Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse oud-commissaris voor rechter wegens verduistering

Amsterdamse oud-commissaris voor rechter wegens verduistering

AMSTERDAM (ANP) - Bijna vier jaar na afronding van het rijksrechercheonderzoek en de vervolgingsbeslissing van het Openbaar Ministerie staat de Amsterdamse oud-commissaris van politie Ad Smit (68) voor de rechter. Het OM verdenkt hem van verduistering en valsheid in geschrifte.

Smit zou tussen 2009 en 2014 structureel diners, kaarten voor voetbalwedstrijden en concerten van politiegeld hebben betaald. De toenmalige korpsleiding in Amsterdam deed in mei 2016 aangifte en Smit werd na 44 jaar politiedienst ontslagen wegens "zeer ernstig plichtsverzuim". Volgens het OM komt het totaal verduisterde bedrag op circa 50.000 euro.

Smit was destijds districtschef in Amsterdam Zuid-Oost. Hij heeft alle beschuldigingen tot dusver van de hand gewezen. In april 2018 deed hij zijn verhaal op tv bij Jeroen Pauw. In dat gesprek legde hij uit dat hij op kosten van de politie onder meer kaarten voor Ajax kocht, voor "representatiedoeleinden" en "als beloning voor politieagenten". Dat deed hij openlijk, want het was volgens hem een gangbare praktijk.

Als er kaarten overbleven, gaf Smit ze naar eigen zeggen weg, aan familie en bekenden, maar ook aan "hoge politieambtenaren" en "zelfs officieren van justitie". Smit zei bij Pauw het "onzin" te vinden "om die plaatsen leeg te laten". Hij wilde tijdens het interview geen namen van functionarissen noemen. "Maar in de strafzaak komen die wel boven."

In 2017 kreeg Smit een herseninfarct. De zaak heeft hem zeer aangegrepen, zei hij bij Pauw. De afdoening van de zaak liep vertraging op door onder meer de coronacrisis.

Meer uit Binnenland

Bouwsector wil in gesprek Remkes aandacht voor eigen stikstofplan

ZOETERMEER (ANP) - De bouwsector gaat in het stikstofgesprek van woensdag met bemiddelaar Johan Remkes nogmaals aandacht vragen voor het plan dat vorig jaar samen met onder meer land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland werd gepresenteerd om uit de stikstofcrisis te komen. Daarin staat dat de uitstoot in 2030 met zo'n 40 procent verminderd moet zijn, waar het kabinet nu werkt met een halvering. Verder wil een woordvoerder van Bouwend Nederland nog niet veel kwijt over het gesprek, dat ook wordt gevoerd met andere ondernemersorganisaties.

38 minuten geleden
Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.

46 minuten geleden
Nog niet bekend wanneer ADO-fans weer bij thuisduels mogen zijn

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet bekend wanneer supporters van ADO Den Haag weer bij thuiswedstrijden van hun club op de tribune mogen zitten. De burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie hebben er maandag over gesproken, maar daarbij is nog geen besluit genomen. Ze willen in "de komende dagen" horen wat ADO zelf van plan is voor de eerstvolgende thuiswedstrijd. Daarna hakken de bestuurders de knoop door.

2 uur geleden
Verdachte van delen foto gecrasht toestel nog vast

SCHIPHOL (ANP) - De man die zaterdagavond werd opgepakt omdat hij op Schiphol via de dienst AirDrop een foto van een neergestort vliegtuig had verspreid aan boord van een vlucht naar Dubai, zit nog altijd vast. Het gaat om een 23-jarige man uit de Verenigde Arabische Emiraten, meldt de marechaussee maandag. Bij de foto zat ook een dreigende tekst, waarbij werd "geïnsinueerd dat hetzelfde zou gebeuren met dit vliegtuig".

4 uur geleden
Rechtbank doet op 17 november uitspraak in omvangrijk MH17-proces

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag doet op 17 november uitspraak in de omvangrijke strafzaak rond het neerhalen van vlucht MH17. De uitspraak gaat ongeveer anderhalf uur duren, heeft de rechtbank maandag laten weten. Waarschijnlijk vindt de uitspraak in de middag plaats.

4 uur geleden
Leiden niet meer in top 100 van beste universiteiten ter wereld

LEIDEN (ANP) - De Universiteit Leiden staat niet meer in de top 100 van beste universiteiten ter wereld, de Shanghai Ranking. Vorig jaar stond de universiteit nog op plek 83 in de lijst, en ook de jaren daarvoor bleef het instituut binnen de top 100.

6 uur geleden
Agractie roept op tot blokkades op drukke plekken

AALTEN (ANP) - Boerenbeweging Agractie roept zijn achterban op tot nieuwe protestacties. "We moeten volhouden met onze acties. Of dat nou een publieksvriendelijke is, zoals binnenkort met de start van de Vuelta, of acties die scherper zijn, ze moeten plaatsvinden. Soms met zo min mogelijk inspanning, want we zijn allemaal druk, maar wel met een groot effect. Denk er daarbij bijvoorbeeld aan standstills te organiseren op drukke plekken bij je in de buurt. Dit kun je vaak met kleinere groepen al goed realiseren", zegt melkveehouder Erik Luiten, een van de kopstukken van Agractie, in een maandag gepubliceerde videoboodschap.

6 uur geleden