Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse oppositie dreigt met motie van wantrouwen

Amsterdamse oppositie dreigt met motie van wantrouwen

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam krijgt van een aantal partijen in de gemeenteraad veel kritiek te verduren vanwege de grote anti-racismedemonstratie op de Dam van maandag. De VVD in de hoofdstad heeft een spoeddebat aangevraagd waarin de burgemeester zich moet verantwoorden over haar handelen. "Een motie van wantrouwen is onontkoombaar", zegt fractievoorzitter van de VVD, Marianne Poot.

"Het is verbijsterend en totaal onacceptabel dat de actie op deze manier verlopen is", zegt Poot. "Ze had zich beter moeten voorbereiden. Dan had ze kunnen weten hoeveel mensen er op af kwamen. Dat ze niet heeft ingegrepen, dat heeft het vertrouwen in de burgemeester geschaad. Het is een grote klap in het gezicht van de horeca-ondernemers, mensen die hun ouders niet konden bezoeken of niet bij uitvaarten konden zijn."

CDA, Forum voor Democratie en de Partij van de Ouderen steunen het spoeddebat. Annabel Nanninga, fractievoorzitter van FVD in Amsterdam, zei maandagavond op Twitter al dat Halsema moet aftreden: "De acties van Halsema zijn niet uit te leggen aan al die Nederlanders die zich wel aan de regels houden. Amsterdam verdient beter leiderschap. Daarom zal FVD een motie van wantrouwen indienen. Halsema moet aftreden!"

Duizenden betogers

Zo'n 5000 betogers, veelal met mondkapjes, hadden zich maandag op de Dam verzameld om te protesteren tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. De politie was aanwezig en sprak mensen aan op de coronaregels. Halsema besloot niet in te grijpen, omdat dat volgens haar tot onrust en misschien rellen had kunnen leiden.

Erik Flentge, fractievoorzitter van coalitiepartij SP in Amsterdam, denkt dat sprake is van "een grote inschattingsfout". "De vraag is nu hoe dat heeft kunnen gebeuren. Daar wil ik de burgemeester over bevragen in het debat. Ik denk dat ze naar Amsterdammers en andere Nederlanders veel uitleg verschuldigd is, ook naar de gemeenteraad. In het debat gaan we kijken wat onze conclusie is."

Fractievoorzitter van de Amsterdamse D66, de partij die eveneens in de coalitie zit, Reinier van Dantzig vindt dat wat maandag gebeurde "in coronatijd niet te verkroppen is". "We kunnen dit niet goed praten. Dit had voorkomen moeten worden, zo eerlijk moeten we zijn. Hoe hebben we als stad ervan uit kunnen gaan dat er maar 250 mensen kwamen?", vraagt Van Dantzig zich af. "Ik ben trots dat er zo veel mensen zich uitspreken en verdrietig dat we als stad dit niet in goede banen hebben weten te leiden."

Meer uit Binnenland

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

ZWOLLE (ANP) - Inwoners van Albergen proberen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum. "Het water staat het COA aan de lippen", zei advocaat Jim Zweers donderdag tijdens de rechtszaak in Zwolle.

1 uur geleden
Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

GRONINGEN (ANP) - De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpen en te helpen. Dat staat in een rapport van de Hanzehogeschool Groningen in opdracht van het Instituut Mijnbouwschade Groningen. De bevindingen worden donderdagmiddag gepresenteerd.

1 uur geleden
COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

DEN HAAG (ANP) - Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is.

2 uur geleden
Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd, meldt OCW

DEN HAAG (ANP) - Leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit kunnen ook volgend schooljaar gebruikmaken van de zogeheten lerarenbeurs. Daarvoor wordt 65 miljoen euro gereserveerd, ruim 2 miljoen euro meer dan voor dit schooljaar beschikbaar was, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) donderdag.

2 uur geleden
Herstel Prinses Margriettunnel bij Joure duurt tot eind 2025

JOURE (ANP) - Het herstel van de Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek duurt tot eind 2025. Volgens Rijkswaterstaat is meer tijd nodig dan gedacht door een nieuwe manier van bouwen waarbij de grondwaterstand niet verlaagd hoeft te worden. Het wegdek van de tunnel kwam in december 2022 omhoog, de werkzaamheden zouden volgens de eerste planning in 2024 klaar zijn.

3 uur geleden
Foodwatch stapt naar RCC om misleiding met vrije-uitloopeieren

AMSTERDAM (ANP) - Voedselwaakhond Foodwatch stapt naar de Reclame Code Commissie (RCC) omdat consumenten misleid worden bij het kopen van vrije-uitloopeieren. Op de verpakkingen staan plaatjes van leghennen die buiten leven terwijl ze in werkelijkheid vaak verplicht opgehokt zitten om verspreiding van vogelgriep te voorkomen.

5 uur geleden
Rode Kruis: mogelijk niet voor elke vluchteling dit weekend een bed

DEN HAAG (ANP) - Volgens het Rode Kruis dreigt dit weekend een situatie waarin er niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is. De hulporganisatie maakt zich ernstige zorgen over het tekort aan opvangplekken in Nederland en roept gemeenten op om snel meer locaties te realiseren. Anders kan er een "onmenselijke situatie" ontstaan.

7 uur geleden