Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ANBO bezorgd over fouten met briefstemmen

ANBO bezorgd over fouten met briefstemmen

WOERDEN (ANP) - Seniorenbond ANBO is erg bezorgd over het verloren gaan van stemmen als gevolg van foutjes met briefstemmen. Van de 400.000 briefstemmen die sinds deze week door PostNL zijn ontvangen, moet 2,5 procent terzijde worden gelegd, zoals het officieel heet. Een terzijde gelegde stem wordt niet meegeteld. Een stem is echt ongeldig als het stembiljet zelf onjuist is ingevuld.

De ANBO wil ook dat de minister van Binnenlandse Zaken mensen er zelf op wijst dat kiezers in bepaalde gevallen een vervangende stempas kunnen aanvragen. Maar volgens een woordvoerster heeft het ministerie dat al gedaan.

"Tot nu toe hebben zo’n 10.000 mensen niet de retourenvelop, maar de envelop voor het stembiljet op de post gedaan. Ook zijn sommige retourenveloppen zo dun dat er waarschijnlijk geen stembiljet in zit. Verder kunnen mensen per ongeluk hun stempas samen met het stembiljet in de envelop voor het stembiljet doen", zegt de ongeruste ANBO.

Restzetels

De bond voorziet problemen "straks bij de verdeling van de restzetels; ook kunnen partijen de geldigheid van de verkiezingen in twijfel trekken". Maar een stem is niet meteen ongeldig doordat deze alleen maar verkeerd is aangeleverd, aldus het ministerie. In een dergelijk geval kan zo'n vervangende pas worden aangevraagd.

De bond wijst er verder op dat briefstemmers hun stembiljet voor vrijdag 12 maart 17.00 uur moeten posten. Ze vreest dat veel mensen daar niet bij stilstaan. Het ministerie meldt dat mensen hun briefstem ook tot en met woensdag kunnen afgeven bij een afgiftepunt van hun gemeente.

"Het briefstemmen is best te doen, maar als je het even snel doet dan kan het dus misgaan. Verder is het verstandig om een ander te laten meekijken; niet met wát je stemt maar wel met hoe het gaat", houdt de ANBO de kiezers per brief voor.

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

1 dag geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

1 dag geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

1 dag geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

1 dag geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

1 dag geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

1 dag geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

1 dag geleden