Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse leden GroenLinks en PvdA willen fracties samenvoegen

Amsterdamse leden GroenLinks en PvdA willen fracties samenvoegen

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdamse leden van GroenLinks en PvdA willen dat de partijen na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 zich samenvoegen, om zo als één team te onderhandelen over de de vorming van de nieuwe gemeenteraad. Dat schrijven ze in een open brief in Het Parool zaterdagochtend, die is ondertekend door tientallen leden en prominenten van beide partijen. Onder meer voormalige PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen, oud-fractievoorzitter van GroenLinks Maarten van Poelgeest en meerdere Amsterdamse oud-wethouders, onder wie Andrée van Es (GroenLinks), scharen zich achter het initiatief.

Met de samenwerking hopen de leden een "strijdbaar links progressief blok" te vormen in Amsterdam. "De afgelopen jaren zijn de PvdA en GroenLinks inhoudelijk steeds verder naar elkaar toe gegroeid. De noodzaak om als linkse partijen te concurreren is voorbij. Het is tijd om de verschillen achter ons te laten en ons te richten op onze gedeelde idealen", staat in de brief.

De ondertekenaars willen ook graag na de vorming van een nieuwe gemeenteraad dat de twee partijen als één team opereren. Ze roepen de lokale partijleiders op zo snel mogelijk gehoor te geven aan hun oproep.

GroenLinks en PvdA werken in de Tweede Kamer veel samen. Ze houden hun fractievergadering regelmatig gezamenlijk en Kamerleden voeren soms namens beide partijen het woord.Tijdens formatiegesprekken besloten de partijen bovendien als een gezamenlijk blok te onderhandelen, maar van een fusie mocht toen nog niet worden gesproken.

Meer uit Politiek

Van Gennip vindt zwangerschapsdiscriminatie bij WNL onbegrijpelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is "onbegrijpelijk" dat de strijd tegen zwangerschapsdiscriminatie nog steeds nodig is in Nederland, zegt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) naar aanleiding van berichtgeving over omroep WNL. In een veelbesproken artikel in het AD beschuldigden bekende presentatoren en andere (oud-)medewerkers hoofdredacteur Bert Huisjes deze week van manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie.

15 uur geleden
Wilders roept VVD en NSC op om rechts kabinet mogelijk te maken

DEN HAAG (ANP) - "Kom op VVD en NSC maak een rechts kabinet mogelijk anders komt er dankzij jullie een kabinet Timmermans!", zegt Geert Wilders op X. De voorman van PVV zegt zelf "tien keer over onze schaduw heen" te zijn gesprongen. Hij roept deze partijen waarmee hij al maanden onderhandelt over een coalitie op om hetzelfde te doen. Wilders gaat vrijdagochtend met informateur Kim Putters in gesprek.

17 uur geleden
Putters spreekt vrijdag met Wilders en belt Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters spreekt vrijdag twee partijleiders: PVV-voorman Geert Wilders, en Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BBB. Wilders komt fysiek langs bij de informateur, met Van der Plas belt hij alleen. Putters is ruim twee weken bezig met zijn informateursopdracht en zal over iets minder dan twee weken zijn verslag moeten schrijven.

1 dag geleden
Van der Wal: ik hield geen informatie achter over natuurwet

DEN HAAG (ANP) - "Ik heb juist haast gemaakt", zo verweerde demissionair minister Christianne van der Wal zich donderdag tegen vragen van Caroline van der Plas (BBB). De BBB-voorvrouw vond dat de minister een rapport over de gevolgen van de Europese natuurwet voor Nederland te laat aan de Tweede Kamer had gegeven, pas nadat het Europees Parlement erover had gestemd. Van der Wal zei geen informatie te hebben achtergehouden: "Heb ik artikel 68 geschonden? Nee, dat vind ik niet."

1 dag geleden
Minister gaat 'puzzelen' na arbeidsongeschiktheidsrapport

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) laat de door een commissie voorgestelde alternatieven voor het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel uitwerken, zodat een nieuw kabinet er mogelijk mee aan de slag kan. Het gaat om drie varianten die de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel in een donderdag uitgekomen rapport oppert voor werkenden. De commissie vond geen oplossing voor vroeggehandicapten die nooit hebben gewerkt. Maar ook daar wil de minister op "puzzelen", zegt Van Gennip bij de overhandiging van het rapport.

1 dag geleden
Nederland mag niet eerder strengere asielregels invoeren

DEN HAAG (ANP) - Nadat het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met het zwaarbevochten Europese asielbeleid, worden de regels twee jaar later van kracht. Nederland mag onderdelen van de Europese afspraken niet eerder, maar ook niet later invoeren, zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een debat met de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Omtzigt ziet twee opties: gedogen of extraparlementair kabinet

DEN HAAG (ANP) - Voor NSC liggen er twee opties op tafel voor een nieuw kabinet. Dat is gedogen of een extraparlementair kabinet, zei partijleider Pieter Omtzigt na een gesprek met informateur Kim Putters. Op een zakenkabinet zit volgens Omtzigt niemand te wachten.

1 dag geleden