Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Andersson voor tweede keer in week tijd verkozen tot premier

Andersson voor tweede keer in week tijd verkozen tot premier

STOCKHOLM (ANP/AFP) - Magdalena Andersson is voor de tweede keer in een week tijd door het parlement naar voren geschoven als premier van Zweden. Ze gaat een minderheidsregering leiden die bestaat uit alleen haar eigen sociaaldemocratische partij.

Vorige week was Andersson amper een dag premier toen de Groenen de steun aan de coalitie introkken. Dat was vanwege het goedkeuren van een begrotingsvoorstel van onder meer de rechtspopulistische partij Zweden Democraten.

In het parlement kreeg Andersson meer stemmen tegen dan voor haar benoeming. Volgens het Zweedse systeem heeft een premier geen meerderheid nodig, zolang er geen meerderheid in het parlement tegen is. De 54-jarige politica kreeg 101 stemmen voor, 173 tegen en 75 mensen stemden niet.

Op dinsdag wordt Andersson officieel beëdigd. Ze wordt dan de opvolger van Stefan Löfven. Hij was zeven jaar premier van Zweden. Andersson wordt de eerste vrouwelijke premier van het land.

In september 2022 zijn er parlementsverkiezingen in Zweden. Tot dan staat Andersson voor een moeilijke taak. Ze heeft voor elk besluit steun nodig van oppositiepartijen en ze moet regeren met de begroting zoals die is voorgesteld door de Zweden Democraten, de christendemocraten en de conservatieven. Haar eigen begrotingsvoorstel werd afgekeurd in het parlement.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Moderna begint klinische proeven boosterprik tegen omikronvariant

CAMBRIDGE (ANP) - Moderna begint met klinische proeven van een vaccinatie die specifiek is ontwikkeld om bescherming te bieden tegen de omikronvariant van het coronavirus. Zeshonderd volwassenen zijn bij de proeven betrokken, die uit moeten wijzen of deze derde of vierde prik betere bescherming biedt tegen omikron.

18 minuten geleden
Washington en NAVO niet akkoord met veiligheidseisen Rusland

WASHINGTON/BRUSSEL (ANP) - De Verenigde Staten en het NAVO-bondgenootschap verwerpen de keiharde zogenoemde veiligheidseisen van Rusland. De VS en de militaire alliantie hebben dat op papier gezet, zoals de regering in Moskou had gevraagd, en aan het Kremlin overgebracht, zeggen ze. Dat ze aan die wens tegemoetkomen en ook andere handreikingen willen doen, toont volgens hen dat ze er toch met Rusland uit willen komen.

6 uur geleden
EU dreigt met maatregelen na militaire coup in Burkina Faso

BRUSSEL (ANP/DPA) - De EU waarschuwt de militairen die sinds maandag de machtsovername in Burkina Faso claimen dat er "directe consequenties voor onze samenwerking" zijn als de afgezette president Roch Kaboré niet wordt vrijgelaten en de democratie niet wordt hersteld. Volgens ingewijden doelt EU-buitenlandchef Josep Borrell hiermee op het terugdraaien van financiële steun en ontwikkelingssamenwerking het West-Afrikaanse land.

8 uur geleden
Ook geen winnaar na derde stemronde presidentsverkiezingen Italië

ROME (ANP/RTR) - De presidentsverkiezingen in Italië hebben zoals verwacht ook na een derde stemronde geen winnaar opgeleverd. De grootste partijen zijn het nog steeds niet eens over wie Sergio Mattarella moet opvolgen.

10 uur geleden
Brussel presenteert verklaring over digitale rechten en principes

BRUSSEL (ANP) - De mens en niet de technologie moet centraal staan in het digitale tijdperk. Volgens de Europese Commissie biedt de verdere digitalisering van de maatschappij veel kansen en uitdagingen maar moet die vooral de kwaliteit van het leven verhogen, voor iedereen, op een eerlijke, duurzame manier. De commissie heeft dit vastgelegd in een plechtige Europese Verklaring over de Digitale Rechten en Principes voor het Digitale Decennium, die naar ze hoopt voor de zomer door de lidstaten en het Europees Parlement zal worden ondertekend.

13 uur geleden
Rapport over Britse 'partygate' wordt woensdag nog verwacht

LONDEN (ANP) - Een belangrijk rapport over feesten waarop Brits overheidspersoneel coronaregels zou hebben overtreden wordt woensdag nog verwacht. Dan krijgt de regering naar verwachting inzage in de onderzoeksresultaten van topambtenaar Sue Gray, schrijven Britse media. Het is onduidelijk of haar volledige rapport dan ook al openbaar wordt gemaakt.

13 uur geleden
Denemarken schrapt alle beperkingen ondanks coronagolf

KOPENHAGEN (ANP/RTR/AFP) - Denemarken schrapt volgende week alle binnenlandse coronamaatregelen, ondanks de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen. Covid is geen gevaar meer voor de samenleving, is de boodschap. "We nemen afscheid van beperkingen en verwelkomen het leven zoals we dat vóór corona kenden", zei premier Mette Frederiksen. Zij prees de "solide verdediging" van coronavaccins.

14 uur geleden