Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse oud-commissaris voor rechter wegens verduistering

Amsterdamse oud-commissaris voor rechter wegens verduistering

AMSTERDAM (ANP) - Bijna vier jaar na afronding van het rijksrechercheonderzoek en de vervolgingsbeslissing van het Openbaar Ministerie staat de Amsterdamse oud-commissaris van politie Ad Smit (68) voor de rechter. Het OM verdenkt hem van verduistering en valsheid in geschrifte.

Smit zou tussen 2009 en 2014 structureel diners, kaarten voor voetbalwedstrijden en concerten van politiegeld hebben betaald. De toenmalige korpsleiding in Amsterdam deed in mei 2016 aangifte en Smit werd na 44 jaar politiedienst ontslagen wegens "zeer ernstig plichtsverzuim". Volgens het OM komt het totaal verduisterde bedrag op circa 50.000 euro.

Smit was destijds districtschef in Amsterdam Zuid-Oost. Hij heeft alle beschuldigingen tot dusver van de hand gewezen. In april 2018 deed hij zijn verhaal op tv bij Jeroen Pauw. In dat gesprek legde hij uit dat hij op kosten van de politie onder meer kaarten voor Ajax kocht, voor "representatiedoeleinden" en "als beloning voor politieagenten". Dat deed hij openlijk, want het was volgens hem een gangbare praktijk.

Als er kaarten overbleven, gaf Smit ze naar eigen zeggen weg, aan familie en bekenden, maar ook aan "hoge politieambtenaren" en "zelfs officieren van justitie". Smit zei bij Pauw het "onzin" te vinden "om die plaatsen leeg te laten". Hij wilde tijdens het interview geen namen van functionarissen noemen. "Maar in de strafzaak komen die wel boven."

In 2017 kreeg Smit een herseninfarct. De zaak heeft hem zeer aangegrepen, zei hij bij Pauw. De afdoening van de zaak liep vertraging op door onder meer de coronacrisis.

Meer uit Binnenland

Wekelijkse instroom asielzoekers opnieuw hoger dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 1300 mensen hebben vorige week asiel aangevraagd in Nederland. In dezelfde week vorig jaar registreerde Nederland zo'n duizend asielzoekers. Voor de negende week op rij ligt de instroom hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

6 minuten geleden
Hof doet op 14 maart uitspraak in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 14 maart uitspraak in de Mallorcazaak. Dat werd duidelijk bij aanvang van de eerste zittingsdag van het hoger beroep in de zaak. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling.

12 minuten geleden
Verkenner Plasterk ontvangt vier leiders in tweede gespreksronde

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk probeert de formatie in beweging te brengen in een tweede gespreksronde met in elk geval de fractieleiders van de VVD, NSC, PVV en BBB. Dit zijn de beoogde coalitiepartners van PVV-leider Geert Wilders. De twee eerstgenoemde partijen reageren evenwel terughoudend op zijn uitgestoken hand. De verkiezingsuitslag en de uiteenlopende posities van partijen maken het moeilijk voor de verkenner om een logische vervolgstap te bedenken.

6 uur geleden
Hof behandelt hoger beroep Mallorcazaak komende drie weken

LEEUWARDEN (ANP) - Het hoger beroep in de Mallorcazaak begint maandag. De zittingen zijn de komende drie weken in het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling. De zaak met zeven verdachten gaat over extreem uitgaansgeweld op het Spaanse eiland Mallorca, waardoor Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen overleed.

6 uur geleden
Commando hoort wellicht of hij cel in moet om drugs en wapens

ARNHEM (ANP) - De militaire kamer in de rechtbank in Arnhem doet maandag mogelijk uitspraak in de zaak tegen commando Sil A. De 44-jarige militair van het Korps Commandotroepen wordt verdacht van drugssmokkel en wapenhandel. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand een gevangenisstraf van zes jaar.

6 uur geleden
Sneeuw begonnen in zuiden, komende uren op meer plaatsen wit

HOUTEN (ANP) - In het zuiden van het land is het aan het eind van de middag begonnen met sneeuwen. De afgelopen uren is het op steeds meer plaatsen wit en glad geworden, laat Weeronline weten. Het sneeuwgebied trekt noordoostwaarts over het land en zondagnacht is er vooral in het noorden nog een tijd sneeuwval.

16 uur geleden
Rode Kruis bezig met voorbereiding in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is zondag bezig met de voorbereiding van de opbouw van douchecabines op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond. Daarom is de hulp ingeroepen van het Rode Kruis.

16 uur geleden