Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse wethouder roept moslims op discriminatie te melden

Amsterdamse wethouder roept moslims op discriminatie te melden

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse wethouder Touria Meliani vraagt Amsterdamse moslims die na de verkiezingsuitslag te maken krijgen met discriminatie daar melding van te maken. "We zeggen tegen al deze mensen die zich gediscrimineerd voelen: maak hier melding van, en als het verder gaat dan dat: doe aangifte", zo zei ze woensdagmiddag tijdens het mondelinge vragenuur in de raad.

De partijen PvdA, Lijst Ahmadi-Veldhuyzen, DENK en GroenLinks stelden vragen over de zorgen die er in de hoofdstad spelen over discriminatie na de verkiezingsuitslag. Meliani zei daarop dat de gemeente zich zeker zorgen maakt, en dat er binnenkort een plan van aanpak van moslimdiscriminatie wordt opgesteld.

"We zijn als stad heel duidelijk: niemand is uitgesloten en iedereen moet zichzelf kunnen zijn", zo zei de wethouder, die daarna ook een persoonlijk betoog hield. "Ik ben een Marokkaanse wethouder, ik ben moslima (...) ik ben hier, ik sta hier en ik ga nergens naartoe", zo klonk het. "Tegen al die jongeren met een migratieachtergrond in de stad wil ik zeggen: je hebt het recht om hier te zijn."

Extra maatregelen

Ook meldde burgemeester Femke Halsema na een vraag van PvdA-raadslid Fatihya Abdi contact op te nemen met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) om een beter beeld te krijgen van de veiligheid van moskeeën in Amsterdam. Zondag meldde moskee-organisatie Milli Görüs Nederland de beveiliging van haar gebedshuizen te hebben opgeschroefd, nadat PVV de grootste partij was geworden bij de Tweede Kamerverkiezing.

Halsema benadrukte dat dit ging om een landelijke actie, en dat de veiligheid van moskeeën in Amsterdam goed wordt gewaarborgd en het contact tussen Amsterdamse moskeeën en de politie en gemeente goed is. Bij andere moskeeën in de hoofdstad zijn vooralsnog geen extra maatregelen genomen, maar zij zijn wel alert op eventuele dreigingen, aldus de burgemeester.

Meer uit Binnenland

Aantal meldingen bij Babboe-bakfietsmeldpunt verdubbeld

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n 6300 bezitters van Babboe-bakfietsen hebben zich als gedupeerde gemeld bij de website bakfietsclaim.nl. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 3000 die vrijdag, toen het advocatenkantoor Birkway het meldpunt lanceerde, bekend waren. Volgens Birkway bevinden zich onder de melders meer dan honderd kinderopvangbedrijven of gastouders.

21 minuten geleden
Halsema staat stil bij dood Navalny bij herdenking Februaristaking

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan tachtig jaar na de Februaristaking is rancune aan een nieuwe opmars bezig. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zondag bij de herdenking van de staking in de hoofdstad. "Het is die rancune die een dictator ertoe brengt om een vreedzame democratische activist als Aleksej Navalny te martelen en te vermoorden. Om de Russische burgers die publiekelijk om zijn dood rouwen, op te pakken en vast te zetten."

22 minuten geleden
Advocaat bevestigt: omgekomen Amsterdammer is Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - De 26-jarige Amsterdammer die zondagochtend omkwam door een schietpartij in Amsterdam, is inderdaad Danzel Silos, ook wel bekend als rapper Bigidagoe. Zijn advocaat Gardel Purperhart heeft berichtgeving hierover van Het Parool bevestigd.

4 uur geleden
Voor tweede nacht op rij minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Voor de tweede nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldt dat in de nacht van zaterdag op zondag 1942 mensen verbleven in het aanmeldcentrum.

6 uur geleden
Amsterdammer komt om door schietpartij in hoofdstad

AMSTERDAM (ANP) - Een 26-jarige Amsterdammer is zondagochtend vroeg om het leven gekomen door een schietpartij in de buurt van het Amsterdamse station Sloterdijk, meldt een politiewoordvoerder.

7 uur geleden
Jongen (14) gewond bij explosie in Capelle en aangehouden

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Een 14-jarige jongen uit Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden omdat hij mogelijk een explosief heeft laten afgaan bij een huis in de Ravelstraat in Capelle aan den IJssel. Datzelfde pand was al vaker doelwit. De jongen raakte gewond aan zijn been en is naar een ziekenhuis gebracht.

8 uur geleden
Eén klimaatactivist A10 nacht vastgehouden op politiebureau

AMSTERDAM (ANP) - Een van de klimaatactivisten die zaterdag werden opgepakt bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid, heeft de nacht vastgezeten op het politiebureau. De reden dat deze actievoerder niet weg mocht, was omdat de identiteit nog niet was vastgesteld, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zondagochtend.

9 uur geleden