Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Animal Rights bindt strijd aan met 'te commerciële' schoolmelk

Animal Rights bindt strijd aan met 'te commerciële' schoolmelk

DEN HAAG (ANP) - Animal Rights bindt de strijd aan met schoolmelk. "Schaamteloze propaganda", vindt de dierenrechtenorganisatie, die vreest dat de neutraliteit van het onderwijs te grabbel wordt gegooid. Bovendien is melk helemaal niet nodig voor een goede gezondheid, stelt de club.

FrieslandCampina is onlangs weer begonnen met een nieuw schoolmelkprogramma waarbij scholen zuivel voor enkele dagen per week ontvangen. Animal Rights vindt dat het onderwijs zich niet commercieel moet verbinden met een bedrijf. "Schoolmelk stelt kinderen bloot aan een product en een merk. Dat heeft blijvende invloed." De organisatie heeft overigens geen bewijzen dat er in de lessen lovend over het bedrijf of melk wordt gesproken. "Maar het idee wordt gewekt dat melk een normaal product is. Het is pure promotie van een commercieel bedrijf", zegt een woordvoerder.

Hij ziet een verschil met het aanbod in een gemiddelde schoolkantine. "Voor schoolmelk hoeft de school niet te betalen." Verder zou het onderwijs kinderen kritisch moeten laten nadenken over koemelk, dat immers is bedoeld voor een kalfje. Er is veel leed in de zuivelindustrie, zoals het scheiden van kalfjes van hun moeders. Animal Rights heeft een voorbeeldbrief opgesteld, waarmee ouders kunnen protesteren tegen schoolmelk.

FrieslandCampina laat weten dat "de hele sector" op allerlei fronten actief is om dierenwelzijn te verbeteren. Melk is een kwalitatief goed product en levert een bijdrage aan een evenwichtig dieet, stelt een woordvoerder. Scholen zijn bovendien vrij om te kiezen of ze meedoen aan het (door de overheid gesubsidieerde) schoolmelkprogramma. Nu doen er zo'n tweehonderd scholen aan mee, die twee of drie dagen per week zuivel ontvangen voor de leerlingen.

Meer uit Binnenland

Opnieuw tientallen vluchten geannuleerd om onstuimig weer

SCHIPHOL (ANP) - Vanwege onstuimig weer worden dinsdagochtend opnieuw tientallen vluchten geannuleerd. Dat meldt een woordvoerster van Schiphol. Naar verwachting heeft de luchthaven tot ongeveer het middaguur last van vertragingen en uitval.

27 minuten geleden
Rode Kruis: 450.000 mensen in Nederland in 'verborgen voedselnood'

DEN HAAG (ANP) - Naar schatting zitten meer dan 450.000 mensen in Nederland in "verborgen voedselnood", meldt het Rode Kruis op basis van een onderzoek van Ipsos I&O. Deze groep eet niet voldoende of niet voldoende gevarieerd voedsel en krijgt geen voedselhulp, terwijl ze deze wel zouden willen. Volgens de hulporganisatie is de meest genoemde reden voor het ervaren van voedselnood dat mensen niet genoeg geld hebben.

1 uur geleden
Uitspraak in zaak op tweede kerstdag doodgereden gezin Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 30-jarige Suraj A. uit Den Haag, die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte. Het Openbaar Ministerie acht het bewijs voor driemaal doodslag bewezen en eiste twaalf jaar cel. "De verdachte heeft zijn auto als wapen gebruikt", aldus de officier van justitie.

2 uur geleden
Hof begint aan hoger beroep Almelose kruisboogschutter 

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem begint dinsdag aan het hoger beroep in de zaak tegen de Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (31). Hij staat terecht voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog. De rechtbank in Almelo legde hem alleen tbs met dwangverpleging op. Het Openbaar Ministerie had naast de tbs 22 jaar cel geëist en ging tegen de uitspraak in beroep.

2 uur geleden
Hoge Raad doet uitspraak in zaak uitvoerders moord Derk Wiersum

DEN HAAG (ANP) - De Hoge Raad doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de twee mannen die verdacht worden van het doodschieten van advocaat Derk Wiersum. De advocaat werd in september 2019 voor zijn huis in Amsterdam vermoord. De twee uitvoerders zijn door het gerechtshof Amsterdam veroordeeld tot dertig jaar cel.

2 uur geleden
Door storing bijna geen vliegverkeer van en naar Nederland

DEN HAAG (ANP) - Door een storing aan het luchtverkeersleidingssysteem is er sinds maandagavond laat bijna geen vliegverkeer mogelijk van en naar Nederlandse vliegvelden. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De storing ontstond rond 23.00 uur en treft onder meer Schiphol en Rotterdam The Hague Airport.

5 uur geleden
COA zegt geen alternatieven meer te hebben

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is al tijden bezig met het zoeken naar nieuwe opvangplekken. Maar het lukt niet om voldoende plekken te vinden om de instroom bij te houden. Daarbovenop sluit een aantal grote noodopvanglocaties, zoals onlangs bij Walibi in Biddinghuizen en binnenkort in Nijmegen.

10 uur geleden