Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse AEX-index sluit bijna op 800 punten

Amsterdamse AEX-index sluit bijna op 800 punten

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag net onder de grens van 800 punten gesloten. De beurshandel werd gesteund door de hoop onder beleggers dat de Federal Reserve langer door zal gaan met het stimuleren van de economie tegen de coronacrisis, na het zwakke Amerikaanse banenrapport van vrijdag. Eerder zei de Fed dat dit jaar kan worden begonnen met de afbouw van zijn steunprogramma.

De hoofdindex op Beursplein 5 eindigde met een winst van 1,1 procent op 798,55 punten. De MidKap was vlak op 1110,98 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 1 procent vooruit.

De chipbedrijven ASMI en ASML waren koplopers bij de hoofdfondsen op het Damrak met plussen tot 2,7 procent. Zorgtechnologieconcern Philips had eveneens een goede dag met een winst van 2,1 procent, net als techinvesteerder Prosus die 2 procent won.

KPN

Telecombedrijf KPN was de grootste daler in de AEX met een min van 3,3 procent, na overnamespeculatie in de sector. De Indiase miljardair Mukesh Ambani zou binnen een maand een bod willen uitbrengen op T-Mobile Nederland. Het zou gaan om een bod van zo'n 4,8 miljard euro, iets minder dan de 5 miljard euro die moederbedrijf Deutsche Telekom zou willen hebben.

In de MidKap stond de Poolse aanbieder van pakketkluisjes InPost, die later deze week met resultaten komt, onderaan met een min van 2,3 procent. ABN AMRO zakte 0,2 procent. De bank gaat klanten die een te hoge rente hebben betaald op een lening compenseren. Na een akkoord met de Consumentenbond trekt ABN AMRO daarvoor zo'n 250 miljoen euro uit. De bank volgde met zijn rentes niet de marktrente, terwijl geschilleninstituut Kifid eerder al oordeelde dat klanten dat wel mochten verwachten.

VEON

VEON steeg bijna 5 procent. Het in Amsterdam genoteerde Russische telecomconcern verkoopt zijn zendmasten in Rusland voor omgerekend zo'n 817 miljoen euro aan het Russische zendmastenbedrijf Service-Telecom.

In Frankfurt ging meubelverkoper Steinhoff bijna 20 procent onderuit. Volgens persbureau Bloomberg staat het door boekhoudfraude geplaagde Steinhoff op het punt een miljardenschikking met schuldeisers te sluiten.

De euro was 1,1863 dollar waard, tegen 1,1881 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 68,89 dollar. Brentolie kostte ook 0,6 procent minder, op 72,16 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

39 minuten geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

1 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

4 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

4 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

4 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

6 uur geleden
Rechter: ACM weigerde terecht vergunning voor postfusie

ROTTERDAM (ANP) - Concurrentiewaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) weigerde in 2019 terecht om geen vergunning te verlenen voor de fusie van PostNL en Sandd. Dat stelt de rechtbank Rotterdam die vrijdag een beroep van PostNL over het ACM-besluit van destijds ongegrond heeft verklaard. Wat de gevolgen van deze beslissing precies zijn, is nog niet duidelijk. De zaak is opmerkelijk, omdat PostNL en Sandd inmiddels al jaren één bedrijf zijn. PostNL stelde eerder dat de fusie ook niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

6 uur geleden