Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse AEX-index zakt onder 600 punten

Amsterdamse AEX-index zakt onder 600 punten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de beurs in Amsterdam is maandag rond het middaguur onder de grens van 600 punten gezakt, onder druk van de toenemende zorgen rond het coronavirus. Het is voor het eerst sinds 12 december dat de graadmeter onder die grens is beland. Ook elders in Europa toonden de beurzen dieprode cijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde omstreeks 12.00 uur een min van 2,4 procent op 599,93 punten. Alle 25 hoofdfondsen gingen omlaag. De MidKap kelderde 2,4 procent tot 915,37 punten. Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 2,5 procent onderuit.

De snelle verspreiding en het oplopende dodental van het coronavirus, dat nu ook in Europa is gesignaleerd, joegen beleggers schrik aan. In China is het dodental door het virus opgelopen tot zeker tachtig mensen. Ook zijn besmettingen vastgesteld in onder meer Japan, Zuid-Korea, Frankrijk, Canada, de Verenigde Staten en Thailand.

Reisbranche

Europese producenten van luxegoederen, die veel producten verkopen in China, gingen in de uitverkoop. In Parijs leverden de modehuizen LVMH, Kering en Hermès tot 5 procent in. Ook het Franse cosmeticaconcern L'Oréal (min 3,7 procent) moest het ontgelden. In Londen zakte modemerk Burberry 4,7 procent en het Zwitserse luxeconcern Richemont verloor 3,5 procent in Zürich.

Bedrijven uit de reisbranche, zoals luchtvaartmaatschappijen, werden eveneens van de hand gedaan. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte 6,6 procent en was de grootste daler bij de middelgrote bedrijven op het Damrak. In Frankfurt daalde Lufthansa 4,2 procent en easyJet verloor 5 procent in Londen.

Olieprijzen

De grondstoffenbedrijven kampten met de zorgen over de impact van het virus op de economische groei. In Londen verloren de mijnbouwers Anglo American en Antofagasta rond 5 procent. Staalconcern ArcelorMittal behoorde tot de staartgroep in de AEX met een verlies van 3,7 procent. In de MidKap profiteerde beursintermediair Flow Traders juist van de onrust op de financiële markten en was de grote winnaar met een plus van 3,6 procent.

De olieprijzen gingen hard omlaag door de angst dat mensen minder gaan reizen door het coronavirus. Een vat Amerikaanse olie werd 3,5 procent goedkoper op 52,28 dollar. Brentolie zakte 3,4 procent in prijs tot 58,61 dollar per vat. Dit zorgde voor koersdruk bij de oliebedrijven. BP daalde 2,3 procent in Londen en Shell verloor 1,8 procent in Amsterdam.

De euro was 1,1026 dollar waard tegen 1,1023 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Luchtvaartorganisatie IATA: 4,7 miljard passagiers in 2024

GENÈVE (ANP) - De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

2 minuten geleden
Sigarettenmaker BAT schrijft 25 miljard pond af op divisie VS

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Sigarettenproducent British American Tabacco (BAT), het bedrijf achter merken als Lucky Strike en Dunhill, schrijft maar liefst 25 miljard dollar (omgerekend zo'n 29 miljard euro) af op zijn activiteiten in de Verenigde Staten. BAT zegt last te hebben van een vertragende economie en een gedaalde vraag naar zijn sigarettenmerken in de VS.

9 minuten geleden
AFM: risico op onverantwoord lenen door fouten krediettoets

AMSTERDAM (ANP) - Consumenten lopen bij het aanvragen van een lening het risico om onverantwoord veel krediet te krijgen door fouten in geautomatiseerde processen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder zegt duizenden meldingen te hebben gekregen over dit soort problemen.

35 minuten geleden
China noemt exportbeleid EU onlogisch

BEIJING (ANP/AFP) - China zegt het exportbeleid van de Europese Unie "onlogisch" te vinden. Het landenblok verklaarde in de aanloop naar een top met de Chinese regering de eigen markt te willen beschermen, maar ook meer te willen exporteren naar het Aziatische land.

59 minuten geleden
Duitsland wekt minder stroom op door economische vertraging

WIESBADEN (ANP) - Duitsland heeft in het derde kwartaal van dit jaar ruim 20 procent minder stroom opgewekt en aan het net geleverd. Dat is vermoedelijk het gevolg van de economische vertraging in het land. Daardoor verbruikten energie-intensieve industrieën minder elektriciteit. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis werd er afgelopen kwartaal ook meer elektriciteit uit het buitenland ingevoerd.

1 uur geleden
Bloomberg: TikTok-moeder ByteDance 268 miljard dollar waard

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van het Chinese moederbedrijf ByteDance van de populaire filmpjesapp TikTok bedraagt nu ongeveer 268 miljard dollar, omgerekend bijna 250 miljard euro. Dat heeft persbureau Bloomberg berekend op basis van een terugkoop van aandelen door ByteDance.

1 uur geleden
Amsterdamse AEX-index opent hoger, ASMI koploper

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht hoger geopend, waarmee werd voortgeborduurd op de plus van een dag eerder. Chiptoeleverancier ASMI was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na bekendmaking van een grote investering om de Amerikaanse activiteiten uit te breiden.

2 uur geleden