Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Animo voor Fieldlab-hardloopevenement Enschede valt tegen

Animo voor Fieldlab-hardloopevenement Enschede valt tegen

ENSCHEDE (ANP) - Er is plek voor 5000 hardlopers, maar 'slechts' 1800 liefhebbers hebben zich tot nog toe ingeschreven voor het Fieldlab-evenement komende zondag in Enschede. Op een afgesloten parcours op de oude vliegbasis Twente is er de mogelijkheid mee te doen aan wedstrijden over 5 en 10 kilometer. "We hadden wel iets meer belangstelling verwacht", zegt directeur Sandra Melief van de organiserende Stichting Marathon Enschede. "Zeker omdat we zo ontzettend veel hardlopers hebben in Nederland."

Ze denkt dat de verplichting om een negatieve coronatest in te leveren mensen ervan heeft weerhouden zich op te geven voor het eerste hardloopevenement in Nederland sinds de uitbraak van het coronavirus waar duizenden mensen met elkaar kunnen hardlopen. "Terwijl het om een sneltest gaat. Het is allemaal heel eenvoudig te regelen. Er is een app die je heel makkelijk door het proces leidt", zegt Melief.

Ze benadrukt graag de bijzonderheid van het evenement. "Het enige dat ontbreekt, is publiek. Verder is het een hardloopwedstrijd waar alles kan zoals de mensen gewend zijn. Er is muziek, een horecaplein, je kunt je vrij bewegen zonder op de 1,5-meterregel te letten, een mondkapje hoeft niet, na afloop kunnen de deelnemers hun medaille laten graveren en een drankje nuttigen. Dit hebben de mensen zo lang niet kunnen doen, dus ik zou zeggen; het is echt een gezellig dagje uit, een feestje. Het parcours is gecertificeerd en waarschijnlijk heel snel, dus een mooie gelegenheid een persoonlijk record te lopen. De landingsbaan zit niet in het parcours, maar de start en finish zijn wel op dezelfde strook als waar de marathonlopers in april hun kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen liepen. We vermelden ook op een groot bord dat wereldrecordhouder Eliud Kipchoge hier is gefinisht."

Wetenschappelijk onderzoek

Het aantal inschrijvingen is wel genoeg om er volgens het Fieldlab-principe het etiket "wetenschappelijk onderzoek" op te plakken, zegt Melief. "We kunnen gedegen onderzoek doen en dat is nog steeds belangrijk. Het gaat erom dat er een manier wordt gevonden om mensen op een zo veilig mogelijke manier bij elkaar te laten komen, zodat het coronavirus zich niet verder kan verspreiden."

De Fieldlab-loop, die als naam 'Ready for Takeoff' heeft gekregen, kent zondag vier starttijden verdeeld over de dag. De eerste is om 10.00 uur en betreft een wedstrijdloop met zo'n veertig Nederlandse toplopers, onder wie Andrea Deelstra, Kim Dillen, Jessica Oosterloo, Geart Jorritsma en Fabian ten Kate.

Meer uit Sport

Canada stuurt assistent en analist weg na incident met drone

PARIJS (ANP/RTR) - Het Canadese Olympisch Comité heeft bij de Olympische Spelen in Parijs twee begeleiders van het vrouwenvoetbalteam naar huis gestuurd. Het gaat om assistent-coach Jasmine Mander en analist Joseph Lombari. Het tweetal wordt verantwoordelijk gehouden voor het bespieden van de training van Nieuw-Zeeland, de eerste opponent op de Spelen, met een drone. Hoofdcoach Bev Priestman heeft zich daarvoor verontschuldigd en neemt tegen Nieuw-Zeeland niet plaats op de bank.

21 minuten geleden
Handbalsters openen olympisch toernooi tegen 'gevaarlijk' Angola

PARIJS (ANP) - De handbalsters openen donderdag hun olympisch toernooi tegen Angola. De kampioen van Afrika is niet te onderschatten, zegt bondscoach Per Johansson in aanloop naar het duel in Arena Paris Sud. "Een fysiek sterke ploeg, die uitgerust aan het toernooi begint. Een gevaarlijke tegenstander."

30 minuten geleden
L'Équipe schat Nederland in op twaalf gouden medailles

PARIJS (ANP) - Volgens L'Équipe wint Nederland op de Olympische Spelen van Parijs twaalf gouden medailles. De Franse sportkrant heeft voor alle onderdelen van de Spelen, die vrijdag officieel beginnen, een prognose gedaan. TeamNL eindigt op de achtste plaats in het medailleklassement met twaalf keer goud, twaalf keer zilver en zeven keer brons.

50 minuten geleden
Triatlete Kingma verblijft op eigen verzoek buiten olympisch dorp

PARIJS (ANP) - Triatlete Maya Kingma verblijft tijdens de Olympische Spelen in Parijs niet in het olympisch dorp bij de triatlonploeg, maar bivakkeert op eigen verzoek elders in de stad in een Airbnb. De 28-jarige sportvrouw, die enkele jaren geleden misstanden in het nationale topsportcentrum van de triatlonbond aankaartte, voelt zich nog altijd niet op haar gemak in de nabijheid van ploeggenoten en stafleden en buitengesloten.

2 uur geleden
Olympische Winterspelen in 2030 in Franse Alpen

PARIJS (ANP/DPA) - De Olympische Winterspelen van 2030 zijn in de Franse Alpen. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten op een algemene vergadering voorafgaand aan de Zomerspelen van Parijs. Het IOC gunde het bod onder de voorwaarde dat de Franse overheid en autoriteiten de uitstaande financiële en organisatorische garanties bieden.

3 uur geleden
Waaghals Wegman aast op medaille bij kanoën in wildwaterbaan

PARIJS (ANP) - De jaren dat Martina Wegman met gevaar voor eigen leven in een kano tussen de krokodillen in woeste rivieren met watervallen laveerde, liggen inmiddels ver achter haar. Ze heeft na haar opvallende optreden drie jaar geleden in Tokio geroken aan olympische roem in de kajak (K1) en aast nu op succes in de wildwaterbaan van Parijs.

4 uur geleden
Renault stopt in Formule 1 met maken motoren voor Alpine

PARIJS (ANP/AFP) - Renault stopt in 2026 met de productie van motoren voor zijn Formule 1-team Alpine. Dat heeft de Franse fabrikant gemeld. Alpine beleeft een moeizaam seizoen. De coureurs Pierre Gasly en Esteban Ocon scoorden tot dusverre respectievelijk slechts 6 en 3 WK-punten.

5 uur geleden