Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse noodkreet aan Rutte over lerarentekort

Amsterdamse noodkreet aan Rutte over lerarentekort

AMSTERDAM (ANP) - Als Nederland niet méér investeert in het basisonderwijs, is dat niet alleen nadelig voor de kinderen, maar wordt ook de economie geschaad. Dat betogen de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman en een aantal werkgeverskopstukken in een brief aan premier Mark Rutte. Ons land besteedt volgens hen weinig aan het basisonderwijs vergeleken met landen om ons heen.

De ondertekenaars wijzen erop dat kennis "noodzakelijk is om de technologische ontwikkelingen bij te houden en de internationale uitdagingen het hoofd te bieden". Maar zoals het nu gaat, holt de leesvaardigheid achteruit en raken scholieren met name in achterstandswijken steeds verder achterop. "Werkgevers zullen in de toekomst te maken krijgen met een tekort aan gekwalificeerd personeel, omdat de basis nu niet op orde is."

Amsterdam en andere steden doen zelf al veel om leraren aan te trekken en te houden. Maar om het tij te keren is meer nodig, zeggen de ondertekenaars: "Een toeslag op het salaris van onderwijzend personeel in het basisonderwijs in de grote steden zou een maatregel zijn die vanuit de Rijksoverheid meteen zou kunnen helpen. Parijs en Londen kennen zo'n toeslag al." Zo'n financiële injectie in het basisonderwijs is "een investering die zich terugverdient doordat de resultaten van leerlingen verbeteren, wat op termijn de productiviteit en de economische groei versterkt".

De opstellers van de brief zijn behalve Moorman ook de voorzitters Hans de Boer van VNO-NCW en Jacco Vonhof van MKB-Nederland. Daarnaast is de brief ook ondertekend door de voorzitters van de Amsterdamse afdelingen van deze werkgeversorganisaties en door de voorman van het Amsterdamse bedrijvennetwerk ORAM.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Alternatief stikstofonderzoek rekent anders dan RIVM wateren mee

DEN HAAG (ANP) - De onderzoekers die voor het Mesdag Zuivelfonds de stikstofuitstoot en -neerslag in Nederland hebben nagerekend, hebben ook grote wateroppervlakken als het IJsselmeer, de Waddenzee, stukken Noordzee en de Oosterschelde meegenomen in hun berekeningen. Daarmee verschilt hun uitgangspunt van dat van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en ontstaat een ander totaalplaatje, waarin een minder groot deel van de stikstofneerslag in natuurgebieden wordt toegeschreven aan de landbouw. Het verschil werd duidelijk tijdens de presentatie van het onderzoek in Den Haag.

3 uur geleden
Moordverdachte proces Caloh Wagoh vrijgelaten

SCHIPHOL (ANP) - Roël T., verdacht van de moord op Justin Jap Tjong, de man die een vergismoord had uitgevoerd in Utrecht januari 2017, komt op vrije voeten. De rechtbank vindt dat het Openbaar Ministerie de verdenkingen tegen T. niet duidelijk genoeg heeft gemaakt en laat hem dus vrij.

4 uur geleden
Turkse organisatie: Gülen-lijst had nooit mogen gebeuren

DEN HAAG (ANP) - Het doorspelen van namen van Nederlandse sympathisanten van Fethullah Gülen, de grootste tegenstander van de Turkse president, aan Turkije had nooit mogen gebeuren. Dit zegt Murat Türkmen, secretaris van Turkse overheidsinstantie Diyanet, in een verhoor van de Tweede Kamer. Die organisatie, waar ook veel Nederlandse moskeeën aan zijn verbonden, wordt regelmatig 'de lange arm van Turkije' genoemd.

5 uur geleden
Onderzoek naar handelen politie rond steekpartij Wageningen

WAGENINGEN (ANP) - De rijksrecherche doet onderzoek naar het optreden van de politie rond de fatale steekpartij woensdagavond in Wageningen. De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van het regiokorps Oost-Nederland onderzoekt daarnaast de professionaliteit van het handelen, aldus een woordvoerder van de politie donderdag.

5 uur geleden
Station Den Haag weer vrijgegeven nadat hijskraan instabiel werd

DEN HAAG (ANP) - Een deel van het station Den Haag Centraal is donderdagmiddag uit voorzorg ontruimd geweest omdat op een bouwplaats in de buurt een hijskraan instabiel was geworden. Ook een deel van de omgeving werd afgezet, zegt een woordvoerder van de brandweer.

5 uur geleden
Minister Blok: Rusland zit achter cyberaanvallen op Georgië

DEN HAAG (ANP) - Ook Nederland acht Rusland verantwoordelijk voor de cyberaanvallen afgelopen oktober tegen diens buurland Georgië. Dat laat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken weten. Volgens hem werden ze uitgevoerd door de militaire geheime dienst GROe. Hij vindt dat de Russen met een dergelijke actie minachting voor de internationale regels laten zien.

6 uur geleden
Vanaf 2 maart geen toeristenvisum nodig voor Turkije

ANKARA (ANP) - Nederlanders die op vakantie gaan naar Turkije hebben binnenkort geen toeristenvisum meer nodig. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat dit document vanaf 2 maart vervalt voor toeristen uit Nederland, België, Oostenrijk, Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

8 uur geleden