicus zegt desgevraagd dat ze geen verdere vragen wil beantwoorden.

Meerdere Haagse bronnen melden dat niet alle leden de ambities van Nanninga toejuichen. Ze vinden het niet netjes als ze haar baan als fractieleider in de Eerste Kamer hiervoor vroegtijdig verlaat. Bovendien wordt geklaagd over haar harde toon op het gebied van migratie. Wel merkt een bron op dat er weinig alternatieven zijn nu Kamerleden Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink na onenigheid hebben aangegeven zich niet herkiesbaar te willen stellen.

Onrustig

Het is al langer onrustig binnen JA21. Eerder dit jaar stuurden enkele partijprominenten een zeer kritische brief naar het bestuur. Ze klaagden erover dat de macht bij de partij in hun ogen geconcentreerd ligt bij enkele personen. Ze stelden veranderingen voor om de partij professioneler en democratischer te maken. Bij een ledenvergadering zijn die plannen later omarmd door het bestuur en de leden.

Pouw-Verweij was een van de ondertekenaars en vreesde toen dat het alleen bij woorden zou blijven. Haar onvrede was een belangrijke reden om de fractie te verlaten na de verkiezingen in november. Eppink heeft de brief ook ondertekend en heeft eveneens geen interesse in een plek op de lijst.

Fractievoorzitter van de Statenfractie van Noord-Holland van JA21 Daniël van den Berg spreekt zich uit voor de kandidatuur van Nanninga, zijn "oud-collega en mentor" in de provincie. "Ik ken haar tomeloze inzet, strijdvaardigheid en verantwoordelijkheidsgevoel."

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

13 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

15 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

20 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

23 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

23 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

1 dag geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden