Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ankara: PKK executeerde 13 ontvoerde Turken

Ankara: PKK executeerde 13 ontvoerde Turken

ANKARA (ANP/BLOOMBERG/DPA/RTR) - Turkije zegt dat de Koerdische organisatie PKK een groep van dertien eerder ontvoerde Turken in Irak heeft geëxecuteerd. "Ik wou dat we onze 13 burgers daar veilig weg hadden kunnen krijgen", zei minister Hulusi Akar van Defensie zondag. Vanwege veiligheidsredenen was de ontvoering niet eerder bekendgemaakt. De PKK wijst de beschuldigingen over de executies van de hand.

Het Turkse leger heeft de afgelopen dagen zware gevechten geleverd met PKK-strijders en veroverde onder meer een grot waarin de dertien lichamen werden gevonden. Volgens de eerste bevindingen waren twaalf mensen in het hoofd geschoten en een ander in de schouder, zei Akar. Ze waren ongewapend. Twee gevangengenomen PKK-strijders zouden volgens hem hebben verklaard dat de gevangenen kort voor het begin van de operatie in het gebied waren doodgeschoten.

In een verklaring op een PKK-website staat dat sommige gevangen die de organisatie vasthield, onder wie leden van de Turkse inlichtingsdiensten, politie en het leger, waren omgekomen tijdens gevechten in het gebied. De groep ontkende dat het ooit gevangenen iets heeft aangedaan.

Grootschalige operatie

Turkije begon woensdag een grootschalige operatie tegen de PKK in de Noord-Iraakse provincie Dohuk, volgens Ankara onder meer uit zelfverdediging.

De Turkse regering en de PKK vechten al decennia tegen elkaar. Het leger treedt herhaaldelijk op tegen PKK-posities in het zuidoosten van het land en in Noord-Irak. De PKK wordt door Turkije, Europa en de VS beschouwd als een terroristische organisatie. Hun hoofdkantoor is gevestigd in het Kandil-gebergte in Noord-Irak.

Meer uit Buitenland

President Guyana stemt in met dialoog over grensconflict

CARACAS/GEORGETOWN (ANP/AFP) - De Venezolaanse regering heeft buurland Guyana voorgesteld een bijeenkomst "op hoog niveau" te houden om het conflict rond de olierijke grensregio Essequibo te bespreken. Volgens media in Georgetown heeft de Guyanese president Mohamed Irfaan Ali daarmee ingestemd. Een datum voor de top zal snel worden geprikt.

1 uur geleden
Klimaatactivisten vergroenen Canal Grande

VENETIË (ANP) - Klimaatactivisten hebben toegeslagen in Venetië door het water van het Canal Grande groen te kleuren. Dat gebeurde volgens het Italiaanse persbureau ANSA met een milieuvriendelijke, fluorescerende stof.

3 uur geleden
Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

SANAA (ANP/RTR) - Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

4 uur geleden
Palestijnen: dodental Gazastrook nadert 18.000

GAZA-STAD (ANP) - Volgens de Palestijnen in de door Israël belegerde Gazastrook stijgt het dodental door de "Israëlische agressie" richting 18.000. Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid meldt op X inmiddels 17.700 doden en 48.780 gewonden sinds het begin van het gewapende conflict op 7 oktober.

5 uur geleden
Dissidente Iraanse Nobelprijswinnares in hongerstaking

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Narges Mohammadi, is een dag voor de prijsuitreiking in een driedaagse hongerstaking gegaan. De in Iran opgesloten mensenrechtenactiviste maakte dit bekend op haar Instagrampagina, die vrienden in het buitenland voor haar bijhouden.

6 uur geleden
Erdogan veroordeelt veto VS tegen wapenstilstand Gaza

ANKARA (ANP/DPA/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft het veto van de Verenigde Staten in de VN-Veiligheidsraad tegen een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza veroordeeld. "Helaas werd de wapenstilstand afgewezen, met alleen de Amerikaanse stem tegen. Een rechtvaardige wereld is mogelijk, maar niet met de VS", zei de Turkse president.

6 uur geleden
Team van Russische dissident Navalni heeft al dagen geen contact

MOSKOU (ANP/DPA) - Het team van de gevangen Kremlin-tegenstander Aleksej Navalni heeft nog steeds geen teken van leven van de 47-jarige dissident, die in slechte gezondheid verkeert. Er is nog steeds geen nieuws, vertelde een advocaat van de fervent criticus van president Vladimir Poetin. Het team probeert inmiddels al vijf dagen contact met hem op te nemen.

9 uur geleden