Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Animal Rights bindt strijd aan met 'te commerciële' schoolmelk

Animal Rights bindt strijd aan met 'te commerciële' schoolmelk

DEN HAAG (ANP) - Animal Rights bindt de strijd aan met schoolmelk. "Schaamteloze propaganda", vindt de dierenrechtenorganisatie, die vreest dat de neutraliteit van het onderwijs te grabbel wordt gegooid. Bovendien is melk helemaal niet nodig voor een goede gezondheid, stelt de club.

FrieslandCampina is onlangs weer begonnen met een nieuw schoolmelkprogramma waarbij scholen zuivel voor enkele dagen per week ontvangen. Animal Rights vindt dat het onderwijs zich niet commercieel moet verbinden met een bedrijf. "Schoolmelk stelt kinderen bloot aan een product en een merk. Dat heeft blijvende invloed." De organisatie heeft overigens geen bewijzen dat er in de lessen lovend over het bedrijf of melk wordt gesproken. "Maar het idee wordt gewekt dat melk een normaal product is. Het is pure promotie van een commercieel bedrijf", zegt een woordvoerder.

Hij ziet een verschil met het aanbod in een gemiddelde schoolkantine. "Voor schoolmelk hoeft de school niet te betalen." Verder zou het onderwijs kinderen kritisch moeten laten nadenken over koemelk, dat immers is bedoeld voor een kalfje. Er is veel leed in de zuivelindustrie, zoals het scheiden van kalfjes van hun moeders. Animal Rights heeft een voorbeeldbrief opgesteld, waarmee ouders kunnen protesteren tegen schoolmelk.

FrieslandCampina laat weten dat "de hele sector" op allerlei fronten actief is om dierenwelzijn te verbeteren. Melk is een kwalitatief goed product en levert een bijdrage aan een evenwichtig dieet, stelt een woordvoerder. Scholen zijn bovendien vrij om te kiezen of ze meedoen aan het (door de overheid gesubsidieerde) schoolmelkprogramma. Nu doen er zo'n tweehonderd scholen aan mee, die twee of drie dagen per week zuivel ontvangen voor de leerlingen.

Meer uit Binnenland

Explosie bij woning in Katwijk, geen gewonden

KATWIJK (ANP) - Bij een woning in Katwijk heeft in de nacht van woensdag op donderdag een explosie plaatsgevonden. Volgens de politie raakte de woning beschadigd. Er zijn geen gewonden. Wat de explosie rond 00.10 uur aan de Blekerij heeft veroorzaakt, wordt onderzocht. Ook de brandweer kwam vanwege de ontploffing ter plaatse.

13 minuten geleden
Gewonde door explosie bij pand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een pand aan de Cortenbachsingel in het zuidoosten van Rotterdam in de wijk Beverwaard is woensdagavond een explosief afgegaan. Een bewoner raakte lichtgewond, meldt de politie.

1 uur geleden
Marechaussee onderzoekt melding drugsgebruik militaire trainers

NEWCASTLE (ANP) - Vier Nederlandse militairen die in Engeland waren om Oekraïense militairen te trainen worden verdacht van het gebruik van cocaïne. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf.

5 uur geleden
Heroïne en xtc bestemd voor Suriname ontdekt in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - De douane heeft eerder dit jaar in de haven van Vlissingen een partij drugs ontdekt die was bestemd voor een bedrijf in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het gaat om 15 kilo hasj, 1,3 kilo cannabis, ruim 300 gram heroïne en 5223 xtc-pillen.

7 uur geleden
Scooterrijder omgekomen door verkeersongeval in Venlo

VENLO (ANP) - Een 20-jarige scooterrijder uit het Limburgse Tegelen is woensdagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding in Venlo. Die gebeurde rond 16.45 uur op de Bloemartsweg. De scooterrijder overleed ter plaatse.

7 uur geleden
Tot 30 dagen cel en taakstraffen voor rellen in AZ-stadion

ALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft opnieuw zeven verdachten veroordeeld voor hun rol bij de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United. De politierechter legde celstraffen op tot dertig dagen, waarvan veertien dagen voorwaardelijk, in combinatie met taakstraffen tot 150 uur. Alle zeven verdachten kregen een locatieverbod opgelegd voor het AZ-stadion en de omgeving eromheen.

8 uur geleden
Vuurwerkfestival Scheveningen weer afgelast, niet genoeg sponsors

DEN HAAG (ANP) - Het Vuurwerkfestival op Scheveningen gaat dit jaar opnieuw niet door. De organisatie heeft niet genoeg sponsoren gevonden, meldt de woordvoerder van het evenement donderdag na berichtgeving van Den Haag FM.

9 uur geleden