Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Analisten rekenen op lagere kwartaalwinst ING

Analisten rekenen op lagere kwartaalwinst ING

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - ING heeft in het tweede kwartaal naar verwachting ruim een derde minder winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee lijkt het financiële concern de afzwakkende economische groei als gevolg van een energiecrisis, verstoringen in de industrie en hoge inflatie flink te voelen. Dit is althans waarop analisten in doorsnee rekenen. ING opent donderdagochtend de boeken over de voorbije maanden.

In het tweede kwartaal van vorig jaar wist ING zijn winst nog bijna te vervijfvoudigen tot een kleine 1,5 miljard euro. Toen profiteerde de bank sterk van het herstel van de economie na de eerdere coronadip. Wat ook meespeelde was dat ING vanwege de pandemie eerst heel veel geld opzij had gezet voor leningen die mogelijk nooit meer zouden worden terugbetaald. Vorig jaar bleek een deel van die voorzieningen niet meer nodig en kon het apart gezette geld vrijvallen, wat het resultaat extra opdreef.

Nu is de situatie precies omgekeerd. Analisten gaan er volgens navraag door persbureau Bloomberg van uit dat er juist weer honderden miljoenen euro's naar de stroppenpot moeten om mogelijke kredietverliezen op te vangen. Dat was ook al het geval in de eerste drie maanden van dit jaar. In die periode waarin de oorlog in Oekraïne uitbrak en de bank besloot geen nieuwe zaken meer te doen met Russische bedrijven, zag ING de kwartaalwinst ruimschoots halveren. Sindsdien is het leven voor klanten van de bank flink duurder geworden.

Daar staat tegenover dat de rentes op de financiële markten zijn opgelopen. De lage rente drukte de laatste jaren juist flink op het verdienmodel van banken en dat daar nu geleidelijk verandering in komt, is voor hen dus goed nieuws. De rente-inkomsten van ING zullen waarschijnlijk dus wat hoger uitkomen. De verwachting is alleen dat die stijging niet voldoende is om de hogere kredietvoorzieningen te compenseren.

Meer uit Financieel

Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

1 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

1 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

2 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

5 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

5 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

6 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

6 uur geleden