Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Andere rechter moet schadevergoeding nabestaanden MH17 bekijken'

'Andere rechter moet schadevergoeding nabestaanden MH17 bekijken'

SCHIPHOL (ANP) - De behandeling van verzoeken tot schadevergoeding hoort niet thuis in het strafproces over het neerhalen van vlucht MH17. Dat vinden de advocaten van verdachte Oleg Poelatov. Hij is de enige van de vier verdachten die zich in dit omvangrijke proces laat bijstaan door advocaten. Poelatov ontkent iedere betrokkenheid bij de vliegramp.

Het indienen van schadevergoedingen door nabestaanden is een onderdeel van strafzaken. Maar omdat het in dit proces om mogelijk zelfs honderden claims gaat, die over diverse landen kunnen lopen - de zaak speelt in een Nederlandse rechtbank, het vliegtuig is neergestort in Oekraïne, verdachte Poelatov is een Rus - moet een andere rechtbank dit behandelen, aldus advocaat Sabine ten Doesschate.

Volgens de advocaat hoort de eventuele afhandeling van schade thuis bij een hierin gespecialiseerde burgerrechter in een civiele procedure. De advocaten van de nabestaanden zijn een andere mening toegedaan. Dat het om ingewikkelde en complexe materie gaat, kan geen belemmering zijn menen zij. Inmiddels is duidelijk dat 290 van de 570 nabestaanden die zij bijstaan, een vordering willen indienen.

Inleidende fase

De rechtbank moet nadenken over het verzoek van de advocaten van Poelatov en zal op een later moment beslissen. Ook moet nog een beslissing volgen over een mogelijke schouw van de reconstructie van het vliegtuig in een hangar op de vliegbasis in Gilze-Rijen. Het Openbaar Ministerie wil dat graag. Hier wordt vrijdag verder over gesproken.

Het monsterproces rond de vliegramp is momenteel nog in de inleidende fase. Vanaf juni moet de zaak in de rechtbank op Schiphol inhoudelijk worden behandeld. Het OM verdenkt drie Russen en een Oekraïner van betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17.

Bij de ramp op 17 juli 2014 kwamen alle inzittenden, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders, om het leven. Het toestel van Malaysia Airlines vertrok van Schiphol met bestemming Kuala Lumpur. Volgens het OM is het toestel boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten met een Buk-raket die afkomstig was uit Rusland. In Oost-Oekraïne was een conflict gaande tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen.

Meer uit Binnenland

Burgemeester Halsema wil dat clubs en KNVB maatregelen treffen

AMSTERDAM (ANP) - Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ze reageert zondagavond laat op de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA.

1 uur geleden
Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

5 uur geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

5 uur geleden
Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

7 uur geleden
Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord verzamelden aanhangers van Ajax zich bij de hoofdingang. Ze riepen leuzen aan het adres van het bestuur en eisten het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse.

8 uur geleden
ME grijpt in buiten ArenA na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Nadat de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord definitief werd gestaakt, heeft de Mobiele Eenheid zondagmiddag ingegrepen. Buiten de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hadden teleurgestelde supporters zich verzameld bij de hoofdingang. Ze riepen onder meer leuzen als "Kankerbestuur" en "Wij willen Ajax zien". Ook werd om het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat gevraagd.

8 uur geleden
Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

10 uur geleden