Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse beurs begint daags na koerssprong met winst

Amsterdamse beurs begint daags na koerssprong met winst

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met winst aan de handelssessie begonnen. De aandacht gaat vooral uit naar verdere onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland over de oorlog. Een dag eerder zorgde optimisme over die gesprekken al voor forse winsten op de Europese aandelenbeurzen. Biotechnoloog Pharming verloor fors op het Damrak na de publicatie van jaarcijfers.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski kondigde aan dat de onderhandelingen met Rusland over een mogelijk staakt-het-vuren doorgaan. Onderhandelaars van zowel Oekraïne als Rusland sloegen woensdag een iets optimistischer toon aan, terwijl het oorlogsgeweld in Oekraïne nog veel burgerslachtoffers maakt.

De AEX-index stond na enige minuten handelen 0,8 procent hoger op 709,40 punten. De MidKap won 1 procent tot 1.042,87 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot circa 0,6 procent.

Federal Reserve

Beleggers verwerkten ook het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Zoals verwacht ging het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt omhoog. De Fed verwacht de rente later dit jaar verder te verhogen om de erg hoge inflatie tegen te gaan.

De Leidse biotechnoloog Pharming zakte 6 procent. Het bedrijf boekte vorig jaar een 58 procent lagere winst door forse investeringen in het op de markt zetten van een nieuw medicijn tegen een zeldzame ziekte. De omzet daalde ook licht, omdat door de coronapandemie tijdelijk minder mensen met angio-oedeem werden behandeld met Pharmings belangrijkste geneesmiddel ruconest.

Deliveroo

Maaltijdbezorger Deliveroo kwam ook met jaarresultaten en won in Londen 3,2 procent. De concurrent van Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway (plus 1,1 procent) verwerkte vorig jaar bijna driekwart meer bestellingen dan in 2020. Het bedrijf verwacht tussen de tweede helft van 2023 en de eerste helft van 2024 winstgevend te zijn, maar leed vorig jaar nog een aangepast verlies voor belastingen, rentes en afschrijvingen van 131,4 miljoen pond. Ook waarschuwt het bedrijf voor problemen door de sterk opgelopen inflatie en het einde van lockdowns.

Olie werd weer duurder. Een vat Brentolie steeg 3,2 procent in prijs tot 101,20 dollar per vat en Amerikaanse olie werd 2,7 procent duurder op 97,72 dollar per vat. De euro was 1,1063 dollar waard, tegen 1,1009 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

1 uur geleden
Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

4 uur geleden
Aandelenbeurzen New York op winst na uitlatingen Fed-bestuurders

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten de handel uitgegaan. De financiële markten schatten de kans op nog een rentepauze door de Federal Reserve groter in na uitspraken van twee beleidsmakers bij de centralebankenkoepel.

4 uur geleden
Cacao voor hoogste prijs sinds 1977 verhandeld

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Liefhebbers van chocolade zijn binnenkort waarschijnlijk meer geld kwijt aan de lekkernij. De prijs voor cacao heeft het hoogste niveau van de afgelopen 46 jaar bereikt. Het belangrijke ingrediënt voor chocolade is duurder geworden doordat slechte weersomstandigheden de oogst in Ivoorkust en Ghana dwarszitten. Hevige regenval zorgt voor de verspreiding van ziektes onder de gewassen en hindert het werk op de plantages.

5 uur geleden
Komst eerste nieuwe Airbus voor Transavia vertraagd door schade

SCHIPHOL (ANP) - De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

6 uur geleden
Amazon mengt zich in AI-chatbotstrijd met werkhulp Q

SEATTLE (ANP) - Amazon introduceert zijn eigen chatbot die werkt met geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Het AI-programma, dat Q heet, is vooral bedoeld voor hulp op het werk en kan volgens Amazon bijvoorbeeld helpen bij programmeren en het schrijven van teksten. Hiermee gaat het tech- en webwinkelbedrijf een concurrentiestrijd aan met Microsoft en Google, die al eigen zoek- en chatfuncties hebben met geavanceerde AI.

7 uur geleden
Beleggers op het Damrak terughoudend, DSM-Firmenich weer omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op het Damrak deden het dinsdag voorzichtiger aan, nadat er maandag een einde kwam aan de aandelenrally van vier weken op Wall Street. De stijgende lijn werd dinsdag echter weer hervat in New York en dat bood steun aan de beurshandel in Europa.

8 uur geleden