Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Analist: Philips wil met ingreep einde maken aan reeks problemen

Analist: Philips wil met ingreep einde maken aan reeks problemen

AMSTERDAM (ANP) - Met de maandag aangekondigde ontslagronde en reorganisatie wil Philips-topman Roy Jakobs een einde maken aan de aanhoudende problemen bij Philips. Dat zegt analist Jos Versteeg van InsingerGillissen. "Het is al jaren een beetje los zand en er ontstaan steeds problemen op de werkvloer waar de top weinig vat op krijgt."

Momenteel zijn er problemen met slaapapneu-apparaten. Eerder ging het om defibrillatoren en andere beademingsapparaten.

De plannen van Jakobs komen er op neer dat Philips flink snijdt in de managementlagen, stelt Versteeg. Dat zal leiden tot een heel andere structuur bij het medisch technologiebedrijf. Of dat de oplossing is, weet Versteeg niet. Zo is volgens hem voormalig topman van Philips Frans van Houten daar ook jaren mee bezig geweest. "Maar het is een hardnekkig probleem."

Leveringsketen

Dat bevestigt ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) die al voor de aankondiging van maandag in een analyse meldde dat "de hele bedrijfscultuur op de schop moet". Volgens de belangenvereniging van aandeelhouders kan "een zeperd zoals het apneudossier" in de toekomst alleen voorkomen worden "als het hoofdkantoor in Amsterdam meer grip krijgt op het reilen en zeilen van dochters en de interne processen verbeteren".

Dat probeert Jakobs door onder meer de inkoop van onderdelen en materialen, de zogeheten leveringsketen, niet meer centraal te regelen. De verschillende bedrijfsonderdelen doen dat in de toekomst zelf. "Philips heeft heel veel problemen met de leveringsketen. Die is heel ingewikkeld", aldus Versteeg.

Reorganisatie

De reorganisatie van Philips kost 6000 banen en die komen bovenop de 4000 banen die in oktober werden geschrapt. "Op een totaal van minder dan 80.000 medewerkers is dat meer dan 13 procent. Dat is vrij extreem", stelt Versteeg. "Misschien moet je dan ook andere scherpe keuzes maken", verwijst hij naar de verschillende onderdelen van Philips.

Personal Health, de tak waar onder meer elektrische tandenborstels, scheerapparaten en babyproducten onder vallen, is nog zeer belangrijk voor Philips en draait ook erg goed, weet Versteeg. "Maar het bedrijf ziet goede kansen op de markt voor connected care, het op afstand in de gaten houden van patiënten. Daar is de concurrentie alleen wel heel sterk."

De forse ingreep is ook een gevolg van druk van aandeelhouders, die vorig jaar de beurskoers van Philips hard zagen dalen. Versteeg: "Het is moeilijk om te beoordelen of dit de oplossing is. Dat moeten we gaan zien."

Meer uit Financieel

Netflix daalt op Wall Street voorafgaand aan cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix behoorde donderdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de kwartaalresultaten van de streamingdienst, die na de slotbel op Wall Street naar buiten komen. De verwachtingen zijn hooggespannen en kenners rekenen opnieuw op een flinke groei van het aantal nieuwe abonnees.

1 uur geleden
Bundesbank: geen krimp Duitse economie maar lichte groei

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse economie staat er toch iets beter voor dan verwacht. In plaats van de voorspelde krimp is volgens de Bundesbank in het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een "lichte groei". De centrale bank waarschuwt wel dat een duurzaam herstel van de grootste economie van Europa nog lang niet zeker is.

2 uur geleden
ACM verplicht bedrijven stroomcapaciteit af te staan om congestie

DEN HAAG (ANP) - Netbeheerders kunnen grote bedrijven voortaan tegen een vergoeding verplichten een deel van hun stroomcapaciteit af te staan op momenten dat het stroomnet overvol is. Daardoor moet er meer ruimte ontstaan voor nieuwe aansluitingen. Dat is een van de maatregelen uit een "breed pakket" dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag heeft gepresenteerd om de problemen rond netcongestie tegen te gaan.

3 uur geleden
Rechter vraagt uitkeringsinstanties om 'oog voor menselijke maat'

UTRECHT (ANP) - Uitkeringsinstanties moeten meer rekening houden met de problemen die kunnen ontstaan bij de terugvordering of herziening van te veel betaalde uitkeringen. Ook moeten de instanties oog hebben voor hun eigen rol bij het ontstaan van die terugbetaling. In dat kader heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste bestuursrechter bij zaken over sociale zekerheid, donderdag uitspraak gedaan. De CRvB gaat voortaan "indringender" toetsen of instanties voldoende letten op de menselijke maat.

3 uur geleden
Tesla schrapt honderden flexbanen in Duitse autofabriek

BERLIJN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla gaat het aantal tijdelijke werknemers in zijn enige Europese fabriek in de buurt van Berlijn met driehonderd verminderen. Het gaat om flexwerkers die via een uitzendbureau bij Tesla aan het werk waren.

4 uur geleden
EU-leiders streven naar meer financiële kennis bij burgers

BRUSSEL (ANP) - De regeringsleiders van de Europese Unie streven naar grotere financiële kennis bij burgers. Dat staat in een concept-akkoord voor de EU-top in Brussel over het versterken van de Europese interne markt.

4 uur geleden
Export Zwitserse horloges daalt flink door minder vraag China

BIEL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zwitserse horloges, van bekende merken als Rolex, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega, is in maart fors gedaald. Dat kwam doordat de vraag naar dure polsklokken in onder meer China en Hongkong afnam. De export daalde met 16 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder tot 2 miljard Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 2,1 miljard euro. Dat maakte de Zwitserse federatie van horlogemakers donderdag bekend.

5 uur geleden