Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse oppositie legt Halsema vuur aan de schenen

Amsterdamse oppositie legt Halsema vuur aan de schenen

AMSTERDAM (ANP) - Alle ogen zijn woensdagmiddag gericht op Femke Halsema. De Amsterdamse burgemeester moet zich tijdens een gemeenteraadsdebat verantwoorden voor haar optreden tijdens en na een grote demonstratie tegen racisme en politiegeweld, vorige week maandag op de Dam.

De betoging trok veel meer deelnemers dan verwacht. Er was gerekend op maximaal 300, maar het werden er zeker 5000 - zelfs het getal van 10.000 tot 14.000 is voorbijgekomen - en zij hielden zich ondanks het dragen van mondkapjes niet aan de coronaregel van 1,5 meter afstand. Halsema koos ervoor om niet in te grijpen, naar eigen zeggen vanwege het grote belang van het recht op demonstreren en ook omdat politie-ingrijpen de gemoederen wellicht zou hebben verhit. Ook zei ze dat ze was verrast door de mensenzee.

Naderhand kwam ze onder vuur te liggen. Critici vonden dat Halsema op zijn minst had moeten proberen de betoging vreedzaam uiteen te laten gaan. Ook werd haar verweten dat ze verantwoordelijkheid afschoof naar onjuiste politie-informatie en dat ze de volksgezondheid ondergeschikt had gemaakt aan het recht om te demonstreren. Anderen wezen er juist op dat de kans op verspreiding van corona klein was, omdat veel mensen mondkapjes droegen en de betoging in de buitenlucht was.

Halsema kwam verder in het nauw toen een WhatsApp-conversatie tussen haar en justitieminister Ferd Grapperhaus openbaar werd gemaakt. De burgemeester zei dat de beslissing niet in te grijpen was afgestemd met Grapperhaus, die eerst zei er begrip voor te hebben maar later ontkende dat hij er 'ruggespraak' met haar over had gehad.

Dinsdag kondigde de burgemeester aan een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de gang van zaken rond de demonstratie.

De Amsterdamse oppositiepartijen VVD, Forum voor Democratie, CDA en Partij van de Ouderen willen Halsema stevig aan de tand voelen en hebben een hele reeks vragen voor haar opgesteld. Waarschijnlijk dienen ze een motie van wantrouwen in.

Meer uit Politiek

VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

8 uur geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

9 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

9 uur geleden
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

1 dag geleden
Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

2 dagen geleden
Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

DEN HAAG (ANP) - Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee reageerde hij op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij vrezen dat met Kaag hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord.

2 dagen geleden
Ollongren: belangrijk werk VN-vredeshandhavers stopt nooit

DEN HAAG (ANP) - Het "belangrijke werk" van de vredeshandhavers van de Verenigde Naties "stopt nooit". Dat zei Kajsa Ollongren, minister van Defensie, vrijdagmiddag bij de eredienst voor 75 jaar VN-vredesmissies bij het Malieveld in Den Haag.

2 dagen geleden