Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Analisten: opsplitsen moederbedrijf Thuisbezorgd.nl dringend nodig

Analisten: opsplitsen moederbedrijf Thuisbezorgd.nl dringend nodig

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Een opsplitsing van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway is "dringend nodig" en zou de koers van het aandeel een flinke impuls kunnen geven. Dat schrijven analisten van de Amerikaanse zakenbank Citi in een rapport over het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl.

De kenners wijzen op lastige marktomstandigheden en stellen dat consumenten minder gaan uitgeven aan maaltijdbezorging. Ook is het marktaandeel van Just Eat Takeaway in de meeste van zijn belangrijkste markten de afgelopen drie jaar ingezakt, aldus Citi. Dat maakt strategische actie "rationeel en urgent", stelt de bank.

Citi roept Just Eat Takeaway op de Amerikaanse dochter Grubhub te verkopen. De opbrengst zou dan deels in contanten kunnen worden uitgekeerd aan aandeelhouders. Er is al vaker opgeroepen tot een verkoop van Grubhub nadat de overname van dat bedrijf niet goed uitpakte. Just Eat Takeaway zou al langere tijd zoeken naar een koper voor het onderdeel.

Koopadvies

Ook vindt Citi dat Just Eat Takeaway zijn activiteiten in Zuid-Europa en Australië van de hand zou moeten doen. Al met al kunnen de stappen volgens de kenners 12 euro per aandeel aan de beurswaardering toevoegen. Dat zou neerkomen op bijna een verdubbeling van de koers. Citi heeft een koopadvies voor het bedrijf.

Het aandeel Just Eat Takeaway op de beurs in Amsterdam stond maandag tegen het einde van de ochtend op een plus van 1,9 procent op 14,16 euro. In 2020 piekte het aandeel nog op meer dan 100 euro omdat toen vanwege corona en de lockdowns er veel vraag was naar thuisbezorging.

Meer uit Financieel

Athenaeum Boekhandel neemt Amsterdamse boekhandel Scheltema over

AMSTERDAM (ANP) - Athenaeum Boekhandel neemt de eveneens Amsterdamse boekhandel Scheltema over, laat Athenaeum vrijdag weten. De bekende boekhandel aan het Rokin wordt overgekocht van Novamedia, ook eigenaar van de Postcode Loterij en de Vriendenloterij. Novamedia kocht Scheltema tien jaar geleden van de boekhandelketen Polare, die in 2014 failliet ging.

16 minuten geleden
Inflatie voor het eerst in 2,5 jaar onder 3 procent in Frankrijk

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De inflatie in Frankrijk is in maart voor het eerst in 2,5 jaar gedaald tot onder de 3 procent. Deze maand kwam de inflatie in de op een na grootste economie van Europa uit op 2,4 procent vergeleken met maart 2023. Daarmee beweegt de inflatie in Frankrijk verder richting het doel van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).

32 minuten geleden
Justitie Texas begint onderzoek naar toeleverancier Boeing

AUSTIN (ANP/AFP) - De procureur-generaal van de staat Texas is een onderzoek gestart naar toeleverancier Spirit AeroSystems van Boeing. Dit om "terugkerende problemen" met sommige onderdelen die het bedrijf levert aan de Amerikaanse vliegtuigfabrikant, aldus een verklaring van de aanklager.

41 minuten geleden
VDL wil deel van wankelende Belgische Van Hool overnemen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Nederlandse bussenbouwer VDL wil samen met de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull een deel van het bijna bankroete Belgische Van Hool overnemen. VDL wil de bussentak van het Belgische bedrijf, zeggen ingewijden tegen Belgische media zoals zakenkrant De Tijd.

55 minuten geleden
Turkish Airlines vliegt na bijna tien jaar weer op Libië

ISTANBUL (ANP/AFP) - Turkish Airlines vliegt na bijna tien jaar afwezigheid weer naar Libië. De Turkse maatschappij was in 2015 gestopt met vluchten naar het Noord-Afrikaanse land door het geweld in Libië. Maar nu vindt Turkish Airlines het dus weer veilig genoeg om terug te keren.

1 uur geleden
Tabak weer duurder, winkeliers vooral de dupe, zeggen fabrikanten

DEN HAAG (ANP) - Tabaksfabrikanten verwachten dat vooral winkeliers getroffen worden door de belastingverhoging die op 1 april van kracht wordt. De prijs van een pakje sigaretten stijgt daardoor van gemiddeld 9 euro naar ruim 11 euro. Het is de grootste prijsverhoging ooit, stellen de tabaksfabrikanten. Organisaties die zich inzetten voor de gezondheid zijn juist blij met de hogere heffing.

1 uur geleden
Piek in aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan, zegt ING

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

1 uur geleden