Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Andere rechter: overheid mag bescherming derdelanders wél stoppen

Andere rechter: overheid mag bescherming derdelanders wél stoppen

DEN HAAG (ANP) - De onduidelijkheid over de positie van de zogenoemde derdelanders wordt steeds groter. De rechtbank in Den Haag heeft donderdag bepaald dat Nederland de bescherming wel degelijk mag stoppen. De rechtbank in Rotterdam kwam eerder ook tot dat oordeel, terwijl de Haagse rechtbank woensdag juist nog tot de conclusie was gekomen dat Nederland die bevoegdheid niet heeft.

Derdelanders zijn mensen die vanuit andere landen naar Oekraïne waren verhuisd om daar te werken of te studeren. Toen Rusland het land binnenviel, sloegen zij ook op de vlucht. Zij kregen in de gehele Europese Unie, en dus ook in Nederland, dezelfde bescherming en dezelfde rechten als Oekraïners. In Nederland zou het om naar schatting 2900 mensen gaan. Het kabinet wil dat de vluchtelingen maandag hun recht op bescherming en opvang kwijtraken. Dan moeten ze ook de gemeentelijke opvanglocaties of gastgezinnen verlaten. Wie geen asiel aanvraagt, moet binnen 28 dagen vertrekken uit Nederland.

Een man uit Nigeria, die in Oekraïne studeerde toen de oorlog begon, was in april vorig jaar naar Nederland gevlucht. Hij kreeg onlangs te horen dat zijn bescherming stopt en dat hij Nederland moet verlaten. Daarom stapte hij naar de rechter. De rechtbank in Den Haag behandelde zijn zaak in Utrecht.

Facultatieve bepaling

De Nigeriaan had een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne. De rechtbank vindt dat de overheid bevoegd is "om de tijdelijke bescherming van de categorie derdelanders met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning te beëindigen". Hun bescherming komt volgens de rechter voort uit een facultatieve bepaling. Landen hebben de vrijheid om die in te voeren en hebben ook de vrijheid om die ongedaan te maken.

Op woensdag had de rechtbank Den Haag juist twee mensen uit India en iemand uit Marokko in het gelijk gesteld. Ook zij hadden een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne. Toen oordeelden de rechters dat EU-ministers samen de bescherming hebben ingevoerd, en dat die blijft gelden totdat de EU-landen samen besluiten dat die niet meer geldt. Die zaken dienden in Roermond.

De Raad van State moet zich binnenkort buigen over de eerdere uitspraken over derdelanders. Tegen die vonnissen is hoger beroep ingesteld. De hoogste rechter komt er niet aan toe om die zaken te behandelen voor maandag, de dag waarop de bescherming vervalt. Gemeenten willen voor vrijdagmiddag duidelijkheid van het kabinet.

Meer uit Politiek

Nederland geen voorstander van regimewisseling in Iran

DEN HAAG (ANP) - Nederland is er geen voorstander van om het theocratische bewind in Iran omver te werpen. Dat zei demissionair minister-president Dick Schoof vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort. "Ik denk dat regimewisselingen primair aan het volk zelf zijn", aldus de partijloze premier.

12 uur geleden
Timmermans opnieuw lijsttrekker GL-PvdA met 79 procent steun

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans wordt opnieuw lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen, meldt de partij. Van de bijna 20.000 leden die hun stem uitbrachten in de lijsttrekkersverkiezing, steunde 78,7 procent Timmermans. Tegenkandidaten waren er niet.

12 uur geleden
Jetten wordt opnieuw lijsttrekker voor D66

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Rob Jetten (38) wordt opnieuw lijsttrekker voor zijn partij. De leden van D66 moeten zich er formeel nog over uitspreken, maar Jetten kreeg als enige kandidaat voldoende ondersteuningsverklaringen om aan een lijsttrekkersverkiezing mee te kunnen doen.

12 uur geleden
Van Weel: XR-activisten op A44 zullen 'consequenties ondervinden'

DEN HAAG (ANP) - Als klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) een dag voor de NAVO-top de A44 blokkeren, "dan zullen ze de consequenties daarvan ondervinden". Dat heeft justitieminister David van Weel (VVD) gezegd. "Wij tolereren vanwege de veiligheid van deze belangrijke gasten heel weinig in de verstoring van de bewegingen van deze regeringsleiders. Doe het niet."

14 uur geleden
Voltallige Zuid-Hollandse politiek bezorgd over 'woningbouwdrama'

DEN HAAG (ANP) - De voltallige Zuid-Hollandse politiek maakt zich zorgen over het trage tempo van de woningbouw. Zuid-Holland heeft met het Rijk afgesproken dat er tussen 2022 en 2030 bijna een kwart miljoen huizen bij komen, maar het provinciebestuur vreest nu al dat dit doel niet wordt gehaald. De teller staat op ruim 55.000 woningen. De politieke partijen bespraken vrijdag de oorzaken en mogelijke oplossingen met gedeputeerde Anne Koning (GroenLinks-PvdA).

15 uur geleden
Zorgakkoord bovenaan het lijstje van nieuwe zorgminister Jansen

DEN HAAG (ANP) - Het zorgakkoord staat 'bovenaan het lijstje' van Daniëlle Jansen, de nieuwe minister van Volksgezondheid. Dat zegt de NSC-bewindsvrouw voorafgaand aan haar eerste ministerraad. "Dat wil ik echt voor elkaar krijgen, het hele veld zit erop te wachten."

19 uur geleden
Veldkamp had 'indringend' gesprek met Spanje over NAVO-norm

DEN HAAG (ANP) - Demissionair buitenlandminister Caspar Veldkamp (NSC) heeft een "indringend" gesprek gehad met Spanje over de NAVO-norm van 5 procent van de totale economie. Aan die norm wil Spanje zich nog niet committeren: het land had al moeite met 2 procent en de sprong naar 5 procent zou onhaalbaar zijn, aldus Spaanse diplomaten.

19 uur geleden