Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse beurs sluit lager na Amerikaans rentebesluit

Amsterdamse beurs sluit lager na Amerikaans rentebesluit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs heeft de handelsdag lager afgesloten, na de sterke koerswinsten een dag eerder. Beleggers op het Damrak reageerden donderdag terughoudend op het Amerikaanse rentebesluit en de toelichting van de Federal Reserve, die woensdag na sluiting van de Europese beurzen naar buiten kwamen.

De Amerikaanse centrale bank hield de rente zoals verwacht ongewijzigd. De beleidsmakers zeiden daarbij dat ze voor dit jaar maar één renteverlaging voorzien. Eerder dit jaar gingen ze er nog van uit dat er dit jaar drie verlagingen komen. Ze verwachten volgend jaar wel meerdere keren de rente te verlagen.

De AEX eindigde 0,8 procent lager op 924,61 punten. De MidKap daalde 1,9 procent tot 894,48 punten. Een dag eerder stegen de indices nog dankzij meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. Ook op de beurzen in Duitsland, Frankrijk en Londen was de stemming terughoudend om de nieuwe verwachtingen van de Fed. Deze beurzen daalden tot 2 procent.

Franse staatsobligaties

Onder andere staatsobligaties uit Frankrijk zijn minder waard geworden. Op de financiële markten leefden zorgen op over de Franse begrotingsdiscipline in het geval van een verkiezingswinst van Marine Le Pen van de uiterst rechtse partij Rassemblement National.

Chipbedrijf Besi moest een groot deel van zijn eerdere koerswinsten inleveren. Het aandeel eindigde 0,3 procent lager. Het chipbedrijf opende de handelsdag 1,5 procent hoger. Eerder deze week had investeringsbank Redburn Besi op de kooplijst gezet. Verder was supermarktconcern Ahold Delhaize een van de weinige stijgers en was met 0,8 procent de grootste winnaar in de AEX. Woensdag stond het concern nog helemaal onderaan de AEX.

In het rood

De meeste koersen eindigden in het rood. ING daalde het hardst met 3,2 procent. Shell verloor 0,6 procent. Het olie- en gasconcern is volgens persbureau Bloomberg in vergevorderde gesprekken om de activiteiten op het gebied van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) van Pavilion Energy te kopen. Temasek uit Singapore, de eigenaar van Pavilion Energy, wil daar volgens bronnen zo'n 2 miljard dollar voor hebben.

De euro was 1,758 dollar waard, tegenover 1,0843 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 78,17 dollar per vat. Brentolie daalde 0,3 procent in prijs tot 82,30 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

2 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

4 uur geleden
Nigeriaanse boete van 220 miljoen dollar voor Facebook-moeder Meta

ABUJA (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft in Nigeria een boete gekregen van 220 miljoen dollar voor "herhaalde" schendingen van privacywetgeving en rechten van consumenten. Ook zou Meta zijn dominante marktpositie hebben misbruikt in Nigeria.

18 uur geleden
Activistische belegger Elliott heeft belang Starbucks, aldus media

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bekende activistische investeerder Elliott Investment Management heeft een "aanzienlijk" belang genomen in koffieketen Starbucks. Dat meldden The Wall Street Journal en Financial Times op basis van ingewijden. Elliott zou nu bij Starbucks aandringen op verbetering, na een flinke koersval van het aandeel op de beurs dit jaar en tegenvallende verkoopcijfers.

20 uur geleden
Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

21 uur geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

22 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

1 dag geleden