Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Andrew wordt niet expliciet genoemd in Epstein-deal uit 2009

Andrew wordt niet expliciet genoemd in Epstein-deal uit 2009

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse prins Andrew wordt niet expliciet genoemd in een maandag onthulde schikking uit 2009, meldt de BBC. Het gaat om een deal tussen de vrouw die hem van misbruik beschuldigt en de rijke zedendelinquent Jeffrey Epstein. Ze kreeg 500.000 dollar waarbij ze ermee instemde geen zaken aan te spannen tegen eventuele andere betrokkenen.

Beschuldiger Virginia Giuffre klaagde de prins vorig jaar aan in New York, maar had in 2009 een schikking getroffen met Epstein. Ze beschuldigde ook hem van misbruik en werd afgekocht.

Andrew en zijn advocaten hadden al het vermoeden uitgesproken dat destijds is afgesproken dat Giuffre geen mensen meer kan aanklagen die banden hebben met de omstreden multimiljonair. De advocaat van Andrew probeert de rechter deze week te overtuigen om de zaak stop te zetten. Daarbij zal zeker worden verwezen naar de deal uit 2009, maar nog onduidelijk is in hoeverre die bruikbaar is. Er wordt veel discussie verwacht over de precieze betekenis van de bewoordingen in de schikking.

Uitgeleend

De advocaat van Giuffre heeft al gezegd dat de deal in zijn ogen niet relevant is voor het proces tegen Andrew. Er wordt dinsdag weer een zitting gehouden, die Andrew naar verwachting niet live volgt. De rechter kan meteen besluiten of de zaak kan doorgaan, maar zo'n besluit kan ook nog dagen op zich laten wachten.

De inmiddels 38-jarige Giuffre zegt dat ze als tiener door Epstein is 'uitgeleend' aan Andrew om misbruikt te worden. Ze zou in 2001 als minderjarige op drie gelegenheden seks hebben gehad met de zoon van de Britse koningin. Dat gebeurde naar verluidt in Londen, New York en op een privé-eiland van Epstein. De prins heeft dat steeds tegengesproken.

Epstein overleed in 2019 in de gevangenis in New York. Hij zou zichzelf van het leven hebben beroofd.

Meer uit Buitenland

Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

39 minuten geleden
WHO wil Europese coronareispas als model voor rest van de wereld

BRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.

42 minuten geleden
Britse premier meldt flinke afname illegale migratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft een succes geclaimd bij de aanpak van illegale migratie. Hij meldt een afname "van bijna 90 procent" van het aantal Albanese migranten dat in kleine bootjes arriveert in het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal illegale oversteken via het Kanaal zou in enkele maanden tijd met 20 procent zijn verminderd.

2 uur geleden
Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

BACHMOET (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Ook Oekraïense autoriteiten zeggen terrein te winnen in de omgeving van Bachmoet.

3 uur geleden
VS geven beelden vrij van incident met oorlogsschepen bij Taiwan

TAIPEI (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en China maken elkaar verwijten over een incident met oorlogsschepen uit de twee landen in de Straat van Taiwan. De Amerikaanse marine publiceerde een video met beelden van de "onveilige interactie". Een Chinees schip zou de Amerikaanse torpedobootjager USS Chung-Hoon hebben afgesneden.

4 uur geleden
Oekraïense minister: helft schuilkelders Kyiv onbruikbaar

KYIV (ANP/RTR) - De helft van de schuilkelders in de Oekraïense hoofdstad Kyiv is niet klaar voor gebruik. Dat zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin, op basis van een onderzoek dat werd ingesteld nadat drie Oekraïners om het leven waren gekomen bij een Russische aanval omdat ze geen schuilkelder in konden vluchten.

4 uur geleden
'Beruchtste moordenares' Australië vrij na twijfel over schuld

SYDNEY (ANP/RTR/AFP) - Een Australische vrouw die 20 jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen en is vrijgelaten. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is.

6 uur geleden