Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse beurs sluit hoger, Signify grootste winnaar

Amsterdamse beurs sluit hoger, Signify grootste winnaar

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een bescheiden winst gesloten. Signify was bij de hoofdfondsen de grootste winnaar. Beleggers verwerkten verder het besluit van het oliekartel OPEC en bondgenoten over de verhoging van hun olieproductie in juli en augustus.

De AEX eindigde 0,3 procent hoger op 703,44 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 1015,43 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,3 procent. De beurs in Londen was gesloten vanwege het platina regeringsjubileum van de Britse koningin Elizabeth.

Signify eindigde 3,1 procent hoger. Ook muziekconcern Universal Music Group was in trek en eindige ook 3 procent hoger. De sterkste daler was vastgoedinvesteerder Unibail-Rodamco-Westfield met een een min van 2,3 procent.

OPEC+

De OPEC+, zoals het oliekartel samen met andere olielanden als Rusland en Kazachstan wordt genoemd, sprak af in juli en augustus de olieproductie met 648.000 vaten per dag te verhogen, wat fors meer is dan de verhogingen in de voorgaande maanden.

De olieprijzen stegen na het nieuws, ondanks de extra lading olie die naar verwachting de wereldmarkt op komt. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent duurder op 116,72 dollar per vat. Brentolie steeg 1,1 procent in prijs tot 117,53 dollar per vat. Voorafgaand aan de OPEC-vergadering deden berichten de ronde dat Saudi-Arabië bereid was het gat in de olieproductie te dichten dat ontstaat door een EU-boycot op een groot deel van alle Russische olie.

Shell

Olie- en gasconcern Shell eindigde 0,5 procent lager, waarmee het iets van de verliezen eerder op de dag goedmaakte. Het bedrijf heeft alsnog akkoord gekregen van de Britse toezichthouder om een gasproject in de Noordzee te beginnen. De goedkeuring voor het Jackdaw-aardgasveld in het Britse gedeelte van de Noordzee kwam acht maanden nadat de toezichthouder het project uit milieuoverwegingen had geblokkeerd.

Technologisch dienstverlener Aalberts was in de MidKap de grootste winnaar met een plus van 2,8 procent. Air France-KLM eindigde onderaan bij de middelgrote beursfondsen met een verlies van 2,4 procent. In Parijs kwam drankenconcern Rémy Cointreau met cijfers die goed werden ontvangen door beleggers, want het aandeel steeg bijna 5 procent.

De euro was 1,0736 dollar waard, tegen 1,0639 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Wall Street kampt met grootste verkoopgolf in anderhalf jaar

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten kampten woensdag met de grootste verkoopgolf in zo'n anderhalf jaar tijd. Dat kwam vooral door tegenvallende kwartaalberichten van de grote concerns Tesla en Alphabet, het moederbedrijf van Google.

6 uur geleden
UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

9 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

10 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

11 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

13 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

14 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

14 uur geleden