Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse studenten demonstreren tegen seksuele intimidatie

Amsterdamse studenten demonstreren tegen seksuele intimidatie

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen Amsterdamse studenten demonstreren vrijdagmiddag tegen sociale onveiligheid op de Universiteit van Amsterdam. Aanleiding voor de bijeenkomst bij het Roeterseiland is het jarenlang seksueel overschrijdend gedrag van een docent van de master Conservering en Restauratie.

Vrouwelijke studenten trokken tussen 2012 en 2019 bij de universiteit aan de bel over zijn gedrag, dat varieerde van seksistische opmerkingen tot ongewenste aanrakingen, zo schreef NRC eerder. Ondanks de klachten mocht de docent blijven lesgeven.

In 2019 kreeg de docent wel een officiële waarschuwing. Eerdere klachten over hem bleken niet te zijn gedocumenteerd. Volgens Fred Weerman, de decaan van de faculteit der geesteswetenschappen, en de ombudsfunctionaris was er geen sprake van "structurele en systematische problemen" en ontbraken dossiers. De eerste reactie van het College van Bestuur was onder meer dat het ook "een zorgplicht naar de docent" had. "Het is duidelijk dat het welzijn van de student geen prioriteit heeft aan de UvA", stellen de demonstrerende studenten.

De organisaties achter de demonstratie, Humanities Rally, Red UvA, Diversity Forum en de ASVA Studentenunie, vragen om grondige structurele hervormingen aan de UvA. Zo moet de docent in kwestie worden ontslagen, moet decaan Fred Weerman aftreden en moet er opnieuw gekeken worden naar de manier waarop studenten hun klachten kunnen indienen. Ook willen ze zien dat er een diversiteitsbeleid wordt ingevoerd en moeten studenten medezeggenschap krijgen.

De demonstranten hebben mondkapjes op en houden 1,5 meter afstand door op rode vierkanten op de grond te staan.

Meer uit Binnenland

Schade aan verzorgingshuis voor Nederlanders in Israël

TEL AVIV (ANP) - Bij een inslag, mogelijk door brokstukken van een neergehaalde drone, is er schade ontstaan aan het verzorgingshuis Beth Juliana in de Israëlische kustplaats Herzliya. Dat gebeurde rond 22.00 uur lokale tijd. Er zijn geen gewonden gevallen, meldt een medewerker aan persbureau ANP.

5 uur geleden
'Harde knal' bij opvang Ugchelen waar onlangs explosief afging

UGCHELEN (ANP) - Bij de nog leegstaande crisisnoodopvang in Ugchelen is vrijdagavond een "heel harde knal" geweest. De ontploffing gebeurde op het gazon bij de gymzaal van de voormalige Bouwhofschool, meldt een woordvoerster van de gemeente na berichtgeving van De Stentor. Volgens de krant ging het om vuurwerk. Er is geen schade.

7 uur geleden
LTO: nieuwe variant blauwtong voelt of we weer terug zijn bij af

DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO reageert "geschokt" op het bericht dat een nieuwe variant van het blauwtongvirus in Nederland is opgedoken. "De schapenhouderij en rundveehouderij hebben het afgelopen jaar en dit jaar een hoop te verduren gehad. Deze nieuwe variant voelt alsof we weer terug zijn bij af", zegt vicevoorzitter Dirk Bruins van de boerenorganisatie.

12 uur geleden
Nieuw type blauwtong in Nederland, nog geen vaccin beschikbaar

DEN HAAG (ANP) - In Nederland is een nieuw type blauwtongvirus aangetroffen, meldt het ministerie van Landbouw. Het gaat om twee gevallen van het zogeheten serotype 12. Het virus is gevonden bij een schaap in Kockengen en een koe met kalf in Harmelen, beide in de provincie Utrecht.

13 uur geleden
Arnold Karskens ontslagen bij Ongehoord Nederland

HILVERSUM (ANP) - Arnold Karskens is ontslagen als bestuursvoorzitter en lid van het bestuur bij omroep Ongehoord Nederland (ON!). Dat heeft de raad van toezicht (rvt) van ON! vrijdag gemeld.

17 uur geleden
Armoedefonds: hulporganisaties krijgen weer meer hulpvragen

ROSMALEN (ANP) - Lokale armoedehulporganisaties krijgen steeds meer hulpvragen van mensen. Uit een enquête van het Armoedefonds onder 480 lokale organisaties komt naar voren dat de helft verwacht dat het de komende tijd nog drukker gaat worden.

19 uur geleden
Waterschappen pleiten bij Rijk voor landelijk PFAS-verbod in 2026

DEN HAAG (ANP) - Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

23 uur geleden