Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Angst om coronavirus is groot risico voor economie'

'Angst om coronavirus is groot risico voor economie'

AMSTERDAM (ANP) - Grootschalige angst vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus vormt het grootste risico voor de economie. Dat stellen economen van ING. Volgens hen zou zo'n vrees de bestedingen van consumenten verspreid over de wereld onder druk kunnen zetten, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Er is nu al sprake van een duidelijk teruggelopen binnenlandse vraag in China. Veel Chinezen gaan amper nog hun huis uit en mijden winkels en restaurants zoveel mogelijk. Als zo'n scenario zich ook in andere landen gaat voordoen, bijvoorbeeld omdat het virus zich internationaal verder verspreidt, dan heeft dat volgens ING grote economische implicaties.

"Angst voor het besmet raken met het virus resulteert in een verandering in het gedrag van huishoudens, wat aantoonbaar niet in verhouding staat tot de kansen om de ziekte te krijgen of eraan te sterven", merken de kenners bij de bank op.

Zo'n gedragsverandering uit zich in een zeer substantiële daling van het verbruik van consumentendiensten, aldus ING. Niet alleen winkels zullen eronder lijden, maar ook bijvoorbeeld bioscopen, theaters, het vervoer en hotels zijn erg kwetsbaar. De consumentenbestedingen golden de laatste jaren juist als belangrijke groeimotor in veel ontwikkelde economieën.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

'Amazon zoekt naar coronatesten om personeel werkend te houden'

SEATTLE (ANP/RTR) - De Amerikaanse webwinkelreus Amazon is hard op zoek naar coronatesten om zijn personeel aan het werk te kunnen houden. Volgens een intern document voert de onderneming daarover gesprekken met twee Amerikaanse testmakers.

4 minuten geleden
'Vergadering OPEC en bondgenoten uitgesteld'

DUBAI (ANP) - Landen van het oliekartel OPEC en bondgenoten stellen hun vergadering per videoverbinding uit. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. De digitale vergadering over productieverlagingen zou maandag plaatsvinden, maar wordt waarschijnlijk verschoven naar 8 of 9 april om partijen meer tijd te geven voor onderhandelingen.

2 uur geleden
Economen voorzien opnieuw miljoenen nieuwe steunaanvragen VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in Verenigde Staten zal door de coronacrisis ook deze week in de miljoenen lopen. In doorsnee verwachten economen gepeild door Bloomberg dat 5 miljoen Amerikanen een steunaanvraag doen.

3 uur geleden
Eigenaar HEMA vraagt schuldeisers om water bij de wijn

AMSTERDAM (ANP) - De eigenaar van HEMA, investeringsmaatschappij Ramphastos, vraagt schuldeisers van de winkelketen genoegen te nemen met minder dan het openstaande schuldbedrag. In ruil daarvoor wil het investeringsfonds van miljardair Marcel Boekhoorn zelf vers kapitaal steken in het bedrijf.

3 uur geleden
Staat lijdt nederlaag in slepende zaak rond SNS Reaal

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse staat heeft voor de Hoge Raad een nederlaag geleden in de zaak rond de nationalisatie van de verzekeraar en bank SNS Reaal. Onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij het bedrijf voorafgaand aan de onteigening moet zich richten op het financiële concern als geheel, oordeelde de hoogste rechtbank van Nederland. Dat is tegen de zin van de overheid.

5 uur geleden
'Familiebedrijf Trump ontslaat honderden werknemers'

WASHINGTON (ANP) - De Trump Organization, het familiebedrijf van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft zo'n 1500 medewerkers ontslagen of met verlof gestuurd te midden van de coronacrisis. Dat meldt The Washington Post.

9 uur geleden
'Opgenomen Zoom-gesprekken makkelijk te vinden'

WASHINGTON (ANP) - Videogesprekken die met de videodienst Zoom zijn gemaakt en zijn opgenomen, zijn gemakkelijk door iedereen te vinden op internet. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post. Veel videogesprekken worden zonder toestemming daarvoor onbeveiligd op internet opgeslagen. Zoom geeft die bestanden altijd een naam die op dezelfde manier is opgebouwd. Daardoor zijn bestandsnamen makkelijk te raden en de bestanden eenvoudig te vinden.

15 uur geleden