Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse beurs licht hoger, update Sif valt in de smaak

Amsterdamse beurs licht hoger, update Sif valt in de smaak

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is met een kleine plus aan de handelsdag begonnen. Daarmee was het Damrak een positieve uitschieter, want de grote Europese beurzen lieten verder kleine verliezen optekenen. Sif was bij de kleine bedrijven een uitschieter. De maker van funderingen voor windmolens liet weten zich ook meer en meer bezig te gaan houden met het ontmantelen van oude windmolens.

Verder wil Sif uitbreiden met een nieuwe productiefaciliteit om grotere funderingen te kunnen maken die geschikt zijn voor de nieuwste windmolens. Het aandeel Sif ging 1,7 procent omhoog.

In de AEX stond Prosus bij de grote stijgers ondanks nieuw koersverlies van het Chinese techconcern Tencent, waar de techinvesteerder een groot belang in heeft. Nieuwe berichten dat de Chinese overheid wil dat een groter deel van Tencent in een apart financieel onderdeel wordt ondergebracht, brachten beleggers niet van hun stuk. Prosus won 2,2 procent en van de grote fondsen deed alleen maaltijdbezorger Just Eat Takeaway het met een plus van 2,6 procent beter.

Shell

Olie- en gasconcern Shell was de hekkensluiter met een min van 1,1 procent ondanks gestegen oliepijzen. Amerikaanse olie, die in de vroege vrijdagochtend nog boven de 106 dollar stond, was 1,4 procent duurder op 104,42 dollar per vat. Brentolie werd verhandeld voor 107,80 dollar per vat, wat een prijsstijging van 1,1 procent betekent.

De AEX stond na een klein kwartier handel 0,2 procent hoger op 708,80 punten. De MidKap ging een fractie omhoog tot 1034,13 punten. De beurs in Frankfurt bleef vrijwel vlak, die in Londen en Parijs leverden tot 0,3 procent in.

AkzoNobel

AkzoNobel steeg 0,4 procent na een adviesverhoging van Jefferies. Analisten daar plakken nu een hold-advies op de verffabrikant.

Op de lokale markt steeg Ebusco 2,3 procent. De maker van elektrische bussen nam een belang van 40 procent in Zero Emission Services (ZES) over van Engie. ZES houdt zich bezig met het elektrificeren van de binnenvaart en is een samenwerkingsverband waar naast Ebusco ook ING, Wärtsilä en het havenbedrijf van Rotterdam aan meedoen. Ebusco vindt dat de binnenvaart erg lijkt op de bussenmarkt van tien jaar geleden.

De euro was 1,1072 dollar waard tegen 1,1094 dollar toen Wall Street donderdag sloot.

Meer uit Financieel

Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

58 minuten geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

1 uur geleden
Bedrijvigheid industrie China voor eerst in 6 maanden gegroeid

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in september voor het eerst in zes maanden tijd weer gegroeid, wat erop kan duiden dat de economie van China langzaam aan het opkrabbelen is na een periode van zwakte.

2 uur geleden
Duizenden woningen zijn te bezichtigen tijdens Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Woningverkopers openen zaterdag hun deuren voor potentiële kopers tijdens de Open Huizen Dag. Daar komen waarschijnlijk tienduizenden bezoekers op af. Makelaarsorganisatie NVM kan nog niet zeggen hoeveel bezoekers deze editie worden verwacht of hoeveel huizen opengaan. Volgens huizenwebsite Funda doen meer dan 9000 woningen mee. De NVM meldt dat er nog steeds aanmeldingen kunnen binnenkomen.

8 uur geleden
Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

13 uur geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

13 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

14 uur geleden