Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse raad wil uitleg over kampioensfeest Ajax

Amsterdamse raad wil uitleg over kampioensfeest Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Partijen in de Amsterdamse gemeenteraad willen uitleg van burgemeester Femke Halsema over de vele fans die zondag bij de Johan Cruijff ArenA een feestje vierden vanwege het kampioenschap van Ajax.

"Wij feliciteren Ajax van harte met het 35e kampioenschap", schrijft de Amsterdamse VVD op Twitter. "De beelden van een grote mensenmassa zonder enige afstand van elkaar zijn echter pijnlijk, nu we nog steeds helaas te maken hebben met corona." De liberalen willen dan ook van de burgemeester horen wat de afwegingen waren om niet in te grijpen bij het kampioensfeest.

De ChristenUnie in de hoofdstad heeft ook schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur over de handelwijze van zondag. "Hoewel het kampioenschap voor #Ajax en de supporters natuurlijk fantastisch is, is wat gisteren gebeurde onacceptabel", zegt fractievoorzitter Gerjan van den Heuvel op Twitter. De partij wil de schijn van rechtsongelijkheid voorkomen, "alsof het in dit geval toegestaan zou zijn omdat het Ajax betreft". De ChristenUnie wil onder meer weten waarom er geen noodverordening is afgekondigd voor de omgeving van het stadion.

12.000 supporters

Ook de SP wil weten wat de afwegingen zijn geweest van de burgemeester, zegt fractievoorzitter Erik Flentge. "Maar als er iets te vieren is, terwijl een regering aan het versoepelen is, zijn mensen niet zo makkelijk koest te houden", ziet hij in. "Dat zagen we ook op Koningsdag en in Leeuwarden bij het kampioenschap van Cambuur."

Bij de ArenA kwamen zo'n 12.000 supporters hun voetbalclub toejuichen na het behalen van de landstitel. Ze stonden dicht op elkaar en hielden zich niet aan de coronaregels. De gemeente liet zondag al weten dat er niet is ingegrepen om "ongeregeldheden en escalatie van geweld te voorkomen". De driehoek vroeg Ajax op een gegeven moment wel om de spontane huldiging te beëindigingen.

Meer uit Binnenland

Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

24 minuten geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

1 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

2 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

2 uur geleden
Streefbedrag van 60.000 euro binnen voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het streefbedrag van 60.000 euro voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam, is gehaald. De actie op de site GoFundMe was vrijdag opgezet door een bekende van de familie.

3 uur geleden
Nabestaanden schietpartij: verlies zorgt voor zwart gat in harten

ROTTERDAM (ANP) - De nabestaanden van de moeder en dochter die donderdag zijn omgekomen bij een van de twee schietpartijen in Rotterdam kunnen de dood van hun naasten nog niet bevatten. "We zijn intens verdrietig door het overlijden van twee volstrekt onschuldige mensen die niemand kwaad deden", zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het zorgt voor een zwart gat in onze harten."

3 uur geleden
Blokkade A12 beëindigd, bijna 600 activisten aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft bij de blokkade van de A12 door aanhangers van Extinction Rebellion zaterdag bijna 600 actievoerders aangehouden. De politie zette opnieuw een waterkanon in en beëindigde de blokkade rond 14.00 uur. Dit keer deden ook ruim honderd Duitse klimaatactivisten van de groep Letzte Generation mee aan de actie.

5 uur geleden