Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse beurs sluit week af met winstdag

Amsterdamse beurs sluit week af met winstdag

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is vrijdag met winst de dag uitgegaan. Daarmee werden de minnen van een dag eerder weer goedgemaakt. Beleggers lieten zich niet afschrikken door het tegenvallende banencijfer uit de Verenigde Staten, want in de laatste uren van de handelsdag ging de beurs nog flink vooruit. Ook elders in Europa stonden de beursgraadmeters in het groen, waarbij de Duitse beurs het beste presteerde dankzij sterke resultaten van Adidas en Siemens.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot met een winst van 0,8 procent op 718,41 punten. De MidKap klom 0,7 procent, tot 1056,90 punten. De DAX in Frankfurt steeg 1,4 procent. Londen en Parijs wonnen tot 0,8 procent.

Chipbedrijven ASMI, ASML en Besi, donderdag nog bij de grootste verliezers, stonden nu in de kopgroep van de AEX. ASMI kreeg er 4,7 procent bij en ASML dikte 2,7 procent. Besi steeg 2,5 procent. Achter de drie chipfondsen was ArcelorMittal ook een grote stijger met een plus van 2,3 procent.

Galapagos

Biotechbedrijf Galapagos won 1 procent bij de middelgrote bedrijven na cijfers. De Belgisch-Nederlandse onderneming gaat zich vooral richten op ontstekingsziekten, fibrose en nieraandoeningen en heeft onderzoeken naar medicijnen voor stofwisselingsziekten en osteoartritis stopgezet. Daarnaast wil het bedrijf in de komende twaalf maanden een grote overname doen. Vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties won 1,8 procent dankzij meevallende resultaten. Luchtvaartconcern Air France-KLM was hier de grootste stijger en dikte 4,1 procent aan.

In Frankfurt werd Adidas 8,6 procent meer waard. De fabrikant van sportartikelen en kleding herstelt sterk van de coronacrisis en zag de resultaten in al zijn markten aantrekken. Ook had Adidas weinig last van de boycotacties in China tegen westerse kledingmerken vanwege kritiek op de mensenrechtenschendingen in de regio Xinjiang. Ondanks die acties zag het bedrijf de verkopen in China meer dan verdubbelen. Siemens steeg 2,7 procent. Het Duitse technologie- en industrieconcern verhoogde opnieuw zijn verwachtingen voor de winst en omzet.

BioNTech

BioNTech won bijna 6 procent. Het biotechbedrijf diende een aanvraag in om zijn coronavaccin in de VS goed te laten keuren vanaf 16 jaar. Het Duitse biotechnologiebedrijf kelderde donderdag nog ruim 10 procent door het plan om patenten op coronavaccins vrij te geven. De Verenigde Staten steunen het voorstel, maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel is tegen.

De euro stond op 1,2164 dollar, tegen 1,2054 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent in prijs tot 64,87 dollar. Brentolie werd ook 0,3 procent duurder op 68,29 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Air France-KLM bestelt vijftig schonere vliegtuigen bij Airbus

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft een overeenkomst getekend voor de levering van vijftig nieuwe vliegtuigen van Airbus. Het gaat om het type A350, dat volgens KLM geldt als "het zuinigste en stilste model van zijn generatie". KLM benadrukt dat de aanschaf nog wel onder voorbehoud is van advies van de ondernemingsraad.

16 minuten geleden
TenneT sluit miljardendeal voor modernisering hoogspanningsnet

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De deal is gesloten met vier leveranciers, die elk ongeveer een kwart gaan leveren. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor de optimalisatie en het onderhoud van het hoogspanningsnet.

1 uur geleden
Staat nog voor minder dan de helft eigenaar van ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.

2 uur geleden
Rentevrees leidt tot rode koersen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geëindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.

2 uur geleden
EU verbiedt scrubbolletjes en rubberkorrels voor kunstgras

BRUSSEL (ANP) - Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.

2 uur geleden
Getty komt met AI-tool voor materiaal uit eigen beeldbank

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De aanbieder van foto- en videomateriaal Getty Images komt met een nieuwe tool die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) afbeeldingen genereert met materiaal uit zijn eigen beeldbank. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf het mogelijk maken om AI-beelden te maken zonder dat mensen zich zorgen hoeven te maken over de eigendomsrechten die normaal gesproken vaak op foto's en video's zitten.

3 uur geleden
CNV: aanstaand faillissement Big Bazar harde klap voor personeel

UTRECHT (ANP) - Het bankroet dat dinsdag dreigt voor Big Bazar is "een harde klap" voor het personeel. Dat stelt vakbond CNV in een reactie op een gerechtelijke uitspraak van maandag, waardoor de koopjesketen opnieuw geen extra tijd krijgt om afspraken te maken met schuldeisers. CNV-bestuurder Erik Maas merkt op dat de ongeveer 1300 medewerkers "zich tot het laatste moment keihard hebben ingezet om hun winkel overeind te houden".

3 uur geleden