Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

André van Duin spreekt op de Dam tijdens Dodenherdenking

André van Duin spreekt op de Dam tijdens Dodenherdenking

AMSTERDAM (ANP) - André van Duin spreekt op 4 mei op de Dam in Amsterdam tijdens de Dodenherdenking. Hoeveel publiek er aanwezig kan zijn bij de plechtigheid is nog niet bekend. Dat hangt af van de coronamaatregelen die op dat moment gelden, aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei vrijdag.

Het comité heeft verschillende scenario's voorbereid voor de Nationale Herdenking op 4 mei. Voorzitter Gerdi Verbeet hoopt dat oorlogsgetroffenen en nabestaanden van oorlogsslachtoffers er dit jaar weer bij kunnen zijn op de Dam. Er zal in elk geval een heel klein groepje toehoorders op het plein staan. Vorig jaar, bij de 75e herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, sprak koning Willem-Alexander op de vrijwel lege Dam. Daar waren toen alleen koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en Gerdi Verbeet bij.

Als er wat meer mensen kunnen komen, gaat dat op persoonlijke uitnodiging, zegt het Nationaal Comité. Vaststaat dat er in elk geval 1,5 meter afstand moet worden gehouden.

Roxane van Iperen

André van Duin, geboren in 1947, groeide op tussen de puinhopen van het tijdens de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerde Rotterdam. Zijn vader was tijdens de oorlog tewerkgesteld in Duitsland, maar daar werd thuis nooit over gesproken. Hij zal volgens het comité op de Dam vertellen wat de Tweede Wereldoorlog tot op de dag van vandaag voor hem betekent. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam houdt schrijfster Roxane van Iperen de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Het 5 mei-concert is net als vorig jaar niet buiten op de Amstel maar in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Het wordt rechtstreeks uitgezonden door de NOS op NPO1.

De Bevrijdingsfestivals op 5 mei zijn voornamelijk via livestreams te volgen, aldus het Nationaal Comité. Er zijn dit jaar veertien festivals, die op 5 mei allemaal het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen aangeleverd krijgen. De gebruikelijke bevrijdingsvuurestafette door heel Nederland gaat wegens de coronacrisis voor de tweede keer niet door. Welke artiesten dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid worden en optredens verzorgen op de festivals, maakt het Nationaal Comité binnenkort bekend.

Meer uit Binnenland

Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

2 uur geleden
Gelderse Staten hopen dat Lenferink rust en stabiliteit brengt

ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hopen dat Henri Lenferink als waarnemend commissaris van de Koning de rust terugbrengt op het provinciehuis in Arnhem. Lenferink neemt de komende maanden de taken over van John Berends, die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vorige week besloot zijn functie tijdelijk neer te leggen om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek.

6 uur geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

6 uur geleden
D66 kiest Gerbrandy als lijsttrekker voor Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Leden van D66 hebben voormalig Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy gekozen als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van volgend jaar juni. Hij versloeg onder anderen Tweede Kamerlid Salima Belhaj en Samira Rafaela die al voor de partij in het Europees Parlement zit.

7 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

7 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

8 uur geleden
Steun spreidingswet asielzoekers na twee dagen nog steeds onzeker

DEN HAAG (ANP) - Na twee dagen debat over de spreidingswet voor asielzoekers is het nog niet zeker of de wet door de Tweede Kamer wordt aangenomen. Dat komt onder meer omdat BBB haar steun heeft ingetrokken voor een belangrijk amendement dat de wet eenvoudiger en beter werkbaar moet maken.

9 uur geleden