Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Analyse: kans op meer extreme branden Canada stijgt door opwarming

Analyse: kans op meer extreme branden Canada stijgt door opwarming

DEN HAAG (ANP) - De kans op het droge, hete weer dat momenteel extreme bosbranden in Canada aanwakkert, is door klimaatverandering op zijn minst verdubbeld. Die conclusie trekt een internationale groep klimaatwetenschappers in een analyse. Onderzoekers uit Canada, Nederland en het Verenigd Koninkrijk maken in hun publicatie duidelijk dat dit soort brandgevaarlijk weer nu al geen zeldzaamheid meer is.

Canada wordt jaarlijks getroffen door bosbranden, maar nooit eerder werd zo’n enorm gebied verschroeid als dit jaar. Bijna 14 miljoen hectare ging al in vlammen op. Dat is een groter gebied dan het hele landoppervlak van Griekenland, rekenen de experts voor. Daarmee is het vorige record, dat stamde uit 1989, bijna verdubbeld. Zo’n 200.000 mensen zijn uit de getroffen gebieden in het oosten van Canada geëvacueerd.

Klimaatwetenschappers, die zijn verbonden aan het World Weather Attribution-project, hebben berekend in hoeverre de ongekende branden verband houden met de opwarming van de aarde. Ze vonden een sterk verband en waarschuwen dat het brandgevaarlijke weer, dat sterk bijdraagt aan de branden, steeds normaler wordt. De kans dat dit soort weersomstandigheden zich voordoen in Oost-Canada is in het huidige klimaat jaarlijks ongeveer 4 procent. Dat betekent dat die omstandigheden zich gemiddeld eens in de 25 jaar voordoen.

Natuurbrandindex

De onderzoekers maakten gebruik van de zogeheten natuurbrandindex. In dat cijfer worden de temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid en neerslag gecombineerd om de kans op natuurbranden in te schatten. De piek die ze maten tussen mei en juli was ongeveer 20 procent hoger dan zonder klimaatverandering het geval zou zijn geweest. De kans op zo’n piek is in het huidige klimaat zeker twee keer zo groot.

Over een periode van een halfjaar bezien, is het effect van klimaatverandering nog veel groter dan wanneer specifiek naar de piek wordt gekeken. De onderzoekers schrijven dat de weersomstandigheden die in het eerste halfjaar van 2023 zo’n groot brandrisico opleverden, zeker zeven keer zo waarschijnlijk zijn geworden door de opwarming van de aarde. Voor de volledigheid wijzen ze er nog eens op dat het verbranden van fossiele brandstoffen de voornaamste oorzaak van die opwarming is. Terwijl de temperatuur op aarde blijft stijgen, nemen de bosbrandrisico's verder toe.

Aan de analyse werkten zeventien onderzoekers mee. Zij zijn onder meer verbonden aan het KNMI, Imperial College in Londen en het klimaatcentrum van het Rode Kruis, dat in Den Haag is gevestigd.

Meer uit Binnenland

Plaatselijk stevig onweer in Limburg

DE BILT (ANP) - In het zuidelijk deel van Limburg kan het zaterdagavond plaatselijk tot een stevige onweersbui komen. Daarbij valt veel regen in korte tijd, waardoor tunnels en kelders kunnen onderlopen. In de heuvels is er een klein risico op modderstromen. Door plotselinge windstoten kan er enige overlast ontstaan voor buitenactiviteiten, waarschuwt het KNMI. Ook is er kans op hagelstenen van 2 tot 3 centimeter doorsnee, wat tot schade kan leiden.

5 uur geleden
Tot nu toe bijna 35.000 aanmeldingen voor nieuw protest Rode Lijn

DEN HAAG (ANP) - Voor het nieuwe protest van zondag in Den Haag tegen het kabinetsbeleid rond Israël hebben zich tot dusver bijna 35.000 mensen aangemeld. Dat meldt een woordvoerster van Oxfam Novib, een van de organiserende partijen. De betogers lopen in rode kleren van het Malieveld naar het Vredespaleis en terug om zo een 'rode lijn' te trekken.

5 uur geleden
Recordaantal deelnemers voor Nacht van de Vluchteling

DEN HAAG (ANP) - Aan de Nacht van de Vluchteling van Stichting Vluchteling doet dit jaar een recordaantal van 8000 mensen mee, meldt de organisatie. In Utrecht, Rotterdam, Nijmegen, Amsterdam, Tilburg en Groningen vertrekken vanaf 17.00 uur de eerste lopers. Zij leggen een wandeltocht af van 10 of 20 kilometer.

10 uur geleden
Nederlandse ambassade in Teheran voorlopig dicht voor publiek

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran blijft "tot nader order" gesloten voor het publiek, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat heeft te maken met de veiligheidssituatie in het gebied.

10 uur geleden
Niet eerder ergens in Nederland zo warm op 14 juni als in 2025

HOUTEN (ANP) - Het is in de geschiedenis niet eerder ergens in het land zo warm geworden als deze zaterdag. Om 14.50 uur werd het in Twente 31,8 graden, waarmee het oude record met 0,1 graden werd verbroken, meldt Weeronline.

10 uur geleden
Organisatie protestmars Egypte: zo'n 35 Nederlanders aangehouden

CAÏRO (ANP) - Een groep van zo'n 35 Nederlanders die in Egypte wil deelnemen aan een protestmars voor Gaza is vrijdag en in de nacht naar zaterdag aangehouden. Dat zegt een woordvoerster van de Nederlandse delegatie van de Global March to Gaza. Zij laat weten dat ze met bussen zijn teruggebracht naar onder meer Caïro.

11 uur geleden
Websites en apps regionale media kampen met storing

DEN HAAG (ANP) - Websites en apps van enkele regionale media kampen zaterdagochtend met een storing. Dat melden onder meer RTV Utrecht, L1 Nieuws en RTV Noord. De oorzaak van de storing is nog onbekend.

14 uur geleden