Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ANBO maakt zich zorgen over verloren gaan ouderenstem

ANBO maakt zich zorgen over verloren gaan ouderenstem

DEN HAAG (ANP) - Ouderenbond ANBO maakt zich grote zorgen over het mogelijk verloren gaan van de stem van veel 70-plussers, die hun voorkeur voor de Tweede Kamerverkiezingen per brief hebben uitgebracht. Veel briefstemmen blijken niet op de juiste manier te zijn aangeleverd, zo komt maandag naar voren uit een rondgang langs diverse gemeenten door het ANP. Veel gemeenten zijn maandag begonnen met het controleren van de briefstemmen. Ook lijkt er onduidelijkheid bij gemeenten over welke brieven wel of niet meegeteld mogen worden.

In Bernheze werd maandag 8,5 procent van het aantal ingediende poststemmen terzijde geschoven omdat die niet op de juiste manier is aangeleverd. Mensen hebben vaak de stempas en het stembiljet in dezelfde envelop gestoken. Die enveloppen mogen volgens een woordvoerster niet worden opengemaakt omdat een stem geheim moet blijven. "Daarmee zijn ze volgens de instructies die we hebben gekregen ook ongeldig", zegt een gemeentewoordvoerster.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kijkt naar "signalen". Het ministerie heeft gemeenten zondag een zogeheten instructie gestuurd over hoe om te gaan met briefstemmen. Daarin staat dat briefstemmen wel geldig zijn als het stembiljet en de stempas per ongeluk bij elkaar zitten. Dat wordt in het stemlokaal direct van elkaar gescheiden zodat het stemgeheim niet wordt geschonden. Ook is het toch een geldige stem als een stempas per ongeluk niet is ondertekend, zo staat in die instructie.

Vergelijkbare signalen

De Kiesraad geeft aan "vergelijkbare signalen van enkele gemeenten te hebben gekregen dat bij de vooropening briefstembiljetten terzijde zijn gelegd". "Uiteraard hopen wij dat dit aantal beperkt blijft. En dat zoveel mogelijk (brief)stemmers hun stem correct uitbrengen en dus ook kunnen worden betrokken in de vaststelling van de uitslag."

Roermond schat het aantal afgekeurde briefstemmen rond de 5 procent. In Bergen op Zoom schat een woordvoerder dat "7 tot 8 procent" ongeldig is verklaard omdat in de eerste envelop geen ondertekende stempas zat. "We gaan pas woensdag de andere envelop met daarin het stembiljet openen."

Grote zorgen

In verband met corona mochten dit jaar 70-plussers stemmen per post. Ouderenbond ANBO vreest dat er veel stemmen van hun achterban verloren zullen gaan, terwijl de bond al weken zegt te waarschuwen voor de omslachtige procedure. "Dit is een ongeluk dat je van verre zag aankomen, aldus een woordvoerder. "Ouderen voelen zich, vaak meer dan jongeren, sociaal verplicht om te stemmen. Als dan blijkt dat die stemmen mogelijk niet worden meegeteld, telt dat heel zwaar voor deze mensen. We maken ons hier grote zorgen over."

In het algemeen is bij verkiezingen 0,3 procent van de stemmen ongeldig. Dat percentage is niet te vergelijken met bovengenoemde percentages, want er is nog nooit eerder drie dagen achter elkaar gestemd. Ook nog is niet eerder deze mogelijkheid geweest per brief te stemmen.

In Alkmaar hebben ze maandag 4700 poststemmen goedgekeurd en ongeveer 150 terzijde moeten leggen, aldus een gemeentewoordvoerder. "Spannende knip- of plakwerken hebben we niet gezien, maar wel dat zaken incompleet zijn. Bijvoorbeeld dat een van de twee stukken teruggestuurd is, en niet het stembiljet én de stempas, of dat niet alles op de juiste plek zit en dan moet het dus terzijde gelegd worden." De woordvoerder van Alkmaar zegt daarover: "Dat betekent dat ze niet in de stembus gaan, dus die worden ook niet op later moment nogmaals beoordeeld. Dat is anders dan ongeldig verklaren, want in de gesloten enveloppen kunnen ook nog fouten zijn gemaakt op de stembiljetten." En Sittard-Geleen zegt maandag dat 95 procent van de 5005 briefstemmen goed is. Deze worden woensdag geopend en geteld. "Dan weten we ook of de stemmen geldig zijn."

Meer uit Politiek

Export van Nederlandse onderdelen van F-35 wordt niet gestopt

DEN HAAG (ANP) - De export van in Nederland geproduceerde onderdelen voor de F-35 naar andere landen dan Israël wordt niet stopgezet. Dat schrijft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in een aanvullende toelichting op de uitspraak van het gerechtshof aan de Tweede Kamer.

20 minuten geleden
Van der Burg moet asielaanvragen van Palestijnen gewoon behandelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) moet de aanvragen van asielzoekers uit de Palestijnse gebieden gewoon in behandeling nemen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. In december besloot Van der Burg dat de aanvragen tijdelijk bevroren zouden worden, maar volgens de Raad van State heeft hij zijn besluit niet goed gemotiveerd, omdat hij zich niet baseerde op de meest actuele informatie.

1 uur geleden
Omtzigt over asiel: we houden ons aan internationale afspraken

DEN HAAG (ANP) - Asiel blijft een struikelblok aan de formatietafel. NSC-leider Pieter Omtzigt herhaalde woensdag voorafgaand aan een nieuwe ronde van onderhandelingen dat hij vasthoudt aan de "basislijn" ten aanzien van de rechtstaat die de onderhandelende partijen in januari al zijn overeengekomen. Daarin staat onder meer dat bestaande verdragen en Europese wetgeving worden gerespecteerd.

1 uur geleden
Kamer stemt niet over geld pechgeneratie, Dijkgraaf teleurgesteld

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag toch niet gestemd over een plan van NSC om de 'pechgeneratie' tegemoet te komen voor de gestegen rente op studieleningen. Voor het plan is volgens de partij onvoldoende draagvlak. Partijleider Pieter Omtzigt kreeg afgelopen najaar - toen nog als onafhankelijk Kamerlid - voldoende steun voor het plan om het belastingvoordeel voor expats flink te versoberen. Daar wilde hij de tegemoetkoming voor studenten uit betalen, zonder precies uit te werken hoe. Dat blijft nu onduidelijk, tot teleurstelling van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf.

16 uur geleden
NSC en VVD onder vuur in debat over enquête naar fraudebeleid

DEN HAAG (ANP) - NSC en VVD krijgen harde kritiek van andere partijen omdat ze nog niet onomwonden willen zeggen de aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening over te nemen. NSC wil het liefst met de hele Kamer een motie steunen, en kijkt dus naar de grootste partij en onderhandelingspartner PVV. De VVD heeft nog een aantal vragen over de adviezen.

16 uur geleden
Informateurs: medio mei duidelijk of er een rechts kabinet komt

DEN HAAG (ANP) - Op 15 mei zal duidelijk zijn of PVV, VVD, NSC en BBB een kabinet kunnen vormen, zeggen de informateurs. Ze zijn ook niet beschikbaar om er nog een week of twee aan vast te plakken, lieten Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf dinsdag weten na een nieuwe dag van overleg. "Als wij vooruitkijken, dan kunnen we echt 15 mei de conclusie trekken of dit wel kan of niet kan", zei Dijkgraaf.

16 uur geleden
Weerwind wil versoepeling Transgenderwet niet intrekken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) is niet van plan om een voorstel tot verruiming van de Transgenderwet in te trekken, waar de Tweede Kamer om vraagt. Een motie van NSC en SGP om dit wetsvoorstel binnen een maand in te trekken, werd dinsdag door een nipte meerderheid aangenomen (73-70). De bewindsman had het verzoek eerder ontraden en hij blijft daarbij. "Ik heb aangegeven dat ik deze motie niet kan of ga uitvoeren", laat hij weten. Tegelijk is hij niet van plan om op stappen, zegt hij.

16 uur geleden