Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Anjumer krijgt 12 maanden cel voor verwonden agent met bierfles

Anjumer krijgt 12 maanden cel voor verwonden agent met bierfles

LEEUWARDEN (ANP) - De rechtbank in Leeuwarden heeft een 27-jarige man uit Anjum veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk, voor het gooien van een bierfles naar een agent. De politieman liep breuken op aan zijn linkeroogkas en neus. Mogelijk zal hij in de toekomst niet meer goed kunnen zien.

Het incident gebeurde tijdens ongeregeldheden in de nacht van 30 op 31 december vorig jaar in het Friese dorp Anjum. Volgens de rechter heeft de man zich schuldig gemaakt aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. "Daarbij is het strafverzwarend dat een agent met zijn werk bezig was, terwijl hij liever bij zijn gezin thuis was geweest", aldus de rechter.

De rechter legde de Anjumer ook een meldplicht bij de reclassering, een alcoholverbod en een agressiebeheertraining op. Tevens moet hij een schadevergoeding van 6.000 euro betalen. De agent had om 25.000 euro gevraagd, maar het is nog niet zeker hoe zijn letsel zich verder zal ontwikkelen.

In de nacht van 30 op 31 december zorgde een groep van circa 150 mensen voor onrust in het Friese dorp Anjum. Daarbij werd brand gesticht op een verkeerskruising. De Mobiele Eenheid (ME) moest charges uitvoeren zodat de brandweer het vuur veilig kon doven. Rond 00.30 uur werd een noodverordening afgekondigd. Twee uur later sommeerde de politie inwoners van Anjum die buiten stonden en vuurwerk gooiden, om naar binnen te gaan zodat de ME vrij baan zou hebben. De noodverordening werd ook vanuit rondrijdende politiebusjes omgeroepen.

De 27-jarige man gaf daaraan geen gehoor. Hij bleef staan in een voortuin, ook toen de politie hem aansprak. Nadat hij een tik met een wapenstok had gekregen, smeet hij op twee meter afstand een bierfles naar een agent. De man verklaarde bij de rechter dat hij de inhoud van het flesje over de agenten wilde gieten. Hij was daarom met de bierfles aan het rondzwaaien. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. De advocaat van de Anjumer vroeg om vrijspraak.

Meer uit Binnenland

Stichting Donorkind blijft meldingen krijgen na Netflixdocu

DEN HAAG (ANP) - Stichting Donorkind krijgt dagelijks twee of drie meldingen van ouders die zich zorgen maken na het zien van de documentaire 'The man with 1000 kids', bevestigt voorzitter Ties van der Meer na berichtgeving van RTL Nieuws. In de film wordt de Nederlandse 'massadonor' Jonathan in beeld gebracht.

8 minuten geleden
Drentse flyer waarschuwt: u bent in een gebied waar wolven leven

ASSEN (ANP) - De provincie Drenthe heeft 5000 flyers laten drukken met tips voor mensen die gebieden betreden waar ook wolven leven. De folders komen te liggen in de bezoekerscentra en informatiepunten van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Drentse Landschap. De vrijwillige boswachters van Natuurmonumenten nemen ook een setje mee als ze aan het werk gaan in Nationaal Park Dwingelderveld waar ze informatie verstrekken aan bezoekers in het gebied, meldt de organisatie.

27 minuten geleden
Justitie vervolgt verdachte moorden Weiteveen ook voor wapens

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat Richard K., verdacht van de dubbele moord in het Drentse dorp Weiteveen, ook vervolgen voor wapenbezit en mogelijk zelfs wapenhandel. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de tweede inleidende zitting in de strafzaak tegen K. bij de rechtbank in Assen. De verdenking wordt meegenomen in de moordzaak. K. was niet bij de zitting aanwezig.

57 minuten geleden
Tweede zitting over drugsproductie in geëxplodeerde garagebox

ROTTERDAM (ANP) - In de rechtbank in Rotterdam begint dinsdag een tweede inleidende zitting in de zaak tegen de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de productie van drugs in een garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam. Mogelijk was het drugslab de oorzaak van de enorme explosie waarbij op maandagavond 29 januari drie mensen om het leven kwamen.

7 uur geleden
Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst

NIJMEGEN (ANP) - De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.

7 uur geleden
Duizenden buitenlandse militairen lopen weer mee in Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Aan de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, doen ook ruim 6400 militairen mee. 2446 militairen komen uit Nederland, maar traditiegetrouw is er ook veel buitenlandse inbreng. Militairen uit veel NAVO-lidstaten, maar ook uit onder meer Ghana, Indonesië, Nepal en de Caribische eilandstaat Saint Vincent en de Grenadines lopen de komende dagen door Nijmegen en omgeving. De Vierdaagse en Defensie zijn al sinds het begin met elkaar verbonden: in 1909 begon het wandelevenement als een militaire mars.

7 uur geleden
Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

ROTTERDAM (ANP) - Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met een jaar eerder, het aanbod nam met bijna een derde af. Volgens woningplatform Pararius komt dit voor een belangrijk deel door overheidsmaatregelen die de huurmarkt juist toegankelijker zouden moeten maken.

7 uur geleden