Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse AEX-index sluit bijna op 800 punten

Amsterdamse AEX-index sluit bijna op 800 punten

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag net onder de grens van 800 punten gesloten. De beurshandel werd gesteund door de hoop onder beleggers dat de Federal Reserve langer door zal gaan met het stimuleren van de economie tegen de coronacrisis, na het zwakke Amerikaanse banenrapport van vrijdag. Eerder zei de Fed dat dit jaar kan worden begonnen met de afbouw van zijn steunprogramma.

De hoofdindex op Beursplein 5 eindigde met een winst van 1,1 procent op 798,55 punten. De MidKap was vlak op 1110,98 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 1 procent vooruit.

De chipbedrijven ASMI en ASML waren koplopers bij de hoofdfondsen op het Damrak met plussen tot 2,7 procent. Zorgtechnologieconcern Philips had eveneens een goede dag met een winst van 2,1 procent, net als techinvesteerder Prosus die 2 procent won.

KPN

Telecombedrijf KPN was de grootste daler in de AEX met een min van 3,3 procent, na overnamespeculatie in de sector. De Indiase miljardair Mukesh Ambani zou binnen een maand een bod willen uitbrengen op T-Mobile Nederland. Het zou gaan om een bod van zo'n 4,8 miljard euro, iets minder dan de 5 miljard euro die moederbedrijf Deutsche Telekom zou willen hebben.

In de MidKap stond de Poolse aanbieder van pakketkluisjes InPost, die later deze week met resultaten komt, onderaan met een min van 2,3 procent. ABN AMRO zakte 0,2 procent. De bank gaat klanten die een te hoge rente hebben betaald op een lening compenseren. Na een akkoord met de Consumentenbond trekt ABN AMRO daarvoor zo'n 250 miljoen euro uit. De bank volgde met zijn rentes niet de marktrente, terwijl geschilleninstituut Kifid eerder al oordeelde dat klanten dat wel mochten verwachten.

VEON

VEON steeg bijna 5 procent. Het in Amsterdam genoteerde Russische telecomconcern verkoopt zijn zendmasten in Rusland voor omgerekend zo'n 817 miljoen euro aan het Russische zendmastenbedrijf Service-Telecom.

In Frankfurt ging meubelverkoper Steinhoff bijna 20 procent onderuit. Volgens persbureau Bloomberg staat het door boekhoudfraude geplaagde Steinhoff op het punt een miljardenschikking met schuldeisers te sluiten.

De euro was 1,1863 dollar waard, tegen 1,1881 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 68,89 dollar. Brentolie kostte ook 0,6 procent minder, op 72,16 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Griekenland eindelijk van financieel strafbankje

ATHENE/BRUSSEL (ANP) - Griekenland is na twaalf jaar eindelijk af van het strenge toezicht van de eurozone op zijn financiën. Het is volgens de eurolanden voldoende opgekrabbeld van de financiële crisis om weer zelf over de schatkist te waken.

42 minuten geleden
Oliebedrijf Occidental hoger op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Oliebedrijf Occidental Petroleum is vrijdag bijna 10 procent meer waard geworden op een negatief gestemd Wall Street. Dat gebeurde nadat investeerder Berkshire Hathaway van 'superbelegger' Warren Buffett toestemming had gekregen van Amerikaanse toezichthouders om maximaal de helft van de aandelen in Occidental te kopen. Berkshire Hathaway investeert al enkele jaren in het oliebedrijf en heeft nu ruim een vijfde van het bedrijf in handen.

6 uur geleden
Reuters: Musk wil concurrent start-up hersenimplantaten overnemen

SAN FRANCISCO (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft een concurrent van zijn eigen start-up Neuralink benaderd om die over te nemen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Synchron houdt zich net als Neuralink bezig met hersenimplantaten waarmee mensen computers kunnen aansturen. Dat bedrijf zou echter dichter bij een goedkeuring van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA zijn om zijn producten echt bij patiëntern te kunnen laten implanteren.

7 uur geleden
Veel vraag naar Lamborghini's, nu bestelde bolide komt begin 2024

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - Sportwagenmerk Lamborghini is zo populair dat de hele productiecapaciteit voor volgend jaar al besteld is. Dat betekent dat iemand die nu bijvoorbeeld een sportwagen van het type Aventador of Huracán of een Urus-SUV bestelt, die bolide pas op zijn vroegst begin 2024 krijgt.

9 uur geleden
Gazprom stopt gastoevoer Nord Stream opnieuw vanwege onderhoud

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - Gazprom legt eind deze maand de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn opnieuw voor drie dagen stil. Het Russische staatsgasbedrijf geeft onderhoud van de pijplijn als reden aan. De sluiting staat van 31 augustus tot en met 2 september gepland. De stap zal opnieuw tot zorgen leiden of Gazprom na het onderhoud weer gas gaat leveren.

9 uur geleden
Forse stijging moederbedrijf Thuisbezorgd helpt AEX niet aan plus

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met een verliesbeurt de week uitgegaan. Alle aandacht op het Damrak ging uit naar maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, dat na de verkoop van zijn belang in de Braziliaanse branchegenoot iFood ruim een kwart aan waarde won. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl ontvangt tot 1,8 miljard euro van techinvesteerder Prosus. Dat bedrijf, dat 1,3 procent daalde, had de rest van iFood al in handen en wordt dus de enige eigenaar.

10 uur geleden
Brancheorganisaties goede doelen teleurgesteld over stap ING

AMSTERDAM (ANP) - Brancheorganisaties voor goede doelen zijn "zeer teleurgesteld" over de aankondiging van ING om tot het einde van dit jaar geen stichtingen en verenigingen meer te accepteren die een rekening willen openen. De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) benadrukt de belangrijke rol die goede doelen hebben en roept ING dan ook op "zo spoedig mogelijk op dit besluit terug te komen".

11 uur geleden