Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse studenten demonstreren tegen seksuele intimidatie

Amsterdamse studenten demonstreren tegen seksuele intimidatie

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen Amsterdamse studenten demonstreren vrijdagmiddag tegen sociale onveiligheid op de Universiteit van Amsterdam. Aanleiding voor de bijeenkomst bij het Roeterseiland is het jarenlang seksueel overschrijdend gedrag van een docent van de master Conservering en Restauratie.

Vrouwelijke studenten trokken tussen 2012 en 2019 bij de universiteit aan de bel over zijn gedrag, dat varieerde van seksistische opmerkingen tot ongewenste aanrakingen, zo schreef NRC eerder. Ondanks de klachten mocht de docent blijven lesgeven.

In 2019 kreeg de docent wel een officiële waarschuwing. Eerdere klachten over hem bleken niet te zijn gedocumenteerd. Volgens Fred Weerman, de decaan van de faculteit der geesteswetenschappen, en de ombudsfunctionaris was er geen sprake van "structurele en systematische problemen" en ontbraken dossiers. De eerste reactie van het College van Bestuur was onder meer dat het ook "een zorgplicht naar de docent" had. "Het is duidelijk dat het welzijn van de student geen prioriteit heeft aan de UvA", stellen de demonstrerende studenten.

De organisaties achter de demonstratie, Humanities Rally, Red UvA, Diversity Forum en de ASVA Studentenunie, vragen om grondige structurele hervormingen aan de UvA. Zo moet de docent in kwestie worden ontslagen, moet decaan Fred Weerman aftreden en moet er opnieuw gekeken worden naar de manier waarop studenten hun klachten kunnen indienen. Ook willen ze zien dat er een diversiteitsbeleid wordt ingevoerd en moeten studenten medezeggenschap krijgen.

De demonstranten hebben mondkapjes op en houden 1,5 meter afstand door op rode vierkanten op de grond te staan.

Meer uit Binnenland

DSW verhoogt zorgpremie met 11,50 euro, waarschuwt: grens bereikt

SCHIEDAM (ANP) - Klanten van zorgverzekeraar DSW betalen vanaf januari 149 euro per maand voor hun basisverzekering, 11,50 euro meer dan dit jaar. Nooit eerder verhoogde de verzekeraar de premies met zo'n groot bedrag, sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006. DSW ziet echter geen andere opties, omdat de zorgkosten fors stijgen. Zo zijn de loonkosten omhoog gegaan, terwijl de vraag naar zorg eveneens blijft toenemen. De verzekeringsmaatschappij waarschuwt dat de "grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg bereikt zijn".

1 uur geleden
CBS: voor het eerst in jaren doen meer mensen vrijwilligerswerk

DEN HAAG (ANP) - Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

3 uur geleden
Explosie op Noordplein in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie heeft maandag even voor middernacht schade aangericht in een portiek op het Noordplein in de Rotterdamse wijk Oude Noorden. Volgens de politie raakte niemand gewond bij de ontploffing.

4 uur geleden
Halsema: optreden nodig als KNVB en Ajax geen maatregelen nemen

AMSTERDAM (ANP) - Als Ajax en de KNVB niet bereid zijn om verdergaande maatregelen te nemen naar aanleiding van de ongeregeldheden zondag in en rond de Johan Cruijff ArenA, dan vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat ze moet optreden. Ze zou dan kunnen besluiten om bepaalde maatregelen op te nemen in de voorwaarden van een vergunning voor de wedstrijden van Ajax in Amsterdam, of in het uiterste geval verbieden dat er gespeeld wordt. Dat zei Halsema maandagavond in Nieuwsuur.

7 uur geleden
Staatssecretaris: maatwerkafspraken met Tata kosten helaas tijd

VELSEN-ZUID (ANP) - De overheid kan "helaas niet van de ene op de andere dag maatwerkafspraken" maken met Tata Steel over het verankeren van gezondheidsdoelen. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) zei dat tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen over het recente RIVM-rapport, waarin wordt vastgesteld dat emissies door Tata Steel de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met gemiddeld 2,5 maand verkorten. Ook is er een verhoogde kans op longkanker en astma in de regio.

8 uur geleden
Ook Maarten van Rossem vertrekt na 2024 bij De Slimste Mens

HILVERSUM (ANP) - Ook Maarten van Rossem zal na het winterseizoen 2024-2025 bij het programma De Slimste Mens vertrekken. Dat meldt de 79-jarige historicus in een gesprek dat De Telegraaf maandagavond op de website heeft gepubliceerd. Eerder maakte ook presentator Philip Freriks al bekend dan te stoppen. Hij zal worden vervangen door Herman van der Zandt.

8 uur geleden
Ruim 38.000 handtekeningen voor sluiting delen Tata Steel

VELSEN-ZUID (ANP) - Greenpeace biedt maandagavond een petitie aan met 38.825 handtekeningen waarin wordt opgeroepen tot sluiting van ziekmakende delen van staalfabriek Tata Steel. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) neemt de petitie in ontvangst tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen.

9 uur geleden