Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Annabel Nanninga nummer twee op lijst Kamerverkiezingen JA21

Annabel Nanninga nummer twee op lijst Kamerverkiezingen JA21

AMERSFOORT (ANP) - Medeoprichter Annabel Nanninga van JA21 wordt de nummer twee op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Joost Eerdmans wordt zoals verwacht lijsttrekker, zo werd zaterdag bevestigd tijdens een campagnebijeenkomst in Amersfoort. Het was al bekend dat Nanninga de Tweede Kamer in wil en dat heeft tot veel onrust geleid in de partij. Critici vonden haar kandidatuur ongepast, omdat ze nu fractieleider is in de Eerste Kamer en in de Amsterdamse gemeenteraad.

Gemeenteraadslid Simon Ceulemans van Leefbaar Rotterdam - waarvoor Eerdmans wethouder is geweest - krijgt de derde plek op de kieslijst. Ook de rest van de top tien bestaat voornamelijk uit gemeentelijke en provinciale politici. Onder hen zijn de fractievoorzitters van JA21 in Gelderland, Friesland, Limburg en Noord-Holland. De kandidaten zijn gekozen uit 120 sollicitanten.

Nanninga wordt ook campagneleider. Ze wil haar functies in de Eerste Kamer en Amsterdamse gemeenteraad opgeven als ze in de Tweede Kamer komt.

Onrustige zomer

Eerdmans spreekt van een lijst "om zeer trots" op te zijn. "Vertrouwd en vernieuwing door elkaar, alle lagen en uit elke provincie", licht hij toe.

JA21 kijkt terug op een onrustige zomer. Vrijdag mondde dat uit in het vertrek van de Kamerleden Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink naar de BoerBurgerBeweging (BBB). Kort na de val van het kabinet bedankten de politici al voor een plek op de lijst van JA21. Zij waren ontevreden over de koers van de partij en vonden dat te veel macht geconcentreerd lag bij enkele personen. JA21 is in 2020 opgericht door Eerdmans en Nanninga nadat zij Forum voor Democratie hadden verlaten.

Peiling

Vorige week stapten zes prominente leden uit de partij, onder wie Europarlementariërs Rob Roos en Rob Rooken. Zij hadden stevige kritiek op de partijtop, specifiek gericht op Nanninga.

"Wij geven nooit op", aldus Nanninga. Ze denkt dat verkiezingswinst nog steeds mogelijk is. "Ik zie het als mijn plicht om verantwoordelijkheid te nemen als het even moeilijk is."

In de recentste peiling van I&O Research van augustus staat JA21 virtueel op drie zetels. Dat is precies de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, maar een halvering vergeleken met de peiling een maand eerder. De onderzoekers zien dat JA21 concurrentie ondervindt van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij die Kamerlid Pieter Omtzigt onlangs oprichtte. Nanninga wil niet zeggen hoeveel zetels ze wil behalen, behalve dat ze wil inzetten op zetelgroei.

Meer uit Politiek

Vakbond: formerende partijen moeten arbeidsmigratie reguleren

UTRECHT (ANP) - De formerende partijen moeten werk maken van het reguleren van arbeidsmigratie, want het is een "ongekende schande" dat in Nederland arbeidsmigranten op straat slapen. Dat stelt vakbond CNV. Het hoofd van de Arbeidsinspectie heeft namelijk gezegd dat Nederland de limiet heeft bereikt met het aantal arbeidsmigranten. Inspecteur-generaal Rits de Boer uitte daarbij grote zorgen over onder meer dakloze arbeidsmigranten uit met name Oost-Europa.

16 uur geleden
Yeşilgöz walgt van geweld bij UvA-protest: 'puur tuig'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft "met walging" gekeken naar het geweld rond een pro-Palestijnse protestactie bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). "Puur tuig" noemt zij degenen die daar onder meer politiemensen en journalisten belaagden.

18 uur geleden
Kamerleden bespreken in Suriname samenwerking met Nederland

PARAMARIBO (ANP) - China staat klaar om Suriname te ondersteunen als Nederland en andere westerse landen dat niet doen, waarschuwt Ruben Brekelmans (VVD) in Paramaribo, waar hij met een Tweede Kamermissie in gesprek ging met de president, ministers en experts. "Ze zeiden: het liefst werken we samen met een land als Nederland vanwege de historische banden. Maar China stelt veel minder eisen en veel minder voorwaarden."

20 uur geleden
Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

DEN HAAG (ANP) - Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van onderhandelingen tussen de vier partijen zei onder anderen PVV-leider Geert Wilders dat er nog steeds "geen garantie op een goede afloop" is, maar hij zei ook dat het een "goede dag" was. Dat zeiden informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf ook, maar die tekenden daarbij aan dat dit "geen garantie voor morgen" is.

1 dag geleden
Omtzigt 'herkende' formatiestuk op foto, zegt niets over status

DEN HAAG (ANP) - Het document dat PVV-Kamerlid Gidi Markuszower maandagochtend deels leesbaar bij zich droeg, is afkomstig van de formatietafel. "Ik herkende het document", zegt NSC-voorman Pieter Omtzigt desgevraagd. "Alleen stond er bij ons NSC op en geen PVV."

1 dag geleden
OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar "niets (te zullen) nalaten" om te voorkomen dat PVV-leider Wilders aan de macht zou komen.

1 dag geleden
Zuid-Holland komt De Jonge tegemoet in conflict om woningbouw

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland komt demissionair minister Hugo de Jonge tegemoet in het conflict over de woningbouw. Zuid-Holland wil diverse maatregelen herzien die volgens De Jonge de bouw eerder afremmen dan versnellen. Dit betekent dat de coalitiepartijen GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA enkele afspraken loslaten die ze vorig jaar hebben gemaakt.

1 dag geleden