Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse beurs sluit hoger, Signify grootste winnaar

Amsterdamse beurs sluit hoger, Signify grootste winnaar

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een bescheiden winst gesloten. Signify was bij de hoofdfondsen de grootste winnaar. Beleggers verwerkten verder het besluit van het oliekartel OPEC en bondgenoten over de verhoging van hun olieproductie in juli en augustus.

De AEX eindigde 0,3 procent hoger op 703,44 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 1015,43 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,3 procent. De beurs in Londen was gesloten vanwege het platina regeringsjubileum van de Britse koningin Elizabeth.

Signify eindigde 3,1 procent hoger. Ook muziekconcern Universal Music Group was in trek en eindige ook 3 procent hoger. De sterkste daler was vastgoedinvesteerder Unibail-Rodamco-Westfield met een een min van 2,3 procent.

OPEC+

De OPEC+, zoals het oliekartel samen met andere olielanden als Rusland en Kazachstan wordt genoemd, sprak af in juli en augustus de olieproductie met 648.000 vaten per dag te verhogen, wat fors meer is dan de verhogingen in de voorgaande maanden.

De olieprijzen stegen na het nieuws, ondanks de extra lading olie die naar verwachting de wereldmarkt op komt. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent duurder op 116,72 dollar per vat. Brentolie steeg 1,1 procent in prijs tot 117,53 dollar per vat. Voorafgaand aan de OPEC-vergadering deden berichten de ronde dat Saudi-Arabië bereid was het gat in de olieproductie te dichten dat ontstaat door een EU-boycot op een groot deel van alle Russische olie.

Shell

Olie- en gasconcern Shell eindigde 0,5 procent lager, waarmee het iets van de verliezen eerder op de dag goedmaakte. Het bedrijf heeft alsnog akkoord gekregen van de Britse toezichthouder om een gasproject in de Noordzee te beginnen. De goedkeuring voor het Jackdaw-aardgasveld in het Britse gedeelte van de Noordzee kwam acht maanden nadat de toezichthouder het project uit milieuoverwegingen had geblokkeerd.

Technologisch dienstverlener Aalberts was in de MidKap de grootste winnaar met een plus van 2,8 procent. Air France-KLM eindigde onderaan bij de middelgrote beursfondsen met een verlies van 2,4 procent. In Parijs kwam drankenconcern Rémy Cointreau met cijfers die goed werden ontvangen door beleggers, want het aandeel steeg bijna 5 procent.

De euro was 1,0736 dollar waard, tegen 1,0639 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Werknemers autofabriek VDL Nedcar gaan opnieuw staken

BORN (ANP) - Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

2 uur geleden
Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

11 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

14 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

16 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

17 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

19 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

19 uur geleden