Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse beurs licht hoger gesloten

Amsterdamse beurs licht hoger gesloten

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag licht hoger gesloten, waarmee er enig herstel kwam na de forse verliezen van een dag eerder. De belangrijkste graadmeters stonden eerder op de dag nog in het rood, maar na meevallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt sleepten ze er toch nog een plus uit.

Zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen beleefden woensdag nog een flinke verliesbeurt. Zorgen over een haperend economisch herstel na de coronacrisis staken de kop op, onder andere door geruzie over vaccins in de EU, afgezwakte groeiprognoses in Duitsland en waarschuwingen van de Amerikaanse Fed, de centrale bank.

Donderdag werd bekend dat het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten, 's werelds grootste economie, in het slotkwartaal van vorig jaar min of meer in het verwachte tempo is gegroeid. Ook viel het aantal wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen mee.

Signify

De AEX-index eindigde 0,2 procent hoger op 649,00 punten, met de grootste winsten voor staalconcern ArcelorMittal en banken. De MidKap won 1,1 procent tot 966,30 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 1 procent, Londen zakte 0,6 procent.

Signify won 2,6 procent na de bekendmaking van een reorganisatie. Het verlichtingsbedrijf schrapt honderden banen, onder andere wegens de coronacrisis. De sterkste stijger bij de middelgrote fondsen was fitnessketen Basic-Fit met een plus van bijna 6 procent.

Sligro

Groothandelsbedrijf Sligro ging 1,1 procent omhoog na de presentatie van zijn jaarcijfers. Sligro leed in 2020 een verlies van 70 miljoen euro door de coronamaatregelen. Voor dit jaar rekent topman Koen Slippens op een stapsgewijs herstel.

In Parijs won STMicroelectronics 4 procent. De Europese chipmaker presteerde in het vierde kwartaal beter dan verwacht, maar voorziet voor het eerste kwartaal een daling van de omzet. Op het Damrak bogen chipbedrijven ASML, ASMI en Besi eerdere verliezen om in winsten tot 2,1 procent.

De euro was 1,2122 dollar waard, tegen 1,2107 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 52,50 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 55,62 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

34 minuten geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

1 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

2 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

3 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

4 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

5 uur geleden
Bedrijvigheid industrie China voor eerst in 6 maanden gegroeid

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in september voor het eerst in zes maanden tijd weer gegroeid, wat erop kan duiden dat de economie van China langzaam aan het opkrabbelen is na een periode van zwakte.

6 uur geleden