Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Analisten rekenen op lagere kwartaalwinst ING

Analisten rekenen op lagere kwartaalwinst ING

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - ING heeft in het tweede kwartaal naar verwachting ruim een derde minder winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee lijkt het financiële concern de afzwakkende economische groei als gevolg van een energiecrisis, verstoringen in de industrie en hoge inflatie flink te voelen. Dit is althans waarop analisten in doorsnee rekenen. ING opent donderdagochtend de boeken over de voorbije maanden.

In het tweede kwartaal van vorig jaar wist ING zijn winst nog bijna te vervijfvoudigen tot een kleine 1,5 miljard euro. Toen profiteerde de bank sterk van het herstel van de economie na de eerdere coronadip. Wat ook meespeelde was dat ING vanwege de pandemie eerst heel veel geld opzij had gezet voor leningen die mogelijk nooit meer zouden worden terugbetaald. Vorig jaar bleek een deel van die voorzieningen niet meer nodig en kon het apart gezette geld vrijvallen, wat het resultaat extra opdreef.

Nu is de situatie precies omgekeerd. Analisten gaan er volgens navraag door persbureau Bloomberg van uit dat er juist weer honderden miljoenen euro's naar de stroppenpot moeten om mogelijke kredietverliezen op te vangen. Dat was ook al het geval in de eerste drie maanden van dit jaar. In die periode waarin de oorlog in Oekraïne uitbrak en de bank besloot geen nieuwe zaken meer te doen met Russische bedrijven, zag ING de kwartaalwinst ruimschoots halveren. Sindsdien is het leven voor klanten van de bank flink duurder geworden.

Daar staat tegenover dat de rentes op de financiële markten zijn opgelopen. De lage rente drukte de laatste jaren juist flink op het verdienmodel van banken en dat daar nu geleidelijk verandering in komt, is voor hen dus goed nieuws. De rente-inkomsten van ING zullen waarschijnlijk dus wat hoger uitkomen. De verwachting is alleen dat die stijging niet voldoende is om de hogere kredietvoorzieningen te compenseren.

Meer uit Financieel

Duitse boeren vrezen mislukte oogsten door droogte

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse boeren vrezen dat oogsten kunnen mislukken vanwege de enorme droogte. De problemen door de droogte komen bovenop de uitdagingen voor boeren door de sterk gestegen kosten voor energie, kunstmest en veevoer, zegt de president van brancheorganisatie Deutscher Bauernverband (DBV).

12 minuten geleden
Moeder Peijnenburg verkoopt meer koek, maar niet in Nederland

LEMBEKE (ANP/BELGA) - De Belgische koekjesbakker Lotus Bakeries, het moederbedrijf van merken als Peijnenburg en Snelle Jelle, verkocht in de eerste helft van dit jaar ruim 6 procent meer koekjes dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar door prijsverhogingen deed het bedrijf in Nederland minder goede zaken.

15 minuten geleden
Scheepsbouwer Damen heeft voor recordbedrag aan werk liggen

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen. Het bedrijf merkt een grote vraag naar jachten. Daarnaast zit ook de orderportefeuille bij de divisie die werkschepen maakt goed vol.

51 minuten geleden
Verzekeraar Aegon zet opmars voort in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Aegon zette vrijdag de opmars voort op het Damrak en won ruim 1 procent na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. De verzekeraar kreeg er donderdag al bijna 9 procent bij na goed ontvangen kwartaalcijfers. Beleggers deden het verder rustig aan nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Britse economie krimpt door zuinige consument

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Het is de eerste krimp in het Verenigd Koninkrijk sinds het begin van de coronacrisis. De omvang van de economie nam 0,1 procent af, wat wel minder was dan economen in doorsnee hadden verwacht. Vooral huishoudens hielden de uitgaven scherper in de gaten.

1 uur geleden
De Volksbank houdt winst in eerste jaarhelft stabiel

UTRECHT (ANP) - De Volksbank heeft over de eerste zes maanden van het jaar een winst van 95 miljoen euro in de boeken gezet. Daarmee hield het concern achter onder meer SNS en RegioBank 1 miljoen euro meer over onder de streep in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

1 uur geleden
Warm begin van de winter kan energieshock Europa beperken

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Verwacht relatief warm weer in het najaar kan Europa helpen om deze winter zonder energieproblemen door te komen. Voor oktober worden temperaturen verwacht die bovengemiddeld hoog zijn, waardoor de Europese landen meer tijd hebben om gasvoorraden aan te vullen. De kans dat er later in de winter verplichte afsluitingen komen nemen daardoor af. Europa probeert snel minder afhankelijk te worden van Russisch gas, maar is in de overgangsperiode kwetsbaar.

1 uur geleden