Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse scholen blijven open ondanks bedreigingen

Amsterdamse scholen blijven open ondanks bedreigingen

AMSTERDAM (ANP) - Ruim twintig Amsterdamse scholen die de afgelopen dagen bedreigingen ontvingen, hebben donderdag besloten om open te blijven. Dat is gebeurd in overleg met de politie en het OM, zo laten onderwijswethouder Marjolein Moorman en de schoolbesturen weten in een verklaring. "We willen en kunnen niet zwichten voor onacceptabel gedrag dat het geven van goed onderwijs in de weg staat."

De Amsterdamse driehoek, die bestaat uit burgemeester, Openbaar Ministerie en politie, meldde eerder op de dag dat enkele scholen, verspreid over de hoofdstad, op sociale media zijn genoemd als doelwit van een schietpartij. Er zijn echter geen aanwijzingen voor een reële dreiging.

De schoolbesturen melden nu dat het om ruim twintig scholen gaat, en dat er ook elders in het land vergelijkbare dreigingen zijn binnengekomen. Dat zorgde voor onrust en spanning op de scholen, wat invloed had op het geven van goed onderwijs en het afleggen van de eindexamens, zo staat in de verklaring. "Wij vinden deze nadelige effecten voor onze leerlingen, ouders en medewerkers onacceptabel. Scholen horen een veilige en fijne plek te zijn."

Eventuele sluitingen

Als er een specifieke aanleiding is, kan een school in overleg met de politie toch besluiten om dicht te gaan, zo wordt verder gemeld. Binnen de scholen wordt er extra aandacht besteed aan de situatie, bijvoorbeeld in lessen en gesprekken met leerlingen. Ook worden er waar nodig extra veiligheidsmaatregelen genomen, zoals een strenger deurbeleid.

De politie kreeg nieuwe meldingen van bedreigingen na een dreigement aan het adres van Spinoza20first in Amsterdam-Oost, dat dinsdagavond via Snapchat werd verspreid. Om die reden werd woensdagmiddag een 14-jarige Amsterdamse jongen aangehouden. Er zijn vooralsnog geen andere verdachten aangehouden.

Meer uit Binnenland

Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

4 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

4 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

4 uur geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

5 uur geleden
Rijkswaterstaat begint half 2024 met vervangen geluidsschermen A10

AMSTERDAM (ANP) - Rijkswaterstaat begint halverwege 2024 met het vervangen van 6 kilometer aan geluidsschermen langs de A10 Noord bij Amsterdam. Dat meldt de organisatie maandag. Duizenden bewoners langs de A10 ervaren meer geluidsoverlast doordat eerder geluidsschermen zijn verwijderd.

5 uur geleden
Twee verdachte pakketten in Zoutkamp, omgeving afgezet en ontruimd

ZOUTKAMP (ANP) - In het Groningse Zoutkamp is maandagmiddag de omgeving van de Marneweg/N361 en Strandweg afgezet omdat er twee verdachte pakketten zijn gevonden. In eerste instantie kreeg de politie aan het begin van de middag melding van één verdacht pakket, maar na onderzoek blijkt dat het om twee pakketten gaat, aldus de politie. Een deel van een kazerne binnen het afgezette gebied is ontruimd.

5 uur geleden
OM eist 10 jaar cel en tbs voor fatale brandstichting Arnhem

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 38-jarige Enid T. voor brandstichting in de Arnhemse De Wiltstraat. Bij de brand kwamen twee vrouwen van 46 en 51 jaar om het leven, zijn twee panden verwoest en raakten vijf andere panden zwaar beschadigd.

6 uur geleden