Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Anjumer krijgt 12 maanden cel voor verwonden agent met bierfles

Anjumer krijgt 12 maanden cel voor verwonden agent met bierfles

LEEUWARDEN (ANP) - De rechtbank in Leeuwarden heeft een 27-jarige man uit Anjum veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk, voor het gooien van een bierfles naar een agent. De politieman liep breuken op aan zijn linkeroogkas en neus. Mogelijk zal hij in de toekomst niet meer goed kunnen zien.

Het incident gebeurde tijdens ongeregeldheden in de nacht van 30 op 31 december vorig jaar in het Friese dorp Anjum. Volgens de rechter heeft de man zich schuldig gemaakt aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. "Daarbij is het strafverzwarend dat een agent met zijn werk bezig was, terwijl hij liever bij zijn gezin thuis was geweest", aldus de rechter.

De rechter legde de Anjumer ook een meldplicht bij de reclassering, een alcoholverbod en een agressiebeheertraining op. Tevens moet hij een schadevergoeding van 6.000 euro betalen. De agent had om 25.000 euro gevraagd, maar het is nog niet zeker hoe zijn letsel zich verder zal ontwikkelen.

In de nacht van 30 op 31 december zorgde een groep van circa 150 mensen voor onrust in het Friese dorp Anjum. Daarbij werd brand gesticht op een verkeerskruising. De Mobiele Eenheid (ME) moest charges uitvoeren zodat de brandweer het vuur veilig kon doven. Rond 00.30 uur werd een noodverordening afgekondigd. Twee uur later sommeerde de politie inwoners van Anjum die buiten stonden en vuurwerk gooiden, om naar binnen te gaan zodat de ME vrij baan zou hebben. De noodverordening werd ook vanuit rondrijdende politiebusjes omgeroepen.

De 27-jarige man gaf daaraan geen gehoor. Hij bleef staan in een voortuin, ook toen de politie hem aansprak. Nadat hij een tik met een wapenstok had gekregen, smeet hij op twee meter afstand een bierfles naar een agent. De man verklaarde bij de rechter dat hij de inhoud van het flesje over de agenten wilde gieten. Hij was daarom met de bierfles aan het rondzwaaien. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. De advocaat van de Anjumer vroeg om vrijspraak.

Meer uit Binnenland

Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

10 minuten geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

2 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

2 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

7 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

8 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Ă–zkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

8 uur geleden
Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.

9 uur geleden